14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul judiciar pentru serviciul de gestionare a câinilor din Craiova continuă

Războiul judiciar pentru serviciul de gestionare a câinilor din Craiova continuă

Un ONG a dat în judecată primăria şi a obligat-o să înfiinţeze un serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aşa cum cere legislaţia în vigoare. Autorităţile au înfiinţat serviciul, dar în cadrul Salubritate SRL, societatea primăriei care desfăşura până acum activitatea de „ecarisaj“. „Hotărârea este nelegală“, spune avocatul Asociaţiei „Viaţa Animalelor“, care este hotărât să continue lupta pentru anularea ei.

Problema câinilor fără stăpân este departe de a fi rezolvată de autorităţile craiovene. Activitatea de ecarisaj se derulează în prezent prin societatea primăriei, Salubritate SRL, dar legislaţia în vigoare spune că municipiul trebuie să înfiinţeze un serviciu specializat pentru acest lucru.


În 2017, Asociaţia „Viaţa Animalelor“ a dat în judecată Consiliul Local (CL) Craiova pentru aplicarea legislaţiei intrate în vigoare încă din 2001. Asociaţia a câştigat procesul definitiv şi irevocabil. OUG nr. 155/2001 prevedea explicit că unităţile administrativ-teritoriale trebuie să înfiinţeze servicii specializate de gestionare a câinilor fără stăpân. Ordonanţa cu pricina nu a fost însă pusă în aplicare niciodată, din diverse motive. Municipiul a preferat să deruleze activitatea de ecarisaj prin Serviciul de Salubritate pe care îl avea în subordine.

În 2011 însă, acesta a devenit societate comercială, iar „serviciul de ecarisaj“ a fost delegat prin atribuire directă către firma primăriei. În 2013, consiliul local a aprobat Regulamentul de desfăşurare a activităţii de ecarisaj, iar în 2014 Regulamentul referitor la desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân.

Autorităţile au ignorat legislaţia în vigoare

Asociaţia „Viaţa Animalelor“ a atacat în instanţă hotărârea prin care municipiul a delegat gestiunea „serviciului de ecarisaj“ către Salubritate SRL şi a câştigat procesul în acest an. Astfel, instanţa a arătat că prin OUG nr. 155/2001 consiliile locale erau obligate să înfiinţeze servicii specializate în acest sens. Obligativitatea a fost menţinută şi de Legea nr. 227/2002, de aprobare a ordonanţei.

Ulterior, ordonanţa a fost modificată şi completată prin Legea nr. 258/2013, care prevedea obligaţia înfiinţării acestor servicii „după necesităţi“. Totuşi, CL Craiova nu a înfiinţat un serviciu specializat, motivând că ordonanţa nu avea norme de aplicare. Cu toate acestea, prin HG nr. 1059/2013 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 155/2001. De asemenea, Legea nr. 258/2013 a stabilit şi modul în care se pot concesiona aceste servicii specializate.

Aşadar, toată legislaţia în domeniu este în vigoare din 2013, însă autorităţile locale nu au pus-o în aplicare.

„Hotărârea este evident nelegală!“

La ultima şedinţă de CL, aleşii au înfiinţat serviciul specializat de gestionare a câinilor fără stăpân „în cadrul Salubritate Craiova SRL“ şi „menţinerea în gestiune directă“ a acestui serviciu de către firma primăriei. „Serviciul de ecarisaj“ a fost rebotezat drept „Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân“, iar autorităţile au crezut că au rezolvat problema. „Hotărârea este evident nelegală şi vom sesiza prefectul. În caz că va primi avizul de legalitate, o vom ataca în contenciosul administrativ“, ne-a precizat Sorin Stănciulescu, avocatul Asociaţiei „Viaţa Animalelor“.

Acesta a explicat şi câteva dintre motivele de nelegalitate: legea spune că serviciul trebuie înfiinţat la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, nu în cadrul unei societăţi comerciale, fie ea şi a primăriei; tot legea spune că gestiunea serviciului trebuie „concesionată“ unei asociaţii de profil, nu încredinţată direct unei societăţi a primăriei. Aşadar, epopeea judiciară pe acest subiect continuă, mai ales că ONG-ul care a acţionat primăria în instanţă a cerut şi penalizarea financiară a primarului până la punerea în aplicare a hotărârii definitive şi irevocabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS