10.8 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Sfaturi pentru siguranţa pe internet a minorilor

Sfaturi pentru siguranţa pe internet a minorilor

Ziua Siguranţei pe Internet este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe ţări ale lumii şi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil în ceea ce priveşte tehnologia online şi telefoanele mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi.
În România, Ziua Siguranţei pe Internet a fost marcată începând cu anul 2008 prin diverse evenimente.


Și polițiștii din cadrul IPJ Dolj au participat la întâlniri cu elevii, în cadrul cărora le-au expus consecințele la care se expun printr-o utilizare neadecvată a Internetului (accesarea anumitor site-uri, crearea de conturi pe reţele de socializare, publicarea de date personale sau fotografii indecente, descărcarea  neautorizată a unor programe sau materiale găsite pe Internet) aceştia pot deveni foarte uşor victime ale mediului online.

Pentru prevenirea victimizării în mediul online se recomandă copiilor:

 • Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
 • Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate!
 • Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor!
 • Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Activează-ți setările de confidențialitate!
 • Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tăi informaţiile citite!.
 • În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje!
 • Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite! Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor!

Recomandări pentru părinţi

Pentru a preîntâmpina implicarea copiilor în situații potențial infracționale, părinții și cadrele didactice trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

 • Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze!
 • Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin! Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului!
 • Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!
 • Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere!â
 • Arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă!
 • Învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet!â
 • Explicaţi-le copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune!
 • Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă!
 • Încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii!
 • Pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adică în mediul real!
 • Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:08:06

Gala UNITER la Craiova. Ion Caramitru, preşedinte UNITER: Chiar...

Gala Premiilor UNITER 2020 reuneşte două premiere....

ȘTIRI GdS

Ce-i mai trebuie stadionului de atletism pentru a fi...

Stadionul de atletism din Craiova nu este încă gata pentru competiții oficiale.

Cum a ajuns o școală din Craiova cu două...

Cum a ajuns o școală din Craiova cu două clase în scenariul roșu

Încep lucrările și la drumul județean Moțăței – Plenița

CJ Dolj a dat ordinul de începere a lucrărilor și la tronsonul II al DJ 561A, Moțăței – Unirea – Plenița – limita cu județul Mehedinți.

Încă un deces din cauza Covid în Gorj

Județul Gorj înregistrează încă un deces din cauza COVID. Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, se prezintă astfel: 631...

Zeci de sancțiuni în Gorj pentru încălcarea măsurilor de...

Forțele de ordine din județul Gorj au aplicat amenzi în valoare de peste 27.300 lei pentru neregulile constatate în urma verificărilor respectării...

Lions Club Craiova a sărbătorit 30 de ani de...

Mai mulţi voluntari au ajuns astăzi în comuna Leu pentru a sărbători 30 de ani de activitate și voluntariat a LIONS CLUB...