11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLovitură de teatru în scandalul „Plăcuţa“: Fotografiile care demolează varianta primăriei

Lovitură de teatru în scandalul „Plăcuţa“: Fotografiile care demolează varianta primăriei

Primăria Craiova susţine că apariţia numelui Olguţei Vasilescu pe aceeaşi plăcuţă cu al lui Nicolae Romanescu, pe monumentul de la intrarea în parc, este „pur şi simplu o coincidenţă“. Olguţa susţine că „n-a ştiut“ şi „n-a cerut“ aşa ceva. GdS vă prezintă azi câteva fotografii conform cărora iniţial primarii erau cuplaţi altfel pe plăcuţe. Primăria trebuie să dea explicaţii.

Scandalul „Plăcuţa“ continuă. Reamintim, pe scurt, ce s-a întâmplat până acum. Intrarea secundară în Parcul „Nicolae Romanescu“ a fost modernizată recent de autorităţi. Totul a costat 990.000 de lei, inclusiv TVA. La intrare este amplasat un monument, statuia „Avântul“ de Ion Jalea. În jurul statuii, a fost ridicat un postament din beton armat, placat cu piatră, care dublează un semicerc din gard viu. Pe acest postament au fost inscripţionate numele primarilor Craiovei, pe două şiruri suprapuse. Pe fiecare plăcuţă încap câte două nume de primari.

Scandalul a pornit de la faptul că pe una dintre plăcuţe, numele Olguţei Vasilescu apare cuplat cu cel al lui Nicolae Romanescu, cel mai important primar al oraşului, în mandatul căruia a fost ctitorit şi parcul care-i poartă numele. Primăria susţine că este „o pură coincidenţă“, alte voci spun că plăcuţele au fost „aranjate“ pentru ca Olguţa să fie asociată cu Romanescu. Municipalitatea mai susţine că numele primarilor au fost inscripţionate în ordine cronologică, dar nu explică de ce ultimele plăcuţe din dreapta postamentului au rămas neinscripţionate. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Cultură (DJC) Dolj au fost la faţa locului şi au constatat că executantul lucrării nu a respectat planşa referitoare la lista primarilor Craiovei.

În consecinţă, DJC a somat primăria ca în termen de 30 de zile să remedieze neconcordanţele „în sensul modificării listei primarilor Craiovei, astfel încât ordinea şi dispunerea numelor acestora să respecte planşa“.

Primăria nu vrea să remedieze situaţia

La rândul ei, primăria a reacţionat cu un comunicat de presă în care susţine că acea planşă „nu reprezintă o componentă obligatorie a documentaţiei tehnice întocmite în vederea obţinerii autorizaţiei de construire”, şi, mai mult, „nu stă la baza executării lucrărilor de construcţii”, neconstituind „detaliu de execuţie“. În consecinţă, primăria susţine că „nu se mai pot face solicitări pentru remedieri”, deoarece lucrarea este recepţionată.


Primăria mai susţine că „numele fiecărui primar a fost poziţionat în ordine cronologică, de la stânga la dreapta, pe două rânduri, începând cu primarii din secolul 19, aflaţi pe rândul de jos şi continuând cu cei din zilele noastre, pe rândul superior“. „Astfel, ordinea în care apar suprapuse pe verticală, într-un anume loc, numele primarilor din epoci diferite reiese strict din criteriul cronologic respectat de la stânga la dreapta pe ambele rânduri”.

Fotografiile care îi dau de gol

Olguţa Vasilescu a reacţionat şi ea pe o reţea de socializare, spunând: „N-am cerut, n-am ştiut şi puţin îmi păsa dacă numele meu apărea pe undeva. Nu mă ajută numele lui Romanescu să câştig vreun vot la Primăria Craiova, aşa cum nu m-ar ajuta nici Mihai Viteazul, Fraţii Buzeşti sau Baba Novac”.


În cursul zilei de joi, ne-au sosit însă la redacţie o serie de fotografii care demolează din temelii cele susţinute de primărie şi Olguţa Vasilescu. După cum se poate observa din imagini, numele primarilor Antonie Solomon şi Mihail Genoiu fuseseră iniţial cuplate cu numele altor primari din vechime.

Antonie Solomon, cuplat iniţial cu Gheorghe I. Pessicu

Astfel Solomon era iniţial cuplat cu Gheorghe I. Pessicu (1875-1876), iar cel al lui Mihail Genoiu tot cu Gheorghe I. Pessicu, dar în al doilea mandat. (1877-1879).

Mihail Genoiu, cuplat iniţial tot cu Gheorghe I. Pessicu, în al doilea mandat

Cum cronologic mandatul Olguţei se află între cele ale lui Solomon şi Genoiu, numele ei trebuia cuplat pe plăcuţă cu cel al lui Statie Stoenescu (1876), care a fost primar o scurtă perioadă de timp, între mandatele lui Pessicu. Aşa rezultă citind plăcuţele iniţiale.

În varianta finală însă, Antonie Solomon este cuplat cu Mihail Măldărescu (1896-1898), iar Mihail Genoiu este cuplat cu Ulysse Boldescu (1899 – 1901), în timp ce Olguţa apare între ei, cuplată cu Nicolae Romanescu, aflat la primul mandat (1898-1899). După apariţia acestor fotografii, primăria este datoare să explice ce s-a întâmplat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS