4.5 C
Craiova
joi, 28 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Local Dolj Biserici din Craiova cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”

Biserici din Craiova cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”

Duminică, 6 decembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, mai multe biserici din Craiova îşi vor sărbători hramul. Printre cele mai reprezentative amintim:

  • Biserica Sfântul Nicolae – Dorobănţia”,
  • Biserica Sfântul Nicolae – Brânduşa”,
  • Biserica Sfântul Nicolae – Amaradia”,
  • Biserica Sfântul Nicolae – Craioviţa I”, 
  • Biserica Sfântul Nicolae – Ungureni”,
  • Biserica Mânăstirii Coşuna – Bucovăţul vechi.

Biserica Sfântul Nicolae – Dorobănţia” a fost restaurată şi renovată în perioada 2011 – 2014. Este una dintre bisericele vechi ale Cetăţii Băniei. A fost construită din lemn în jurul anului 1760, iar în 1793 a fost ridicată o biserică din cărămidă la iniţiativa clucerului Constantin Fotescu. Sfântul locaş a suferit de-a lungul anilor mai multe reparaţii şi modificări, mai ales după avariile provocate de cutremurele din anii 1863, 1940 şi 1977. Numele sub care este cunoscută biserica vine de la mahalaua Dorobănţia, o zonă a vechii Craiove în care locuiau mulţi militari ce formau pe atunci corpul de ostaşi numiţi dorobanţi.

Biserica Sfântul Nicolae – Dorobănţia”

Biserica Parohiei Amaradia, cu hramurile Sfântul Nicolae” şi “Schimbarea la Faţă”, s-a numit, în trecut, Sfântul Nicolae – Belivacă”, după numele unuia dintre ctitori, sau Sfântul Nicolae ot Trăistari, aceasta după îndeletnicirea unora dintre „megieşii” din „drumul Amărăzii”.

Prima biserică de mir din Oltenia cu două turle deschise

,,Denumirea «Sfântul Nicolae – Amaradia» i s-a dat în anul 1950, după numele străzii şi cartierului pe care-l deserveşte. Biserica a fost ctitorită de Hristea Belivacă şi de către Mihail Socolescu în anul 1794, pe locul alteia mai vechi. În patrimoniul Bisericii noastre există cărţi de cult mai vechi decât construcţia actuală a bisericii, ceea ce înseamnă că a existat înainte o altă biserică pe locul acesta. Hristea Belivacă, principalul ctitor, a fost un negustor vestit prin părţile locului, la sfârşitul secolului al XVIII şi începutul secolului al XIX-lea”, a povestit preotul paroh al Bisericii, Florin Bonea.

Potrivit unor menţiuni documentare, Biserica Sfântul Nicolae  – Brânduşa” fost ridicată în anul 1793, pe locul unei mai vechi biserici de lemn. După anul 1855, aici au avut loc mai multe reparaţii, fiind resfinţită în anul 1902. Biserica este construită din zid de cărămidă subţire în formă de corabie (navă), spre Est în semicerc iar spre Vest cu pridvor deschis.

Biserica Sfântul Nicolae – Craioviţa I” a fost ridicată în anul 1770, aici executându-se de mai multe ori reparaţii, de-a lungul secolelor, ultima având loc în anul 1996.

Biserica Sfântul Nicolae-Ungureni” a fost construită în perioada anilor 1774 – 1780 pe locul unei biserici mai vechi de lemn, în vechea mahala a ungurenilor, aşa cum erau numiţi ciobanii veniti din Ardeal să-şi vândă oile.

Una dintre cele mai vechi construcţii atestate documentar din Craiova

Mănăstirea Coşuna Bucovăţul vechi, situată în incinta Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, este una dintre cele mai vechi construcţii atestate documentar din ţinuturile Craiovei, fiind o piesă de inestimabilă valoare patrimonială a Mitropoliei Olteniei.

Actuala biserică datează din anul 1572, din  vremea  domnitorului Alexandru al II – lea Mircea, când a fost ridicată de către Ștefan clucerul şi fiul său,  Pârvu, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ministrul Educaţiei: Peste 65.000 de elevi riscă să nu...

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că, potrivit...

ȘTIRI GdS

Soluții pentru implementarea de tehnologii nepoluante, prezentate autorităților din...

Profesorul și inventatorul Iulian Horneț a participat joi la Consiliul Județean Gorj la o întâlnire cu autoritățile locale și județene pe tema implementării de...

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate după venirea...

Rămân fără serviciu angajați de la Salubritate SRL după venirea Iridex la Craiova? Ce spune primarul Lia Olguța Vasilescu, în ședința CL Craiova.

Craiova: Avarie la conducta de apă de pe strada...

Compania de Apă Oltenia a anunțat că s-a produs o avarie la conducta de apă pe strada Frații Buzești din municipiul Craiova. Astfel, se...

Seniorii şi personalul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice...

Seniorii şi personalul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Ostroveni s-au vaccinat anti-Covid-19, chiar din prima zi a etapei a II-a a campaniei...

Un bărbat s-a lovit la cap și a ajuns...

Un bărbat de 58 de ani, din comuna gorjeană Padeș, în timp ce se deplasa ieri pe drumul județean 671, conducând o trotinetă electrică,...

Gorj: Tânăr reținut pentru lovire și amenințare

Un tânăr de 20 de ani, din Târgu Jiu, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de amenințare și lovire, a ajuns ieri în arestul IPJ Gorj....