22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIridex, containerele cu sticle când le golești?

Iridex, containerele cu sticle când le golești?

Despre gunoi se tot vorbește în ultima lună în Craiova. Din păcate, nu de bine. Schimbarea operatorului de salubritate a creat tot felul de probleme craiovenilor.

Iridex, firma care se ocupă, începând de la 1 iulie de colectarea și transportul deșeurilor din oraș și județ a făcut tot felul de gafe. În primul rând, a întârziat cu distribuția containerelor către populație, duce lipsă de angajați, nu ridică la timp deșeurile de la platformele orașului, nu se atinge de gunoiul suplimentar. Din acest motiv, în oraș s-a ajuns la o adevărată isterie pe tema gunoiului. Mai nou, containerele de tip igloo destinate colectării sticlei stau pline ochi, iar operatorul întârzie să le golească.

Sesizări de la craioveni

În plus, nici craiovenii nu prea țin seama de colectarea selectivă, din moment ce aruncă în containerul pentru sticlă gunoi menajer, animale moarte, haine vechi. Să nu uităm că legat de igloouri operatorul a mai iscat discuții din cauza locațiilor alese pentru amplasarea acestora.

“În cartierul Romanești, primăria și Iridex au pus pe străzile Mirăslău, Potelu, Romanescu, Bucura containere pentru sticle. Aceste containere sunt un focar de infecție și mizerie în cartier. Acestea sunt amplasate pe lângă casele cetățenilor și sunt pline cu deșeuri, cu animale în descompunere, deșeuri menajere care miros îngrozitor mai ales acum când afară sunt 40 de grade. Aceste containere sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor pentru că aici mișună șobolanii și câinii. Mai bine, operatorul și primăria dădeau fiecărui cetățean un container și pentru sticlă. Eu solicit Prefecturii să verifice dacă aceste containere sunt amplasate legal pe domeniul public, dacă respectă legile de protecție a mediului”, spune un craiovean într-o sesizare trimisă pe adresa redacției GdS.

Nu a venit nimeni să le golească

Într-adevăr la sfârșitul săptămânii trecute, igloo-urile de pe străzile enumerate erau pline ochi cu sticle și alte deșeuri. Pentru că erau încărcate la maxim și operatorul nu și-a făcut apariția în zonă, cetățenii nu au mai ținut seama și au așezat și alte deșeuri lângă ele, direct pe trotuar.

„Nu a venit nimeni să le golească. Sunt pline și de când le-au pus nu le-au golit. Oamenii nesimțiți au aruncat în ele te miri ce. Au mai pus și pe jos gunoi. Stăm cu mirosul la poartă”, spune un localnic de pe strada Potelu. Alți cetățeni, de bună credință respectă destinația respectivelor containere de culoare verde și încearcă să înghesuie ambalajele din sticlă în interiorul acestora.

„Mai găsim loc, le chitim mai bine ca să intre toate. În containerul ăsta mai intră câteva, restul sunt pline”, spune un craiovean în timp ce golește dintr-o plasă mai multe sticle goale. Este un caz fericit, dacă vezi ce au aruncat alți craioveni în containerul cu sticle. Este greu de crezut că au confundat pubela, când acasă au alte trei containere pentru colectarea diferită a deșeurilor.

Zeci de sticle zac lângă container

Nu este singura sesizare de acest fel. Un consilier local din Craiova a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu un igloo înconjurat de zeci și zeci de sticle. Comentariile nu au întârziat să apară, atât cu privire la gradul de civilizație al cetățenilor urbei, cât și la modul în care își face treaba noua firmă de salubritate. Imaginea a devenit virală, iar întrebarea care se ridică este următoarea: Ori un cetățean certat cu legea a aruncat aici o remorcă de sticle, ori angajații de la Iridex au eșuat când au vrut să golească containerul cu pricina?

În imagine se vede clar un igloo așezat lângă un spațiu verde, pe trotuar, iar în jurul lui zac foarte multe sticle. Este o situație inadmisibilă, iar operatorul a avut la dispoziție o lună întreagă ca să-și intre în mână. Colectarea selectivă controlată în Craiova este clar a pornit cu stângul, atât din cauza craiovenilor, dar și a operatorului. Până și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu se arată dezamăgită de modul în care noua firmă de salubritate gestionează situația, orașul devenind o groapă de gunoi.

Iridexul golește când se umple containerul

Întrebați despre intervalul la care se golesc aceste containere, reprezentanții Iridex spun: „Ridicarea igloourilor pentru sticlă se face în funcție de gradul de umplere”. Cu alte cuvinte, Iridexul golește containerele când se umplu cu sticle. Numai că, după cum arată unele containere la acest moment în Craiova, „gradul de umplere” înseamnă ca igloourile să dea pe afară și să mai fie și înconjurate de sticle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS