11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScumpirea gigacaloriei a încins spiritele în Consiliul Local Craiova

Scumpirea gigacaloriei a încins spiritele în Consiliul Local Craiova

Este oficial! Craiovenii vor plăti, chiar din această lună, facturi mai mari la Termo. Consiliul Local (CL) a aprobat, în şedinţa ordinară de joi, noul preţ de distribuție şi furnizare a energiei termice, prin punctele termice și tariful la energia termică facturată populaţiei, începând cu 1 iulie 2019.

Scumpirea gigacaloriei a încins spiritele în şedinţa CL Craiova. Liberalii au taxat scumpirea apei calde şi a căldurii livrate craiovenilor. Executivul s-a apărat, susţinând că preţul a crescut la solicitarea Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi că primăria nu a avut niciun amestec.

„Primăria propune încă o scumpire a energiei termice furnizate craiovenilor, cu aproximativ 10%. V-ați gândit dumneavoastră, cei de la PSD, să le faceți o surpriză, în plină vară, craiovenilor plecaţi în concediu. Poate până la toamnă vor uita… Eu cred că nu vor uita și, tot la toamnă, vă vor face și ei o surpriză foarte neplăcută. Motivația că s-a scumpit apa caldă, pe care o furnizează nu știu ce agent, nu contează“, a început tirul Marinel Florescu, consilier local PNL.

„În comisii ni se explică faptul că scumpirea vine dintr-o legislație națională, dintr-o obligativitate. Am investigat subiectul și nu vine din nimic. Aveți un aviz de la ANRE, pe care oricum erați obligaţi să îl luați. Mai departe, este opțiunea dumneavoastră de a scumpi căldura. Ne opunem din răsputeri și, la anul, când vom avea mai multă forță, vom da un semnal“, a completat ideea Flavius Sirop.

Bărăgan, în Consiliul Local: „Noi doar luăm act, facturarea deja s-a făcut“

Explicaţiile au venit de la viceprimarul Stelian Bărăgan. Acesta a precizat că acum doar se ia act de această scumpire, pentru că facturile mărite s-au emis deja.

„CET împreună cu CEO au cerut la ANRE un aviz în care vor să mărească cu 10% gigacaloria. Noi, astăzi (joi – n.r.), doar luăm act, pentru că dumnealor deja au făcut facturarea. Dacă vreți să nu votați, nu e nicio problemă. Nu mărește Primăria Craiova gigacaloria. Da, puteam să suportăm noi această mărire. Dacă dumneavoastră veniți, într-o altă ședință, cu o propunere să suportăm această mărire, și se găsește în buget suma necesară, nu este niciun fel de problemă. Dar, vă spun încă o dată, nu primăria mărește gigacaloria la populație“, a afirmat Bărăgan.

„Vicele a fost susţinut de colegul său de partid Gheorghe Nedelescu, consilier local.

„ANRE, prin decizia nr. 1220 din 28.06.2019, a majorat prețul, la solicitarea CEO. Deci, nu Primăria Craiova solicită această majorare. Nu ne face plăcere nici nouă această creştere de preț. Vreau să vă spun foarte clar: această majorare se datorează solicitării CE Oltenia și aprobării ANRE, așa cum prevede legea. Noi avem posibilitatea să venim în ședința următoare cu o propunere de acoperire a acestei scumpiri. Este vorba de 900.000 de lei. Trebuie să găsim în buget acești bani și să preluăm această sumă. Nici nouă nu ne face plăcere să venim cu această creștere pentru populație“, a explicat Nedelescu.

„Dacă toate consiliile locale din România ar fi avut pe ordinea de zi acest punct, atunci înțelegeam, dar este numai la Craiova“, a mai intervenit Marinel Florescu. „CEO este numai în zona Olteniei și ei au cerut scumpirea“, a replicat Stelian Bărăgan.

Cu cât s-a scumpit gigacaloria

Până acum o lună, craiovenii care stau la bloc plăteau 250,29 lei/Gcal inclusiv TVA. Din iulie, ei vor plăti 277 lei/Gcal inclusiv TVA. Asta pentru că preţul este subvenţionat cu 44,57 lei/Gcal cu TVA. Pentru agentul termic secundar produs în centralele termice, subvenţia este mai mare, de 137,96 leiGcal plus TVA, fiindcă şi tariful este mai mare: 414,96 lei/Gcal plus TVA. Prin urmare, preţul gigacaloriei va fi, începând din luna iulie, de 321,57 lei/Gcal inclusiv TVA, faţă de 292,06 lei/Gcal inclusiv TVA (o creştere de 10% – cu circa 30 de lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS