11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, campioni la purtarea măştii sub nas

Craiovenii, campioni la purtarea măştii sub nas

Numărul infectărilor este unul record la Craiova, dar foarte mulţi craioveni nu ţin cont deloc de pericol. Mai mult, nu au niciun fel de respect faţă de siguranţa celor din jur. Peste tot pe unde mergi în Craiova, vezi oameni care nu poartă mască deloc sau o ţin sub nas. Asta în condiţiile în care legea spune foarte clar că masca este obligatorie, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise.

Rata de infectare cu Covid 19 a explodat la Craiova. Autorităţile au anunţat luni o rată de infectare de 25,32 la mia de locuitori, adică un număr record de infectări. Chiar şi în aceste condiţii, mulţi oameni nu iau în considerare nici legea, nici respectul faţă de cei din jur. Aşadar, peste tot umblă fără mască sau cu ea sub nas.

În autobuz şi tramvai, ca acasă

În mijloacele de transport există mereu oameni care nu poartă masca în mod corespunzător. Dacă se deschide subiectul acesta şi sunt rugaţi să poarte masca, ori au reacţii deplasate, ori pun masca cu greu. Reprezentanţii RAT Craiova spun că nu au nicio posibilitate legală să îi oblige pe călători să poarte masca, ci doar poliţia poate da sancţiuni.

„Noi nu avem cum să obligăm oamenii să poarte masca în mijloacele de transport. Nu avem nicio bază legală în acest sens. Doar poliţia poate face acest lucru. Şi, într-adevăr, s-au organizat acţiuni pentru verificări în mijloace de transport legate de purtarea măştii. Dar, e imposibil să poţi controla în fiecare zi, toţi călătorii de pe toate rutele. Aici este vorba strict de atitudinea oamenilor şi de responsabilitatea lor. Dacă le fac observaţie şoferii să poarte masca, se lovesc de o atitudine deplasată, de cele mai multe ori“, au precizat reprezentanţii RAT Craiova.

În piaţă, masca nu contează mai deloc

Gazeta de Sud a mers luni în Piaţa Centrală şi în Piaţa Valea Roşie, dar şi pe mai multe străzi din Craiova. Atitudinea oamenilor este aceeaşi peste tot. Multora nu prea le pasă că se află într-o zonă aglomerată şi nu poartă masca aşa cum ar trebui. „Nu vreau să o port, am văzut eu pe la televizor că nu e bună de nimic. Nici nu prea pot să respir cu ea. Dacă e să ne îmbolnăvim, ne îmbolnăvim oricum. Nu mi-e frică de amendă că dacă văd poliţişti prin apropiere o trag imediat pe faţă“, a spus o femeie.


Aşadar, unii oamenii nu au niciun fel de remuşcare faţă de cei din jur. Trăiesc doar raportându-se la ei şi la convingerile lor. Şi foarte mulţi vânzători din pieţe nu respectă legea cu privire la purtarea măştii. „Nu pot să o port. Ce-ar fi să stau atâtea ore la vânzare cu masca pe faţă? Nici nu mă înţeleg cu oamenii care vin să cumpere, că nu mă aud ce spun“, a spus un comerciant din Piaţa Centrală.


Pe de altă parte, există şi o categorie de oameni care poartă masca şi sunt foarte deranjaţi de atitudinea celor care nu dau doi bani pe reguli. „Port mască oriunde mă duc, nu ies din casă fără. Legea trebuie să fie lege pentru toată lumea. Dacă aceasta este o modalitate bună să ne protejăm, pe noi şi pe cei din jur, de ce să nu respectăm regulile? Am tot avut discuţii cu cei pe care i-am rugat să poarte masca. Nu e normal ca unii să poarte şi alţii nu. Este lipsă totală de respect“, a spus o femeie.

Amenzi de 12.000 de lei

Cu toate că pe stradă şi în spaţiile închise e plin de oameni care nu poartă masca de protecţie, acest lucru nu se reflectă în numărul amenzilor date de poliţişti pentru că mulţi oameni încep să respecte regulile când văd poliţiştii. „În weekendul trecut, poliţiştii doljeni, împreună cu celelalte forţe de ordine, au continuat desfăşurarea acțiunilor de verificare a modului in care sunt respectate măsurile impuse, în contextul stării de alertă. În urma activităţilor desfăşurate în cadrul celor 50 de acțiuni au fost legitimate aproximativ 8.700 de persoane, controlate peste 120 de societăți comerciale, verificate aproximativ 4.700 de locaţii de interes și 570 de mijloace de transport. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenţionale conform Legii 55/2020, în valoare totală de 12.000 de lei. Facem precizarea că portul măştii de protecție este obligatoriu, în continuare, în toate spațiile publice închise şi deschise“, au transmis reprezentanţii IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS