9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCantități de deșeuri reciclabile în creștere în județul Dolj

Cantități de deșeuri reciclabile în creștere în județul Dolj

Doljenii au început să recicleze tot mai mult deşeurile din gospodării. La un an de la demararea masterplanului pe deşeuri în judeţul Dolj, în luna aprilie 2020 s-a colectat cea mai mare cantitate de deşeuri reciclabile în judeţ, 201,84 tone.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor (ADI) ECODOLJ, care se ocupă de implementarea Masterplanului susţine că în județul Dolj, cantitățile de deșeuri reciclabile colectate au început să crească. Între localităţile în care populaţia colectează cantităţi însemnate de reciclabile se numără atât oraşe din judeţ, cât şi localităţi rurale. Operatorul de salubritate, IRIDEX a pus, încă de la început, la dispoziţia locuitorilor din localităţile doljene containere tip igloo destinate reciclării, dar şi saci.

Deşeuri reciclabile
Deşeuri reciclabile

„Printre localitatile unde s-a evidențiat o creștere semnificativă a deșeurilor reciclabile colectate separat se numără: Băilești, Dăbuleni, Calafat, Segarcea, Malu Mare, Şimnicu de Sus, Podari, Leu, Sadova, Cârcea, Ișalnița, Bucovăț, Brădești, Breasta, Mischii, Murgași, Ghercești, Dioști, Teasc, Rojiște, Poiana Mare, Moțăței, Plenița, Coțofenii din Dos, Caraula.Ne bucură faptul că locuitorii județului Dolj tratează cu seriozitate subiectul colectării separate a deșeurilor și suntem convinși că în perioada următoare cantitățile de deșeuri reciclabile vor fi într-o continuă creștere.ADI ECODOLJ îi îndeamnă pe cetățeni să separe corect deșeurile și să folosească pubelele, sacii și/sau containerele de tip clopot (igloo)”,

se arată într-un comunicat ADI ECODOLJ.

De ce să colectăm deșeurile separat?

Container pentru colectare selectivă
Container pentru colectare selectivă

După ce au înregistrat acestă reuşită, localităţile doljene sunt îndemnate să colecteze separat tot mai multe deşeuri reciclabile. În plus, cu cât vor genera mai puţin gunoi menajer şi mai mult reciclabil, cu atât facturile vor fi mai scăzute pentru beneficiarii serviciului de salubritate.

Colectarea separată a deșeurilor și reciclarea acestora este importantă deoarece aduce beneficii pentru mediu și implicit pentru noi, oamenii, care suntem strâns legați de biosferă.

„Iată câteva din beneficiile pe care le aduce reciclarea hârtiei, plasticului și a dozelor de aluminiu.Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor (ex: se reduc emisiile de gaze cu efect de seră care determină schimbarile climatice și sunt produse în procesul de descompunere al deșeurilor la groapa de gunoi), se arată în comunicat.

Saci pentru deşeuri reciclabile
Saci pentru deşeuri reciclabile

Tot în comunicat se precizează:

Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile (ex: petrolul, carbuni) și regenerabile (ex: păduri/celuloză), dar pentru care ritmul de refacere este mai lung decât ritmul în care sunt consumate. În acest mod, o parte din ecosisteme sunt protejate (ex: se reduce presiunea asupra pădurilor, scade necesitatea defrișării acestora).

Se reduce consumul de energie. Se consumă mai puțină energie pentru a folosi în procesul de producție un material reciclat, decât o resurse naturală (ex: aluminiul).

Este susținut sectorul economic care se ocupă de colectarea și reciclarea deșeurilor, sector care asigură locuri de muncă și contribuie la bugetul de stat.

Dispare riscul primirii unei amenzi (între 20.000 lei și 40.000 lei) pentru persoanele juridice, care sunt obligate să colecteze selectiv conform Legii nr. 211/2011 ce transpune în legislația națională Directiva Europeana Cadru privind Deșeurile.Se creeaza premisele reducerii de costuri pentru gestionarea serviciul de slubrizare”,

se mai arată în comunicatul ADI ECODOLJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS