16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaBiserica ,,Toți Sfinții” din Craiova, prima biserică din țară cu steag ridicat în curte

Biserica ,,Toți Sfinții” din Craiova, prima biserică din țară cu steag ridicat în curte

-

În curtea Bisericii ,,Toți Sfinții” din Craiova a fost sfințit și înălțat, sub privirile autorităților locale și a cetățenilor, cel dintâi drapel pus în curtea unui biserici din țară, la inițiativa Academiei ,,Mihai Eminescu”. Arborarea tricolorului reprezintă un gest de recunoștință și cinstire a eroilor care s-au jertfit pentru patrie, strânsa legătură dintre biserică și armată, dar este și un simbol al dragostei de țară și libertate.

Mulți bunici și părinți au venit împreună cu copiii și nepoții la slujba de sfințire și înălțare a primului steag în curtea Bisericii ,,Toți Sfinții din Craiova”, care are o însemnătate aparte în Săptămâna Mare a Sfintelor Paști. Drapelul ridicat în curtea bisericii a fost sfințit și de stropii de ploaie care nu mai conteneau să cadă, pe tot parcursul evenimentului.

Arborarea drapelului, floare rară a recunoștinței pentru jertfa eroilor

Părintele Bisericii ,,Toți Sfinții” din Craiova, Ion Drăgușin, este recunoscător autorităților și Fundației ,,Mihai Eminescu” pentru că parohia a putut realiza un eveniment atât de deosebit.

,,În această zi binecuvântată de Dumnezeu, marcăm un eveniment deosebit din viața parohiei noastre, un eveniment fără precedent, prin care ne-am propus să cinstim memoria eroilor căzuți la datoria sfântă de a apăra patria, neamul și credința.

Nu este întâmplător că Fundația Internațională ,,Mihai Eminescu”, prin Ion Deaconescu și Cristi Berceanu, ni s-au alăturat la această manifestare istorico-religioasă.

Nu este întâmplătoare nici dată, în Săptămâna Sfintelor Patimi. Manifestarea de astăzi ne dezvăluie din suflet floarea rară a recunoștinței noastre pentru jertfa eroilor, îndemnându-ne să fim patrioți”, a spus părintele Drăgușin.

Cristi Berceanu, epitropul bisericii și sufletul tuturor proiectelor de binefacere, de bucurie și de înfrumusețare a sfântului lăcaș se bucură de această inițiativă și își dorește să vadă pe cât mai multe biserici tricolorul fluturând.

,,În această zi de sărbătoare se cuvine să ne exprimăm întreaga iubire și recunoștință pentru patrie și pentru neam, prin arborarea drapelului național la această biserică aleasă, care găzduiește veșmintele Sfintei Mucenice Filofteia.

Steagul nostru simbolizează legătura spirituală, neîntreruptă, cu eroii care și-au jertfit viața, în trecut, pentru existența noastră de astăzi.

De acum înainte ar trebui să învățăm cu toții să fim pe măsura eroilor și martirilor neamului românesc și pe fiecare biserică să fluture drapelul nostru cel sfânt”, a spus Cristi Berceanu.

,,Pe toate bisericile românești ar trebui să fie drapelul nostru, ca un simbol al dragostei de țară și de neam”

Prezent la eveniment, prof. Ioan Deaconescu, președintele Fundației Internaționale ,,Mihai Eminescu” și consul onorific al Muntenegrului la Craiova, a împărtășit aceeași dorință ca și Cristi Berceanu: ridicarea tricolorului pe toate bisericile românești.

,,Ne aflăm într-un moment solemn, dătător de emoție profundă și de mari speranțe, căci arborarea drapelului național în această curte a Bisericii ,,Toți Sfinții” înseamnă tainica uniune a bisericii cu istoria, cu credința strămoșească, cu armata, cu credința noastră că trebuie în orice moment să-i cinstim pe eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, pentru întregirea neamului, pentru libertate și demnitate.

Credem că pe toate bisericile românești ar trebui să fie drapelul nostru, ca un simbol al dragostei de țară și de neam, al trecutului istoric, încărcat de atâtea jertfe omenești, al mândriei că suntem români”, spune Ion Deaconescu.

Biserica și armata cinstesc împreună eroii patriei

Legătura strașnică pe care biserica și armata au avut-o de lungul timpului a fost evidențiată de colonelul Gheorghe Boboc. ,,De-a lungul istoriei poporului român, armata și biserica au participat împreună la marile bătălii care s-au dat, având ca stindard drapelul de luptă, drapelul național. Cinste și onoare poporului român”, a spus colonelul Gheorghe Boboc.

Ayan Dindirică, elev la Liceul Militar din Craiova, s-a simțit onorat să țină un discurs la evenimentul de înălțarea a drapelului românesc în curtea Bisericii ,,Toți Sfinții”. ,,Este o zi specială și un moment unic pentru noi toți, cei care ne-am adunat aici la acest eveniment patriotic pentru comunitatea noastră. Simt că patriotismul este o obligație pe care ar trebui să o aibă orice om față de țara sa. Acum, la 13 ani și jumătate, înțeleg de ce părinții mei mă puneau să mă închin când trec prin fața unei biserici și să duc mâna la inimă când aud imnul național sau văd tricolorul. Biserica Ortodoxă Română este maica neamului românesc, așa cum a spus marele Mihai Eminescu. Tricolorul armata și biserica trebuie să rămână, orice ar fi, unite peste veacuri”.

Biserica ,,Toți Sfinții” este prima biserică care a fost renovată prin fonduri europene, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei și CJ Dolj. În anul 2016 a primit veșmântul Sfintei Filofteia, prilej cu care i s-a pus cel de-al doilea hram (Sf. Muceniță Filofteia), pe lângă cel istoric al tuturor sfinților.

La eveniment au fost prezente persoane din administrația locală, preoți și Grupul Coral al Facultății de Teologie îndrumat de profesorul Victor Șapcă, iar pe parcurs s-a auzit muzica militară a Garnizoanei Craiova.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbatul din Olt care și-a înjunghiat soția a fost...

Bărbatul care și-a înjunghiat soția pe o stradă din...

ȘTIRI GdS