Acasă Local Dolj Craiova: Aniversarea a 104 ani de la înfiinţarea Muzeului Olteniei

Craiova: Aniversarea a 104 ani de la înfiinţarea Muzeului Olteniei

-

Muzeul Olteniei Craiova va lansa mâine, începând cu ora 11.00, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie (Corpul Nou), cu ocazia aniversării a 104 ani (1 Aprilie 1915 – 1 Aprilie 2019) de la înființare, lansarea albumului intitulat “Memoria Marelui Război. Monumente din județul Dolj”.
Ideea proiectului care a stat la baza acestui album a apărut în toamna anului 2017, considerându-se că Muzeul Olteniei, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, își poate aduce contribuția sa într-un mod original.
Astfel, începând cu luna aprilie 2018, un colectiv de specialiști din cadrul instituției noastre a demarat activitatea de cercetare pe teren fiind documentate toate monumentele dedicate eroilor din Marele Război existente în localitățile din județul Dolj. În paralel, grație sprijinului acordat de Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, s-au putut cerceta documentele referitoare la acest tip de monumente existente în arhiva acestei instituții și care au reprezentat un izvor prețios de informații.
Albumul se dorește a fi un prinos de omagiu adus celor care s-au sacrificat pentru realizarea idealului national, unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat. De altfel, doljenii au adus un tribut însemnat pe altarul Patriei, lucru dovedit și de existența la nivelul județului a celor peste 160 de monumente, troițe și plăci comemorative, neexistând practic oraș și comună în care să nu ființeze așa ceva. Din acest punct de vedere, monumentele ce fac subiectul acestei lucrări reprezintă o materializare a sentimentului de identitate națională al doljenilor, care, de la sfârșitul anului 1918, făceau parte dintr-o Românie întregită, la capătul unui război ce aproape secătuise resursele materiale și umane ale țării.
Apariția acestui album nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Consiliului Județean Dolj și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

Dan Barna: Nu renunţăm la reforme

Preşedintele USR, Dan Barna, afirmă într-un mesaj transmis de Ziua Constituţiei că formaţiunea sa va continua pe drumul reformării statului român,...

Hidroelectrica vrea să cumpere CEZ și Enel România

Hidroelectrica a demarat procedurile de achiziţie a grupurilor CEZ România şi Enel România şi solicită aprobarea acţionarilor pentru a angaja servicii de...