29.6 C
Craiova
duminică, 12 iulie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj (Video) Craiovenii s-au înghesuit să plătească impozitele în penultima zi în care primeau bonificaţia de 10%

(Video) Craiovenii s-au înghesuit să plătească impozitele în penultima zi în care primeau bonificaţia de 10%

Sute de craioveni au lăsat pe ultima clipă plata impozitelor şi taxelor locale, astfel că s-au înghesuit vineri, 29 martie 2019 la ghişeele din Piaţa Centrală ale Direcţiei de Impozite şi Taxe (DIT), din cadrul Primăriei Craiova. Pe 31 martie expiră primul termen de plată până la care populaţia trebuia să îşi achite cel puţin jumătate din impozitul pe locuinţă, teren şi autovehicule, precum şi ultima zi din acest an în care impozitele pe proprietate pot fi plătite cu bonificaţia de 10%, dacă ar fi achitate integral.

Cozi mari la ghişeele DIT Craiova, în ultima zi de plată a impozitelor (Foto: Claudiu Tudor)

Cozi mari la ghişeele DIT Craiova, în penultima zi de plată a impozitelor (Foto: Claudiu Tudor)

Cum era de aşteptat, în penultima zi s-au format cozi imense. Chiar dacă erau toate ghişeele deschise, majoritatea celor de la rând aşteptau de ceva vreme şi anticipau că va mai dura încă pe atât. Mai devreme de o oră nu se puteau achita impozitele. Prin mulţime erau amestecaţi şi craioveni care doreau să plătească alte taxe la ghişeele DIT sau alţii care intenţionau să obţină un certificat fiscal, dar tot la coadă stăteau. În încăpere erau puţine scaune, pe care se odihneau cei mai în vârstă, iar în ciuda căldurii din încăpere, aerul condiţionat nu era pornit. Unii craioveni spuneau că nu li se pare că petrec rea mult timp la ghişee, alţii se arătau nemulţumiţi de modul cum sunt trataţi, în calitate de contribuabili.

Faţă de ultima dată când Gds a scris de cozile interminabile de la ghişee şi de condiţiile inumane în care sunt ţinuţi oamenii în încăperea DIT din Piaţa Centrală, astăzi erau mai multe scaune în acea clădire, unde cetăţenii să se poată aşeza până le venea rândul. dar nu era suficiente, faţă de numărul de plătitori de impozite din încăpere, astfel că unii stăteau aşezaţi pe mesele din incintă.

Toţi cei intervievaţi de redactorii GdS la coada respectivă au spus că nici măcar nu au încercat să plătească on-line impozitele.

“Stau de aproximativ o jumătate de oră. Am venit acum, pentru că acum am avut timp. Cred că mai stau cel puţin 15 minute. Nu sunt condiţiile prea bune aici. Ei (Primăria Craiova – n.r.) ar putea să facă mult mai multe pentru cetăţeni, nu numai aici”, a spus Constantin Cosma.

“Stau de la 10 fără 20 de minute, deci de aproape o oră şi cred că mai durează vreo 40 de minute. Nu am încercat să plătesc prin intermediul internetului, pentru că achit pentru bunicii mei şi ei sunt bătrâni, vor chitanţa şi de aceea am venit la ghişeu. Impozitul meu l-am plătit din ianuarie, dar pe bunici nu am putut să îi ajut până acum şi de aceea am venit în ultima zi”, a spus Daniela Trană.

În spatele sălii, căldura era înăbuşitoare, iar aerul devenise greu respirabil. O femeie aşezată pe un scaun îşi făcea vânt cu actele puse într-o ţiplă. “Stau de o jumătate de oră. Condiţiile sunt bunicele, să zicem (face o grimasă). Vin o dată pe an aici. Acum am venit în ultima zi, pentru că eu lucrez şi nu am avut timp să vin în altă zi. Cred că voi mai sta încă o jumătate de oră”, a spus şi …. Întrebată cum i se pare că în România încă se mai stă la cozi pentru plata impozitelor, femeia a precizat: “Nu mi se pare normal, dar asta este situaţia”, menţionând că nu a încercat niciodată să plătească on-line impozitele.

“Stăm de o jumătate de oră şi cred că mai avem de stat încă un sfert de oră sau o jumătate. Am venit astăzi pentru că nu stăm în oraş şi era mai greu să venim. Noi venim mai rar în oraş. Nu am mai întâlnit aglomeraţie ca acum. Ăsta e sistemul”, a spus Maria Preduţ. “O ţară adevărată. Stăm la coadă la plata impozitelor. Nu plătim noi pe internet, că noi suntem de la ţară”, a spus şi Bebe Preduţ, care era aşezat pe o masă.
Pentru că termenul legal de plată pică într-o zi nelucrătoare, luni va fi ultima zi de plată a impozitelor locale.

Ce impozite au fost plătite anul trecut

În 2018, Primăria Craiova a încasat în numerar (adică la ghişeele DIT) peste 79 de milioane de lei, prin 366.442 de operaţiun. Prin virament bancar (plăţi cu cardul sau ordine de plată) s-au achitat 84 de milioane de lei, prin 29.707 operaţiuni. Primăria a mai informat, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local, că prin sistemul naţional electronic de plăţi (Ghişeul.ro) s-au încasat 1,7 milioane de lei, prin 5.847 de operaţiuni. Suma cea mai mică s-a încasat prin mandat poştal, respectiv 152.000 de lei.

GdS a întrebat la Primăria Craiova de pe data de 28 martie 2019, ce impozite s-au plătit de către craioveni în 2019 şi câţi au achitat on-line aceste dări cărtre primărie, însă până la ora redactării acestui articol, Primăria Craiova nu a răspuns solicitării noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

64,5%, rata finală de promovare la BAC. Cifra în...

Rata finală de promovare în prima sesiune...

ȘTIRI GdS

Juventus, salvată de la înfrângere de Cristiano Ronaldo în...

Campioana en titre a Italiei, Juventus Torino, a remizat în extremis pe teren propriu, scor 2-2, cu formaţia Atalanta Bergamo, sâmbătă seara, în cel mai aşteptat meci al etapei a 32-a din Serie A.

64,5%, rata finală de promovare la BAC. Cifra în...

Rata finală de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor din etapa specială, este de 64,5%, a informat,...

Românii care ajung în Ungaria intră în carantină

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea coronavirusului...

Nelu Tătaru îi răspunde lui Cazanciuc, pe tema legii...

După ce președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a criticat legea caratinei spunând că nu există garanție că un român nu va putea fi...

Președintele Senatului, despre legea carantinei: „Nu există garanției că...

Acuzați că blochează din motive politice noua lege a carantinei, social-democrații răspuns liberalilor, susținând că actul normativ este foarte prost și nu...

George Pușcaș, gol de trei puncte în deplasarea de...

Atacantul român George Puşcaş a marcat golul prin care Reading FC a învins-o pe Charlton Athletic cu scorul de 1-0, sâmbătă, în...