12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum împarte Primăria Craiova banii la ultima rectificare bugetară

Cum împarte Primăria Craiova banii la ultima rectificare bugetară

Aleşii locali craioveni sunt chemaţi în această săptămână să voteze o nouă rectificare bugetară. Doar 3,5 milioane lei provin din venituri suplimentare la bugetul local, ei fiind împărţiţi către diversele instituţii care au cerut bani. În schimb, alţi circa 4 milioane de lei au fost vărsaţi din secţiunea de funcţionare în secţiunea de dezvoltare. Cum vor fi folosiţi banii citiţi în cele de mai jos.

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a şedinţei de joi un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului pe anul 2020. Conform proiectului de hotărâre, este vorba despre venituri suplimentare de 3,49 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor provind din concesiuni, închirieri şi dividende. Alte 4,13 milioane lei au fost vărsate din secţiunea de funcţionare în secţiunea de dezvoltare, pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii.

Dividendele de la Pieţe se transformă în capital social

Direcţia de Impozite şi Taxe a propus suplimentarea prevederii bugetare cu suma de 319.000 lei, reprezentând venituri din dividende, şi cu 2,7 milioane lei, reprezentând venituri din concesiuni şi închirieri. Cele 400.000 de lei încasate ca dividende din profitul Pieţe şi Târguri SRL sunt propuse pentru majorarea capitalului social al societăţii. Alte circa 400.000 de lei de la UE, încasate prin filiera Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) în contul luptei împotriva coronavirusului vor fi alocate ca stimulente pentru personalul implicat în această acţiune.

În ceea ce priveşte cheltuieliel de funcţionare, se propune diminuarea cu 400.000 de lei a sumelor destinate personalului din aparatul propriu al primarului. Alte 200.000 de lei vor fi destinate reparaţiilor curente şi igienizărilor la Spitalul “Filantropia”.

Se suplimentează la cultură, se taie de la căminul de bătrâni

Prin proiectul aflat pe ordinea de zi a consilierilor, se propune alocarea a 1,2 milioane lei pentru cheltuieli de personal la instituţiile de cultură. Este vorba despre Opera Română Craiova – 620.000 lei, Filarmonica “Oltenia” – 470.000 lei, Ansamblul Folcloric “Maria Tănase” – 120.000 lei. Activitatea de întreţinere a grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor de agrement, a grădinii zoologice şi cimitirele va primi un supliment de 1,13 milioane lei. În schimb, Căminul pentru Persoane Vârstnice va avea o diminuare a fondurilor alocate, cu 300.000 de lei.

Alte cheltuieli importante, circa 400.000 de lei, se vor face pentru achitarea facturilor cu consumul de energie electrică la iluminatul public, semafoare şi fântâni arteziene, aferente lunii iulie 2020. Pentru activitatea de salubrizare stradală se propune alocarea a 2,8 milioane lei. Tot în şedinţa de joi va fi supusă votului şi modificarea programului de investiţii publice pe anul 2020. La cultură şi recreere se diminuează prevederea bugetară cu suma de 1,64 milioane lei, la protecţia mediului se diminuează cu 412.000 lei, iar la transporturi se diminuează cu 2,4 milioane lei. Bugetul general consolidat al municipiului prevede astfel venituri de 1,201 miliarde lei şi cheltuieli de 1,210 miliarde lei.

Noi devize pentru modernizarea a două străzi

Tot în şedinţa de joi, va fi supusă aprobării şi actualizarea devizului şi a indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea a două străzi din municipiu. Prima dintre ele este strada “Ion Creangă” din cartierul Brazda lui Novac. Valoarea totală a investiţiei a fost actualizată la circa 590.000 lei, inclusiv TVA, durata de execuţie a lucrărilor fiind de trei luni. În 2014, investiţia fusese estimată la 615.000 lei, inclusiv TVA. Diferenţele au apărut din cauza cantităţilor de materiale estimate iniţial şi cele rezultate în urma elaborării proiectului tehnic.

A doua stradă este strada Vişinului din cartierul Bariera Vâlcii, situată aproape de Centura de Nord a Craiovei. Valoarea totală a investiţiei este de circa 576.000 de lei, inclusiv TVA. În faza iniţială, estimarea era de 590.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS