5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj30 de ani de independență a Kazahstanului, sărbătoriți în Bănie

30 de ani de independență a Kazahstanului, sărbătoriți în Bănie

Ambasada Republicii Kazahstan în România a sărbătorit, ieri, cei 30 de ani de independență a Kazahstanului, în Craiova, la restaurantul Epoca. În cinstea acestui eveniment a fost organizată o masă rotundă, la care a fost invitat Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Nurbakh Rustemov, dar și mai multe personalități de seamă ale Craiovei.

În cadrul evenimentului, invitații au putut admira expoziția de fotografii care urmăresc parcursul construcției națiunii kazahstane independente, dar și câteva peisaje cu cele mai frumoase locuri din Kazahstan.

Poporul kazah prețuiește independența câștigată

Ambasadorul Kazahstanului în România, Nurbakh Rustemov, spune că pentru Kazahstan nu există o bogăție mai mare decât independența. Iar pentru poporul kazah acest an este extrem de important, deoarece principala misiune a autorităților o reprezintă justiția socială și bunăstarea cetățenilor.

,,De-a lungul anilor de independență, poporul kazah a păstrat și a consolidat unitatea și armonia, respectul pentru individualitatea unei persoane, indiferent de statutul său social, etnie sau religie. Pentru Kazakhstan, o țară bogată istoric și cu rădăcini adânci, nu există o bogăție mai mare.

„Prețuim independența la care au visat strămoșii noștri“

Aceasta este cea mai prețioasă comoară. Cea mai scumpă moștenire. Prin urmare, prețuim independența la care au visat strămoșii noștri. Suveranitatea este un beneficiu de neprețuit, pe care nu îl are fiecare națiune.

Cronica independenței noastre este strâns legată de figura istorică a primului președinte, Nursultan Nazarbaev. Comunitatea mondială apreciază foarte mult procesele de democratizare din țara noastră, care sunt însoțite de evenimente istorice importante.

Acest an este semnificativ pentru poporul kazah. Se desfășoară sub incinta lucrărilor inițiate de conducătorul statului Kassym-Jomart Tokayev, care sunt axate pe construirea unui stat eficient și a unei societăți drepte”, a spus Ambasadorul Kazahstanului în România.

Închiderea Poligonului Semipalatinsk, un alt eveniment marcant din istoria Kazahstanului

Un alt eveniment marcant din istoria Kazahstanului îl reprezintă închiderea Poligonului Semipalatinsk. Aici, în urmă cu 70 de ani, a fost făcut primul test nuclear pe pământ kazah, care a dat curs unor momente fără precedent. Un milion și jumătate de oameni au suferit din cauza testelor efectuate. În total, au fost făcute 468 de explozii pe teritoriul Kazahstanului. Pentru oameni, închiderea poligonului a devenit un act istoric de voință, iar în 2009, la inițiativa Kazahstanului, Adunarea Generală ONU a declarat ziua de 29 august, Ziua internațională împotriva testelor nucleare.

Cum se vor consolida relațiile dintre România și Kazahstan?

Nurbakh Rustemov a primit cu bucurie propunerile oaspeților pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări și speră ca relațiile dintre România și Kazahstan să fie unele prospere.

,,Dezvoltarea relațiilor cu România, pe termen lung, este una dintre direcțiile prioritare ale politicii externe a Kazahstanului. Avem un nivel ridicat de interacțiuni într-o gamă largă cooperare. Chiar și în contextul crizei globale de pandemie, Kazakhstan și România reușesc în continuare să crească activ ritmul de dezvoltare al cooperării.

În același timp, evenimente precum deschiderea din 10 septembrie a pieței kazahstane în București și a monumentului lui Mihai Eminescu în Nur-Sultan, vor deveni elemente importante în istoria relațiilor și a prieteniei dintre cele două popoare.

„Ne propunem să continuăm apropierea legăturilor bilaterale“

Astfel, relațiile noastre cu România sunt caracterizate ca fiind avansate. Ne propunem să continuăm apropierea legăturilor bilaterale și cooperarea fluctuasă cu România în diferite domenii”, a mai spus Nurbakh Rustemov, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

România și Kazahstan, prietenie și încredere

Cristian Berceanu, managerul Azalis, a declarat că relațiile dintre cele două țări s-au amplificat în ultima vreme, semn că există prietenie și încredere.
,,Relațiile dintre România și Kazahstan s-au multiplicat în ultima vreme, semn al prieteniei și încrederii reciproce. Astăzi (joi – n.r.), sărbătorim în Bănie 30 de ani de la cucerirea independenței Kazahstanului, o victorie a dreptății, căci logica vieții îi ajută întotdeauna pe cei care nasc libertate și progres propriei țări.

Au fost trei decenii de provocări spectaculoase pentru noul stat, de la stabilitatea politică la diverse strategii, cu deosebire Strategia Kazakhstan 2030, vizându-se crearea unui stat modern, puternic și a unei stabilități permanente. Este timpul să privim mai departe. Să ne concentrăm pe afaceri, să ne schimbăm modul de a gândi și stilul de viață. Numai o poveste mare dă naștere unui viitor măreț”, a spus Cristian Berceanu.

În seara aceleiași zile, Ambasada Republicii Kazahstan în România a organizat și un concert de muzică populară kazahă, cu ocazia sărbătoririi celor ,,30 de ani de la Independența Țării”.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS