5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaGală de excepţie " 10 pentru Craiova", organizată de Academia Internațională "Mihai Eminescu"

Gală de excepţie ” 10 pentru Craiova”, organizată de Academia Internațională „Mihai Eminescu”

-

Muzeul de Artă din Craiova a găzduit, joi seară, gala premiilor de excelenţă „10 pentru Craiova“, eveniment aflat la cea de a patra ediţie, unde au fost premiate zece personalități și instituții ale Băniei. A fost o seară a excelenței, a premierii personalităților anului 2019, eveniment organizat de Academia Internațională „Mihai Eminescu“. Gazeta de Sud a primit Premiul de excelență pentru Mass-Media al ediției din acest an.

În cadrul evenimentului au fost onorate zece personalități ale Băniei, din diverse domenii de activitate, care au performat în acest an în ciuda unor obstacole și adversități, generate de indiferență și o birocrație tot mai apăsătoare, inoportune implementării de noi soluții economice, științifice, sociale, de tehnologii ale viitorului.

„Printr-o fericită coincidenţă, această manifestare are loc la finele acestui an, care pentru Academia Internaţională «Mihai Eminescu» a însemnat un câştig în plus de notorietate pe plan naţional şi, mai ales, pe plan internaţional, de vizibilitate eficientă şi de promovare a marilor valori culturale, artistice şi ştiinţifice. Dar, mai ales, ne-a ajutat să ne îndreptăm tot mai viguros către viitor, unul dinamic şi creator al muncii şi al cooperării. Academia Internaţională «Mihai Eminescu» şi-a propus să-i onoreze întotdeauna pe cei care conferă concitadinilor şi oraşului nostru un bonus de bunăstare, o picătură în plus de bucurie şi de emoţie, căci nimic nu-i mai frumos în lume decât un chip de om fericit“, a declarat, în deschiderea galei, prof.univ.dr. Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“.

Juriul care a avut greaua misiune de a alege 10 persoane și instituții care să fie premiate a fost format din: Toni Bold, președintele patronatului român, şi Cristi Berceanu, manager general al Academiei „Mihai Eminescu“. „Cele 10 personalități, elite ale Craiovei, sunt oameni obișnuiți, dar care posedă ceva în plus față de noi toți. Ei văd invizibilul și pot imposibilul“, a declarat prof.univ.dr. Ion Deaconescu.

Cele 10 personalităţi care au fost premiate în cadrul celei de-a patra ediţii a Premiilor de excelenţă „10 pentru Craiova“:

Premiul de excelență pentru Antreprenoriat social a fost acordat prof.univ.dr. Leonardo-Geo Mănescu, creatorul unei altfel de instituţii de cercetare, INCESA, ceea ce înseamnă implicarea studentului în cercetare, dar mai ales în inovare şi antreprenoriat social.

„Vă mulţumesc, sunt mai mult emoţionat decât onorat, dar sigur amândouă, şi mă gândeam că aşa cum organismului uman nu îi este posibilă o poziţie fără coloană vertebrală, nici celui social nu-i putem da o poziţie corespunzătoare fără o statură din care, cu certitudine, Academia Internaţională «Mihai Eminescu» face parte. Sunt onorat pentru că este recunoaşterea unui lucru atipic, a unei dorinţe, a unei ambiţii de a contribui modest la stoparea exodului creierelor din această regiune. Vrem o ţară ca afară, dacă nu ne-o putem crea noi, cel puţin să le dăm tinerilor o şansă să o facă“, a declarat prof.univ.dr. Leonardo-Geo Mănescu, director INCESA.

Premiul de excelență pentru Medicină inovativă a fost acordat doctorului Gabriel Mogos, pentru performanţa tratării bolnavilor prin reuşite ştiinţifice pe plan mondial, dar şi la standarde internaţionale dintre cele mai înalte. Acesta urmează tradiţia familiei, a tatălui său, dr. Dan Gabriel Mogoş, fondatorul clinicii Mogoş Med, prima clinică de chirurgie cu spitalizare continuă din Oltenia, care implementează numeroase specialităţi chirurgicale, dar şi metode noi, în premieră.

„Această nominalizare mă emoţionează. Acest premiu nu ar fi putut să existe fără o echipă vastă în spate…“, a declarat dr. Gabriel Mogoş.

Premiul de excelență pentru Management artistic a fost acordat arhitectului Emilian Ştefârţă, managerul Muzeului de Artă din Craiova. Acesta este arhitectul marilor întâlniri artistice organizate la Muzeul de Artă din Craiova. Menţionăm dintre ele vernisajul expoziţiei „Legături de sânge“; cu lucrări reprezentative realizate de Florentina Voichi, expoziţia „Tăceri articulate“; ce ne-a reamintit de vitraliul gotic şi fresca bizantină prin inspiraţia lui Marcel Bunea, expoziţia „Colecţia de artă europeană“; cu picturi apaţinând şcolilor italiană, franceză, flamandă şi olandeză din secolele XVI-XIX. Muzeul de Artă a participat la diverse expoziţii în afara ţării, cum ar fi cea de la Bruxelles, cu lucrări brâncuşiene.

„Sunt alături de Academia «Mihai Eminescu», cu slabele mele puteri, de un număr bun de ani, şi vreau să vă spun că atunci când nu-i admir îi invidiez. A fost o lungă enumerare de reuşite ale acestei instituţii pe care o conduc. Tot ce s-a spus mi se datorează mie, mi se datorează pentru că am avut înţelepciunea, dibăcia să îmi las colegii să îşi facă treaba. Puteam atât de uşor să-i încurc şi probabil lista era mult mai scurtă. Bineînţeles, am fost alături de ei şi voi fi în continuare“, a spus arhitectul Emilian Ştefârţă.

Premiul de excelență pentru Mass-Media i-a fost acordat lui Marius Seinea, directorul Gazetei de Sud, pentru puterea jurnaliştilor de a reuşi să fie o tribună a adevărului, a opiniilor şi a informaţiilor netrunchiate, dovedind un nivel înalt de responsabilitate faţă de cititori prin abordarea realităţii craiovene şi regionale, dar şi prin modul original şi creativ de promovare a valorilor locale şi naţionale. Gazeta de Sud este un model de presă independentă şi responsabilă, o voce sigură şi respectată în spaţiul mediatic craiovean şi nu numai, este poziţionată departe de proximitatea şi reflectarea ideologică.

„Vă mulţumesc pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o de a-mi acorda acest premiu în numele colectivului Gazetei de Sud. Primim acest premiu ca pe o recunoaştere a profesionalismului şi activităţii desfăşurate de echipa noastră în cursul acestui an. Vă asigurăm, în continuare, de întregul nostru sprijin în acţiunile pe care le veţi desfăşura“, a declarat Marius Seinea, directorul Gazetei de Sud.

Premiul de excelență în Artă teatrală a fost acordat actorului Emil Boroghină, creatorul şi directorul Festivalului Internaţional Shakespeare. Acesta este un simbol, un model, o provocare în teatrul craiovean, naţional şi internaţional. Acesta a fost director al Teatrului Naţional din Craiova într-o perioadă deloc confortabilă din toate punctele de vedere. Sub conducerea sa colectivul artistic al acestui aşezământ de cultură a reuşit să obţină numeroase succese profesionale. Teatrul Naţional din Craiova a fost considerat unul dintre cele mai importante teatre ale Europei.

„Mulţumesc în primul rând Academiei «Mihai Eminescu», pe care am însoţit-o în câteva pelegrinări prin Europa şi mai ales aici, la festivalul de poezie, i-am putut fi alături. Trăiesc în Craiova de 56 de ani, iubesc acest oraş. Peste exact o lună voi împlini 80 de ani. Am ajuns la vârsta când te întrebi, atunci când primeşti o distincţie, dacă o meriţi sau nu…”, a declarat actorul Emil Boroghină.

Premiul de excelență în Educație performativă a fost acordat prof. Carmen Lucia Ștefănescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“. Aceasta este un dascăl care, în ciuda unor dificultăţi generate de un sistem educaţional sincopat; a reuşit să aducă strălucire şi glorie acestui prestigios lăcaş de cultură.

„Sunt foarte emoţionată pentru că de 20 de ani viaţa mea se împleteşte cu viaţa Colegiului Naţional «Fraţii Buzeşti» şi împreună traversăm cea mai frumosă perioadă şi cea mai performantă din istoria fiecăruia dintre noi“, a declarat prof. Carmen Lucia Ștefănescu.

Iată care sunt celelalte patru premii acordate în cadrul galei:

  • Mihail Genoiu, primarul Craiovei – Premiul de excelență pentru Management modern în administrație
  • Cosmin Crețan, managerul companiei Eurogenetic – Premiul de excelență pentru Inovație în business
  • Dr. Michael Schenker, proprietarul Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie“ din Craiova – Premiul de excelență pentru Politici și strategii vizând îmbunătățirea calității vieții
  • Părintele Ionuț Pătularu, director Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova – Premiul de excelență pentru Promovarea valorilor ortodoxiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru tineri s-au bătut ziua în amiaza mare pe...

Poliţiştii Secţiei 5 Poliție Craiova au fost sesizați vineri...

ȘTIRI GdS