11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul Finanţelor, la Craiova, despre amnistie: "ANAF nu emite la timp deciziile de impunere"

Ministrul Finanţelor, la Craiova, despre amnistie: „ANAF nu emite la timp deciziile de impunere”

Teodorovici a anunţat că cei care au apucat să plătească la Fisc contribuţia la sănătate trecută în deciziile de impunere care se anulează îşi vor primi banii înapoi.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, la Craiova, legat de faptul că vor fi amnistiate datoriile la contribuţia la asigurări de sănătate, trecută pe deciziile de impunere primite recent de sute de mii de români, pentru că au apărut mai multe lucruri „incorecte” legate de acele decizii. Ministrul a recunoscut că ANAF nu a trimis la timp deciziile de impunere (persoanele au primit în 2019 decizii prin care erau informate că au de plată sume din 2015) şi că reţinerea unor sume sub forma contribuţiei la sănătate mai mari decât venitul realizat este „un lucru incorect”. În şedinta de Guvern de astăzi se află pe ordinea de zi propunerea de amnistiere a debitelor reprezentând contribuţia la sănătate calculată la nivelul salriului minim (în 2015 salariul minim a fost de 1.050 de lei) pentru toţi cei care au avut venituri mai mici sau egale cu salariul minim.
„Vizavi de acest proiect privind amnistia fiscală, care va fi astăzi în discuţie la Guvern, este o abordare corectă. Şi am să vă răspund aici în calitate de ministru de Finanţe, că sunt ani de zile ANAF nu emite la timp deciziile de impunere. Oamenii se trezesc cu astfel de decizii, iar obligaţia de plată este imediată sau în câteva zile, ceea ce iar nu este corect. Mai mult, este o altă situaţie incorectă. Sunt oameni care probabil că nu au venituri şi aveau de plătit pentru contribuţiile la sănătate sume mai mari decât acele venituri, ceea ce iarăşi nu este un lucru corect. Şi pentru o astfel de situaţie se decide o astfel de amnistie care s-a mai făcut şi anii trecuţi, dar aceasta este una şi mai mare, să spunem, ca şi impact”, a spus Teodorovici.
Ministrul de Finanţe a mai declarat că toţi cei care au apucat să achite sumele datorate drept contribuţia la sănătate îşi vor primi banii înapoi. Dacă cei care au plătit vor să îşi compenseze sumele cu alte obligaţii fiscale atunci aşa se va întâmpla, iar dacă oamenii îşicer banii înapoi, ANAF este obligată să le returneze banii.
Circa 600.000 de români au primit decizii de impunere pentru plata contribuţiei la sănătate de 348 de lei aferentă pertioadei iulie-decembrie 2015, chiar dacă persoanele respective au avut venituri mult mai mici decât contribuţia datorată.
GdS a scris în repetate rânduri, ca urmare a sesizărilor făcute de craioveni la redacţie, că mai multe persoane care au avut venituri în afara salariului (de regulă, venituri din dobânzi bancare) în sume de 24, 48, 50 de lei datorează 348 de lei la stat. De asemenea, printre cei care au acuzat discriminare fiscală în ţară se numără şi doljeni care lucrează de ani buni în străinătate cu contracte de muncă în regulă şi datorează în acele state contribuţia la sănătate, iar conform convenţiilor de evitare a dublei impuneri, acele persoane nu mai datorează în ţară contribuţia la sănătate.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost prezent marţi la Craiova pentru semnarea contractului pe Master Planul de Apă şi Apă Uzată, din judeţul Dolj, un proiect pe fonduri europene, în valoare de 445 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS