22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPanourile electronice din staţiile de tramvai, pe linie moartă din 2016

Panourile electronice din staţiile de tramvai, pe linie moartă din 2016

Sunt ani de zile de când RAT Craiova a investit în 22 de panouri electronice pentru staţiile de tramvai, care ar fi trebuit să afişeze informaţii pentru călători. La scurt timp, s-a dovedit că banii au fost cheltuiţi total ineficient, iar panourile respective nu au adus niciun beneficiu condiţiilor de călătorie din oraşul nostru.

Panourile electronice montate în urmă cu ani buni în staţiile de tramvai din Craiova au fost total inutile. În 2016 au fost cumpărate de RAT Craiova 22 de astfel de aparate, însă putem spune că banii au fost aruncaţi pe fereastră pentru că niciun călător nu a fost ajutat de aceste panouri în vreun fel. Toate cele 22 de aparate au costat aproape 50.000 de lei, însă multă vreme au stat montate în staţii degeaba. Unele nu funcţionau deloc, altele indicau greşit. Conducerea RAT şi-a dat seama de inutilitatea lor, iar la un moment dat s-a decis demontarea acestora din toate staţiile.

„R.A.T. SRL a achiziţionat în anul 2016 un număr de 22 de bucăţi panouri de informare cu mesaje variabile, în staţiile de tramvai – indicator traseu şi timpi de circulaţie tramvai. Valoarea achiziţiei aferentă celor 22 panouri electronice a fost de 49.868, 28 lei. Funcţionarea panourilor de informare călători amplasate în staţiile de tramvai a întâmpinat dificultăţi cauzate pe de o parte de problemele de alimentare cu tensiune de 220 V şi pe de altă parte de comunicaţia cu serverul care gestionează aplicaţia de coordonare a mijloacelor de transport prin GPS. Acesta este motivul pentru care s-a procedat la demontarea acestora din staţiile de tramvai pentru o revizie generală“, au spus reprezentanţii RAT Craiova.

Se încearcă repararea panourilor

RAT Craiova spune că, în acest moment, se lucrează la aceste panouri electronice, care vor reveni în staţiile de tramvai. Însă, reprezentanţii regiei de transport nu au precizat când exact îşi vor arăta, în sfârşit, utilitatea. „S-au înlocuit unele componente de comunicare GSM pentru trecerea la tehnologie 4G. De asemenea, s-a îmbunătăţit substanţial comunicaţia cu sistemul integrat GPS. Aceste operaţiuni au fost definitivate. Panourile se află în prezent la sediul societăţii, unde se efectuează teste şi verificări pentru remedierea eventualelor erori. Acestea urmează să fie montate în staţii în cel mai scurt timp posibil“, au mai precizat reprezentanţii RAT.

Panourile din staţiile de autobuz, un alt eşec

Şi în staţiile de autobuz au fost montate, la un moment dat, panouri electronice. La fel de inutile. Acelea au fost 20 la număr şi pentru fiecare dintre ele s-a plătit 6.612.92 lei. În total, 132.258,4 lei s-au risipit pentru ca panourile să nu informeze cu absolut nimic călătorii. Cumpărate încă din 2010, acestea lipsesc din staţii şi acum. Panourile electronice din staţiile de autobuz au fost un mare eşec.

Într-un răspuns anterior oferit Gazetei de Sud, reprezentanţii RAT Craiova spuneau că panourile au fost deconectate de la sistem deoarece pe traseele unde sunt montate circulă mijloace de transport marca SOLARIS care nu pot comunica (nu sunt compatibile) cu echipamentele ce fac parte din proiectul pilot ,,MODERN” (Mobility, Development and Energy use Reduction – Mobilitate, Dezvoltare şi Reducerea Consumunlui de Energie). Cele 20 de panouri au fost luate printr-un proiect cu finanţare directă de la Comisia Europeană, aferent programului CIVITAS – FP 7. Însă, craiovenii nu au beneficiat niciodată de informaţiile pe care ar fi trebuit să le ofere panourile respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS