12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe pregăteşte finanţarea europeană pentru Spitalul Regional Craiova

Se pregăteşte finanţarea europeană pentru Spitalul Regional Craiova

Spitalul Regional Craiova ar urma să primească, în curând, finanţare de la Uniunea Europeană, pentru o primă fază de dezvoltare a proiectului.

Informaţia a fost oferită de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, la o scurtă prezentare a proiectelor cu fonduri europene care au fost semnate în regiune pe Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

„La cele peste 500 de proiecte pe care le avem depuse până în prezent, se adaugă şi cel pentru Spitalul Regional Craiova. Cele trei aplicaţii, pentru spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, au fost depuse la Comisia Europeană. Sunt proiecte strategice şi vor obţine finanţare. De fapt, pentru Spitalul Regional Iaşi s-a semnat deja contractul de finanţare. La Iaşi, au fost solicitate şi clarificări, au fost date aceste clarificări, licitaţia pentru proiectare este în derulare. Sperăm ca în maximum două luni să se semneze contractele de finanţare şi pentru spitalele de la Craiova şi Cluj“, a dezvăluit Marilena Bogheanu.

Contractul de finanțare pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă din Iași, primul contract de finanţare a unui spital regional din România, a fost semnat pe 30 decembrie 2019 de către ministrul sănătății, Victor Costache, și ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ștefan. Contractul asigura finanţarea prin POR 2014-2020 a primei faze de dezvoltare a proiectului.

Valoarea totală a investiţiei este de 500.805.000 de euro, suma urmând să acopere toate cheltuielile aferente proiectării, construcției, dotării și operaționalizării spitalului. Proiectul privind construirea unui spital regional la Iaşi este cel mai avansat dintre cele trei, fiind demarată licitaţia pentru elaborarea proiectului tehnic.

Spitalul Regional Craiova rămâne, totuşi, tot ultimul pe listă

Când s-a semnat contractul de finanţare a spitalului de la Iaşi, Ministerul Sănătăţii anunţa că, la începutul acestui an, „va face toate demersurile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului de proiectare a Spitalului Regional Craiova“. Evident, respectând „aceiaşi paşi ca şi pentru unitatea din Iaşi“.

Numai că, la începutul lunii ianuarie, a demarat licitaţia pentru „elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului «Construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj» și servicii de asistență tehnică“. Potrivit datelor din sistemul electronic, valoarea acestui contract este de 68.604.513,80 lei, astăzi fiind ultima zi de primire a ofertelor. Asta după ce, la începutul lunii decembrie, fusese lansată aceeaşi procedură pentru spitalul de la Iaşi, cu o valoare a contractului de 63.829.354,57 lei.

În schimb, despre spitalul regional de la Craiova nu s-a mai menţionat nimic. Ministerul nu a mai dat niciun semn, iar în sistemul electronic de achiziţii publice nu figura până ieri, la închiderea ediţiei, vreo procedură pentru proiectarea spitalului de pe centura de nord a Craiovei.

Un obiectiv care a pierdut startul după ce suprafaţa de teren pe care urma să se construiască spitalul s-a schimbat de două ori. Cu toate acestea, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, susţinea zilele trecute că municipalitatea a recuperat timpul pierdut prin faptul că a întocmit PUZ-ul spitalului.

„La Iaşi şi la Cluj, PUZ-ul pentru spitalul regional a fost făcut de Ministerul Sănătăţii. La Craiova, PUZ-ul l-am făcut noi. Am făcut tot posibilul pentru a recupera terenul pierdut, iar eu zic că am reuşit. În prezent, suntem pe acelaşi nivel cu Clujul, Iaşiul este mai în faţă cu procedura, a afirmat Genoiu. Dacă ne luăm însă după sistemul electronic, spitalul de la Cluj ar avea deja două luni avans, având în vedere data la care a demarat licitaţia pentru proiectare.

Cât ar costa spitalul de la Craiova

Legat de Spitalul Regional Craiova, valoarea totală a investiţiei ar fi aici de 2.850.507.547,41 lei, adică peste 590 de milioane de euro. Asta potrivit indicatorilor tehnico-economici avizaţi de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional în octombrie 2019. Unitatea ar avea o suprafață desfășurată de 165.256 mp și un număr total de 807 paturi. Spitalul va fi construit pe şapte niveluri, va avea 1.195 de locuri de parcare și un heliport.

Spitalul Regional Craiova va primi în curând finanţarea europeană
Spitalul Regional Craiova va primi în curând finanţarea europeană

În ceea ce priveşte locurile din spital, 60 ar fi în UPU, 30 pentru chirurgia de zi, 15 pentru îngrijiri medicale de zi şi 20 pentru îngrijiri oncologice de zi. Restul de paturi ar fi pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute. De asemenea, unitatea va avea 19 săli de operație şi va dispune şi de un Centru de Tratament pentru Cancer pentru Regiunea sud-vest, dotat cu echipamentul adecvat. Centrul va funcţiona într-o clădire separată, unită de corpul principal al spitalului regional printr-un coridor, la nivelul primului etaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS