20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe deschide apelul de idei și proiecte civice la Craiova

Se deschide apelul de idei și proiecte civice la Craiova


Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 noi orașe din țară, printre care și Craiova.
Aflat la ediția a III-a, programul oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 de lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

În plan local, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Vâlcea, care va aloca 245.000 de lei, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs de proiecte. Sunt eligibile pentru finanțare proiectele organizațiilor non-guvernamentale, neafiliate politic, grupurilor de inițiativă și instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli, centre educaționale) prin asociațiile de părinți/profesori sau grupuri de inițiativă din aceste instituții. Înscrierile au loc în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie 2021. Proiectele propuse pentru finanțare trebuie să aibă ca scop activarea și revitalizarea comunității craiovene în domeniul mediului și al educației. Acestea trebuie să fie ușor transferabile și repetabile, și să aibă capacitatea de a influența grupuri și chiar întreaga comunitate locală. 

Educația și mediul

Direcțiile de intervenție locală ale programului la Craiova au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă. Pornind de la oportunitățile și provocările locale identificate în urma unei documentări ample, Fundația Comunitară Vâlcea a stabilit educația și mediul ca direcții principale de implementare pentru proiectele ce vor fi finanțate prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”.


Fundația Comunitară Vâlcea este în căutare de proiecte care pun accent pe dezvoltarea abilităților copiilor, tinerilor, adulților și grupurilor vulnerabile, care îi vor ajuta să se adapteze unei societăți în plină schimbare, echipându-i, totodată, cu un mod de gândire creativ, orientat către soluții. Inițiative precum amenajarea spațiilor comunitare de joacă și învățare, activități de eco-școală, colectare selectivă, ateliere de reutilizare creativă și multe alte idei pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Sesiuni de consiliere și mentorat

În perioada 24 noiembrie – 8 decembrie 2021, potențialii aplicanți în cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” pot beneficia de sesiuni de consiliere și mentorat din partea Fundației Comunitare Vâlcea, prin care primesc sprijin în rafinarea ideilor de proiect. Astfel, ideile și organizațiile preselectate vor fi invitate să participe la incubatorul de proiecte.

Acesta este un mecanism prin care organizațiile și grupurile de inițiativă își dezvoltă ideea într-un proiect fezabil, cu șanse de finanțare. Incubatorul este obligatoriu pentru proiectele ce trec de prima etapă de selecție. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către un comitet de evaluare format din experți în domeniile Fondului, conectați la comunitatea craioveană, și reprezentanți ai Finanțatorului, precum și ai Fundației Comunitare Vâlcea, pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare. 

Detalii despre programul de finanțare din fiecare oraș și alte materiale necesare procesului de aplicare pot fi accesate pe website-ul programului (https://fondulpentruunviitormaibun.ro/) și pe pagina de Facebook națională și locală a programului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS