11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiderii rromilor nu mai susţin căsătoriile între copii

Liderii rromilor nu mai susţin căsătoriile între copii

Căsătoria timpurie a rromilor reprezintă o problemă de integrare în societate a copiilor. Prin urmare, Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”, Dolj a demarat , joi, o amplă campanie împotriva căsătoriilor timpurii. Campania „STOP CĂSĂTORIILOR TIMPURII” îşi propune să combată această problemă care afectează deja tinerii.

Campania a început cu informarea rromilor despre problema căsătoriei timpurii în societate. Romeo Tiberiade, preşedintele asociaţiei, susţine că nu a fost sprijinit de autorităţile competente şi cere, în urma acestei campanii, sprijinul acestora.

Din păcate nu am fost ajutaţi şi sprijiniţi de statul român. De această dată vin cu rugămintea ca autorităţile să audă mesajul nostru şi să vină alături de noi, pentru că nu putem să rezolvăm singuri un caz care de-a lungul timpului nu a fost oprit de nimeni, a declarat Romeo Tiberiade, preşedintele APRPE, Dolj

Problema multor persoane de etnie romă apare atunci când vine vorba de informare prin mai multe surse. Sunt mulţi care nu ştiu să citească şi singura posibilitate a membrilor asociaţiei este de a merge în comunităţile acestora.

În rândul famiilor de entine romă sunt foarte mulţi neştiutori de carte şi din pacate nu pot să îi informez doar mergând din casă-n casă, asa cum eu, impreună cu colegii mei, am mers in comunităţile rrome. Am vorbit cu ei şi le-am spus despre acest fenomen pe care noi nu l-am agreat şi cu care nici nu vom fi de acord, a adăugat Romeo Tiberiade

Partida Rromilor din Dolj a iniţiat mai multe programe din aproape toate domeniile pentru rezolvarea problemelor. Noua campanie împotriva căsătoriilor timpurii este neaşteptată în rândul rromilor. Romeo Tiberiade preferă ca rromii să se supere pe el, decât să facă o greşeală în timp.

Rromii și lipsa de educaţie, o problemă majoră

Tinerii care se căsătoresc încă de la vârste fragede îşi pierd copilăria şi sunt forţaţi să-şi ia viaţa în piept. Cel mai grav este că le va lipsi educaţia. Un copil care nu va merge la şcoală pentru că a ales să stea alături de soţ şi de familie va pierde o şcoală, o calificare care îl va putea ajuta să se integreze corect într-o societate.

Problema apare mai mult în neamurile de căldărari şi costorari. Ei sunt cei care practică căsătoriile din copilărie. Mai grav este că neamurile de costorari îşi dau copiii fără ca ei să se gândească de ce fac asta. Nu îi interesează. Neamurile de căldărari mai ţin cont, dar tot de la o vârstă mică se căsătoresc şi aceştia.

Începând cu 19 septembrie şi până pe 19 octombrie asociaţia îşi va continua campania în comunităţile de rromi, împreună cu autorităţile care doresc să răspundă la apelul făcut de către Partida Romilor.

Pe lângă asta, asociaţia va amplasa un cort în Piaţa Mihai Viteazul, unde vor fi prezenţi studenţi rromi care vor împărţi pliante persoanelor.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS