0 C
Craiova
marți, 2 martie, 2021
Știri de ultima oră Local Dolj Ce răspunde CEO, după ce Garda a amendat CET II pentru poluare

Ce răspunde CEO, după ce Garda a amendat CET II pentru poluare

Complexul Energetic Oltenia (CEO) transmite, într-un răspuns pentru GdS, că a respectat autorizația de mediu pentru CET II și că nu a realizat încă instalația pentru conformarea privind emisiile de oxizi de azot deoarece pragul limită al emisiilor a scăzut, ceea ce a dus la creșterea complexității proiectului.

Instalația pentru oxizii de azot, în așteptare

Garda de Mediu Dolj a mers luna aceasta în control la CET II, în urma numeroaselor sesizări privind poluarea din Craiova, și a amendat operatorul cu 100.000 lei. Garda a dispus și 7 măsuri de remediere, unele dintre ele fiind deja dispuse la controlul din vară, dar neîndeplinite. Printre ele se numără și realizarea instalației pentru conformarea VLE (mg/Nm3) pentru NOX (valoarea limită a emisiilor pentru oxizii de azot), conform Legii 278/2013.

Am solicitat CEO să ne comunice de ce nu a realizat această instalație până în prezent și când estimează că va fi pusă în funcțiune.

Ni s-a transmis că „din cauza scăderii pragului limită al emisiei de NOX de la 200 mg/Nmc la 175 mg/Nmc, complexitatea instalației fiind mult mai mare, procedura de selecție a contractorului a fost realută”. CEO mai spune și că grupurile nu pot fi puse la dispoziția executantului în perioada de iarnă, pentru că funcționează permanent pentru livrarea agentului termic în Craiova. Însă nu oferă niciun termen estimativ de soluționare a acestei probleme, deși GdS a întrebat concret când va fi gata instalația.

„Orele de poluare”, în limite

Am întrebat de ce conducerea SE II nu a menționat nimic despre problemele constatate de Garda de Mediu când GdS a contactat CEO pentru a discuta despre reclamațiile cetățenilor privind poluarea din zonă. Conducerea SE II transmitea că „nu ne permitem să evacuăm în atmosferă noxe care să polueze, așa cum se tot spune”. Cu toate acestea, Garda de Mediu spunea că „desele manevre de pornire-oprire a instalațiilor produce poluare”. În răspunsul Complexului Energetic Oltenia pentru GdS se vorbește despre protocoale.

Ni se spune că Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu Dolj sunt notificate în scris, în termen de 48 de ore de la momentul funcționării necorespunzătoare sau al defectării echipamentelor de depoluare. Manevrele repetate de pornire-oprire a blocurilor energetice sunt considerate ca fiind „alte condiții de funcționare ale instalațiilor decât cele normale” și durează aproximativ 4 ore, timp în care instalația de desulfurare nu funcționează, iar evacuarea gazelor de ardere este făcută pe coșul vechi ăână în momentul realizării parametrilor de funcționare, transmite CEO.

În privința poluării provocate de CET II în timpul manevrelor repetate de pornire și oprire a instalației, menționate de Garda de Mediu ca fiind cauze directe ale poluării, CEO transmite că „cele 120 de ore de funcționare fără instalația de desulfurare, impuse prin AIM (autorizația integrată de mediu – n.r.), pe parcursul unui an, nu au fost depășite până în prezent”. Altfel spus, poluează în limite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tramvaiele noi destinate Craiovei, telenovelă fără sfârşit

Tramvaiele noi destinate Craiovei devin o telenovelă fără sfârşit. La mai bine de doi ani de când a fost lansată licitaţia, procedura a intrat în impas.

ȘTIRI GdS

Tramvaiele noi destinate Craiovei, telenovelă fără sfârşit

Tramvaiele noi destinate Craiovei devin o telenovelă fără sfârşit. La mai bine de doi ani de când a fost lansată licitaţia, procedura a intrat în impas.

Megaîntâlnire la primărie: Cine poluează Craiova?

Aerul din Craiova continuă să fie irespirabil. Craiovenii se plâng de praf, miros de cărbune, fum. Concret există poluare, dar cine sunt poluatorii? La sfârşitul...

Plângere penală după vânzarea Abatorul Podari

Vânzarea de către un lichidator judiciar a Abatorului Podari vine "la pachet" cu o plângere penală la DNA, dar şi acţiuni în instanţă. Abatorul Podari, deţinut de omul de afaceri Dinel Staicu, a fost vândut de lichidatorul judiciar al Băncii Internaţionale a Religiilor la sfârşitul anului trecut, după ani de procese. Problema este, spune un craiovean, că lichidatorul a vândut şi o clădire(cantina) şi terenul cumpărate de el în 1998, respectiv 1999.

Polaris trebuie să scape în 3 luni Târgu Jiul...

Administratorul depozitului de gunoi de la Târgu Jiu are termen trei luni de zile pentru eliminarea poluării olfactive. Este înțelegerea la care s-a ajuns...

Peste 400 de mașini sunt abandonate pe domeniul public...

Peste 400 de mașini sunt abandonate în prezent pe domeniul public din Târgu Jiu. Este vorba de mașini care nu sunt folosite de proprietarii...

CEO a ajuns pe locul al doilea în topul...

Complexul Energetic Oltenia a urcat luni pe locul al doilea în topul producătorilor de energie electrică din țară. Pe prima poziție se află de...