13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcțiuni de igienizare a malurilor Jiului

Acțiuni de igienizare a malurilor Jiului

Administrația Bazinală de Apă Jiu sărbătorește, astăzi, Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată concentrării atenției asupra problemelor legate de apă. Anul acesta se pune accentul pe apa subterană, ce înseamnă aceasta, ce face, cât de importantă este și cum să o protejăm.
Instaurată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), scopul Zilei Mondiale a Apei este de a se atrage atenția asupra crizei globale a apei. La 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru a aborda criza apei.

Cum sărbătorim Ziua Mondială a Apei 2022

Apele Române Jiu au demarat diferite acțiuni dedicate marcării Zilei Mondiale a Apei, încă de acum o săptămână, când au lansat, împreună cu ONG-uri partenere, acțiunile cuprise în “Săptămâna Apelor” de igienizare a râurilor.
Au fost curățate mai multe râuri din bazin, printre care amintim Jiul, Gilort, Ciocaia, Tismana, fluviul Dunărea în zona Pristol, Jiul de Vest,etc.

În acest demers de ecologizare s-au alăturat Apelor Române Jiu operatori locali de apă (Compania de Apă Oltenia), UAT -uri (UAT Pristol), partenerii de la Asociațiile Mod of Life, Mai Mult Verde, Ape fără Plastic.
„În diverse ocazii, mai ales atunci când a fost în discuție depozitarea ilegală a deșeurilor, s-a atras atenția că acestea pot duce la poluări grave ale apei subterane din zonă. La fel cum la fel de grave pot fi poluările provocate de unele substanțe utilizate în agricultură. Prin urmare, anul acesta dedicăm apelor subterane toate acțiunile desfășurate de Ziua Mondială a Apei”.

Ape fără plastic

Astăzi, salariații Apele Române Jiu – din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj împreună cu voluntari ai Companiei de Apă Oltenia au igienizat manual râul Jiu, aval și amonte de Barajul Ișalnița, precum și zona canalului de aducțiune care alimentează cu apă Stația CA Oltenia și Termo II Ișalnița. Au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi doar în această zonă.

În același timp, pentru a doua oară în această Săptămână a Apelor, partenerii de la Asociația Ape Fără Plastic au “pescuit” gunoaiele oprite de bariera plutitoare pe lacul Ișalnița.
“ Alături de partenerii de la Apele Române Jiu desfășurăm astăzi o etapă a unui proiect de suflet, un proiect de care mi-ar plăcea să-i văd interesați pe toți cei care se simt bine în preajma apelor și nu numai”, Dan Mirea – Asociați Ape fără Plastic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS