29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe chirie cere primăria pentru hotelul şi restaurantul de la stadion

Ce chirie cere primăria pentru hotelul şi restaurantul de la stadion

Primăria Craiova a stabilit chiria lunară pentru hotelul şi restaurantul de la stadionul „Ion Oblemenco“. De fapt, este vorba de cuantumul chiriei minime necesare organizării procedurii de închiriere prin licitație publică a celor două obiective, pentru o perioadă de 15 ani. Asta după ce la licitaţia pentru concesionarea pe 15 ani a hotelului şi restaurantului de la stadion nu s-a prezentat nimeni.

De când a intrat în posesia stadionului „Ion Oblemenco“ (noiembrie 2017), Primăria Craiova nu a obţinut niciun venit de pe urma hotelului şi restaurantului din incintă. A încercat să concesioneze pe 15 ani cele două obiective, dar la licitaţie nu s-a prezentat nicio firmă. Asta deşi au fost lansate trei proceduri de atribuire, ultima chiar prin negociere directă.

Aşa că autorităţile locale au ales o altă variantă: să le închirieze. Au mers tot pe ideea celor 15 ani, ca perioadă, pentru acest lucru fiind adoptată şi o hotărâre de consiliu local. Ceea ce lipsea acelei hotărâri, cuantumul chiriei, a fost stabilit joia trecută. 

În şedinţa ordinară a Consiliului Local Craiova a fost votat raportul de evaluare având ca obiect stabilirea chiriei lunare pentru hotelul şi restaurantul din incinta stadionul „Ion Oblemenco“.

De fapt, este vorba de cuantumul chiriei minime necesare organizării procedurii de închiriere prin licitație publică a celor două obiective. Criteriul de atribuire a contractului va fi, aşa cum era şi normal, „cel mai mare preţ al chiriei, ofertat în lei/lună, fără TVA“.

Chiria minimă lunară de la hotel și restaurant, mai mică decât redevenţa

Potrivit raportului de evaluare, cuantumul minim al chiriei lunare pentru hotelul de la stadion este de 20.469 de lei, echivalentul a 4.300 de euro.

Asta înseamnă 10,49 lei/mp, echivalentul a 2,20 euro/mp. Astfel, valoarea chiriei minime anuale ar fi de 245.634 de lei, adică 51.604 euro.

În ceea ce priveşte chiria lunară a restaurantului din aceeaşi incintă, aceasta a fost stabilită la valoare de 11.154 de lei, echivalentul a 2.343 de euro.

Adică 6,72 lei/mp, echivalentul a 1,41 euro/mp. Astfel, valoarea chiriei minime anuale ar fi de 133.853 de lei, adică 28.120 de euro. 

Primăria Craiova a stabilit chiria lunară pentru hotelul şi restaurantul de la stadionul „Ion Oblemenco“
Primăria Craiova a stabilit chiria lunară pentru hotelul şi restaurantul de la stadionul „Ion Oblemenco“

Comparativ, chiria lunară este mai mică decât redevenţa stabilită în martie 2018, o sumă de plată de care nu s-a arătat interesată nicio firmă. Conform evaluării de atunci, redevența minimă lunară pentru hotel era de 29.653 de lei (mai mult cu 9.184 de lei), iar cea pentru restaurant de 17.102 lei (mai mult cu 5.948 de lei). Valorile sunt fără TVA.

Conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR de 4,76 lei pentru un euro, curs din data de 23.10.2019, când a fost făcută evaluarea. O fi mai atractivă chiria? Rămâne de văzut. 

Cum arată hotelul şi restaurantul de la stadion

Potrivit Primăriei Craiova, hotelul şi restaurantul sunt funcţionale, fiind necesare alte echipări şi dotări numai în funcție de gradul de clasificaţie dorit de concesionar.

Hotelul este prevăzut cu toate utilităţile necesare, în timp ce restaurantul are acces la toate racordurile privind utilităţile necesare, după cum se arată în caietul de sarcini care a stat la baza licitaţiilor anterioare.

Toate dotările pe care chiriaşul le va considera necesare pentru funcţionarea hotelului şi restaurantului se vor face însă pe cheltuiala lui, fără să aibă posibilitatea de a solicita recuperarea acestor sume de la primărie. 

Hotelul se află la Tribuna 1 a stadionului „Ion Oblemenco“, este structurat pe patru nivele (0, 1, 2 și 3) şi are o suprafaţă construită desfășurată de 2.341 mp. Restauranul este situat tot la Tribuna 1, dar pe două nivele (1 şi 2), şi are o suprafață construită desfăşurată de 1.992 mp.

Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova dispune de un hotel pe patru nivele şi un restaurant
Stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova dispune de un hotel pe patru nivele şi un restaurant

În incinta hotelului şi a restaurantului există ascensoare pentru persoane, pentru transferul mâncării între etaje, pentru evacuarea deşeurilor şi pentru aprovizionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS