22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentru integrat pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, în Dolj

Centru integrat pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, în Dolj

În județul Dolj a fost operaționalizat un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina, care funcționează permanent, 24/7. De la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații, potrivit ISU Dolj.

De la nivelul acestui centru se pot obține, totodată, și alte informații utile cetățenilor ucraineni sau de altă naționalitate care se află pe teritoriul județului, cum ar fi: unde se pot adresa în cazul unor probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, care sunt regulile ce trebuie cunoscute și respectate la locurile de cazare stabilite de autorități, etc.

Autoritățile județene au luat în evidență, până în prezent, 349 de persoane sosite din Ucraina

Începând cu 26 februarie şi până în prezent, autoritățile județene au luat în evidență un număr total de 349 de persoane sosite din zonele de conflict din Ucraina, care au fost identificate pe teritoriul județului Dolj. Acestea au fost găzduite de către persoane fizice sau persoane juridice (asociații, fundații, operatori economici – unități hoteliere) care le-au oferit cazare gratuită, în mod voluntar.

„Pentru ajutorarea acestor persoane, platforma pusă la dispoziție de Guvernul României „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” s-a dovedit a fi un real câștig, ajutând la identificarea facilă a ofertelor de sprijin și acordarea de asistență potrivit nevoilor solicitanților. Majoritatea persoanelor provenite din zonele de conflict și care au găsit găzduire temporară la persoane fizice/juridice din Dolj au tranzitat județul nostru, poposind pentru câteva zile, iar apoi îndreptându-se către alte destinații, preponderent în afara țării“, conform unui comunicat al ISU Dolj.

13 locații cu un total 585 de locuri de cazare destinate refugiaților

Pentru a pregăti corespunzător gestionarea unui aflux mai însemnat de persoane refugiate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al Județului Dolj a stabilit în primă instanță un număr de 13 locații cu un total 585 de locuri de cazare destinate refugiaților.

Locațiile sunt puse la dispoziție prin Consiliul Județean Dolj (o locație care funcționează în regim hotelier, cu 45 de locuri oferite), Primăria Municipiului Craiova, Inspectoratul Școlar Județean, precum și de către Universitatea din Craiova, astfel: o unitate de învățământ superior (50 de locuri), 11 unități de învățământ preuniversitar (490 locuri, dintre care 392 în Craiova și 98 în Bechet, 104 dintre locurile identificate în Craiova fiind destinate unor categorii vulnerabile, cum ar fi copii cu nevoi speciale ori mame cu copii). Aceste spații sunt în prezent amenajate și pregătite, dar nu sunt ocupate la acest moment, fiind în derulare procedurile legale pentru încheierea documentelor prevăzute de lege în vederea asigurării finanțării pentru decontarea cheltuielilor aferente cazării și hrănirii refugiaților.

Urmează să fie identificate şi alte spaţii

Și alte spații urmează să fie identificate și puse la dispoziție pentru cazarea persoanelor refugiate, cu respectarea prevederilor legale în materie, în funcție de dinamica numărului de refugiați care vor solicita sprijinul autorităților județene.

Ajutorul pentru refugiați vine și din partea celor care s-au organizat la nivelul județului pentru colectarea de donații necesare persoanelor refugiate din Ucraina, în special constând în produse și materiale de strictă necesitate (hrană, îmbrăcăminte, produse de igienă, etc.). Este vorba de inițiativele derulate de Filiala Dolj a Societății Naționale de Cruce Roșie din România, dar și de cele ale autorităților locale, instituțiilor publice ori asociațiilor caritabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS