20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi politic pe Colegiul Național „Carol I“

Război politic pe Colegiul Național „Carol I“

Colegiul Național „Carol I“ din Craiova a devenit subiect de război politic. De fapt, este vorba de clădirea monument istoric în care funcționează prestigioasa instituție de învățământ și Opera Română Craiova, de a cărei reabilitare se ocupă CNI.

Obiectivul de investiţii a fost predat de Primăria Craiova, în august 2018, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, mai exact către Compania Naţională de Investiţii. Aceasta urma să finanţeze lucrările de reabilitare şi consolidare a imobilului, iar municipiul Craiova să suporte, de la bugetul local, doar cheltuielile pentru racordurile la utilităţi.

Demararea efectivă a lucrărilor a întârziat însă destul de mult (nici nu a fost lansată licitația), în aproape un an și jumătate reușindu-se doar o actualizare a studiului de fezabilitate și întocmirea documentației premergătoare. 

Zilele trecute, deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea a ieșit în fața mass-media și a anunțat că a reușit să introducă reabilitarea Colegiului „Carol I“ printre prioritățile Ministerului Dezvoltării.

El a mai precizat că „în această săptămână va fi obținut avizul Comisiei Tehnice de Evaluare, apoi lucrarea va fi scoasă la licitație“.

Considerând că deputatul liberal își arogă dreptul asupra Colegiului „Carol I“ și că meritele pentru continuarea proiectului nu-i aparțin, primarul Craiovei a ieșit la atac. 

Reacția primarului Genoiu cu privire la situația Colegiului Național „Carol I“

Mihail Genoiu a convocat, ieri, o conferință de presă fulger în care a relatat situația Colegiului „Carol I“ din punctul său de vedere. Edilul a spus că tot ce trebuie să facă deputatul PNL este să urgenteze demararea lucrărilor, care „sunt întârziate la Ministerul Dezvoltării“.

„În data 3.08.2018 noi am predat, prin ședință de CL către CNI tot ce înseamnă amplasament și documentație de la Opera Română – „Carol “. Documentația care a fost predată în 2018 avea deja o vechime de patru ani și, bineînțeles, CNI a solicitat actualizarea ei. Acest lucru s-a realizat.

La un moment dat, s-a întârziat deoarece în timpul acestei reactualizări a documentației s-a constatat că unul din corpurile care fuseseră reabilitate în anii 2008-2009, cel de la intrarea elevilor în colegiu, a fost deteriorat în timp. Structura de rezistență a lui a fost afectată, iar studiul a trebuit să fie reluat cu această aripă a colegiului. Acest lucru a însemnat expertiză tehnică la structura de rezistență și modificarea în totalitate a proiectului“, a explicat Genoiu. 

Colegiul Național „Carol I“ din Craiova a devenit subiect de război politic. Primarul Mihail Genoiu a ieșit la atac după declarațiile deputatului PNL de Dolj Nicolae Giugea.
Colegiul Național „Carol I“ din Craiova a devenit subiect de război politic. Primarul Mihail Genoiu a ieșit la atac după declarațiile deputatului PNL de Dolj Nicolae Giugea.

El a mai menționat că, la începutul anului 2019, documentația a fost finalizată și depusă pentru avizare la Ministerul Culturii, dar a fost întoarsă de câteva ori.

Ulterior, documentația a ajuns la CNI și a fost avizată de comisia tehnică a Companiei, „după ce fusese și ea întoarsă de câteva ori“. 

Unde „stă înțepenit Colegiul «Carol I»“

Potrivit edilului Craiovei, documentația respectivă a fost avizată de CNI pe 10 octombrie 2019, după care a ajuns la Ministerul Dezvoltării. Aici s-ar fi blocat lucrurile odată cu învestirea noului guvern.

Consolidarea Colegiului „Carol I va costa peste 100 de milioane de lei
Pereţii corpului central al Colegiului „Carol I“ au început să crape, iar de pe faţada clădirii cade tencuiala

„În acest moment, lucrările sunt întârziate la Ministerul Dezvoltării, unde se așteaptă modificarea comisiei de către domnul ministru. Acesta încă nu a dispus componența comisiei care trebuie să verifice documentația de la Colegiul «Carol I». Domnule Giugea, rugați-l pe domnul ministru să urgenteze formarea acestei comisii. Acolo stă înțepenit Colegiul «Carol I»!“, a afirmat Mihail Genoiu. 

Ce ar urma pentru Colegiul Național „Carol I“

Următoarea etapă a proiectului privind reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“ ar fi legată tot de această documentație.

Ea va trebui apoi avizată de către toate ministerele implicate, ca ultim pas înainte de a fi dată o hotărâre de guvern privind reabilitarea clădirii monument istoric.

Abia după aceea se va putea trece la licitația pentru proiectare și execuție. 

Consolidarea Colegiului „Carol I va costa peste 140 de milioane de lei
Clădirea Colegiului Național „Carol I“, care se degradează pe zi ce trece

Potrivit hotărârii Consiliului Local Craiova din septembrie 2019, suma pe care va trebui să o suporte municipalitatea pentru utilitățile de la Colegiul „Carol I“ după reabilitare este de 1.371.032 lei (cu TVA).

Conform ultimului deviz general întocmit, valoarea totală a investiţiei ar fi de 115.528.699 de lei, însă primarul Genoiu a pomenit de o sumă mult mai mare, peste 143 de milioane de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS