Acasă Local Dolj Dolj: Acțiuni de igienizare și ecologizare a malurilor albiilor râurilor

Dolj: Acțiuni de igienizare și ecologizare a malurilor albiilor râurilor

-

Administraţia Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a organizat, zilele acestea, în judeţul Dolj, câteva activități dedicate campaniei de primăvară , inclusiv acțiuni de igienizare și ecologizare efectuate de către angajați. După cum este deja cunoscut, Administraţia Bazinală de Apă Jiu organizează în fiecare an două mari campanii de igienizare a malurilor albiilor râurilor aflate în administrare: primăvara şi toamnă. La definitivarea acestor ecologizări necesare sunt chemaţi şi edilii localităţilor. “La fiecare început de an, când vremea se îmbunătăţeşte, conducerea S.G.A Dolj transmite câte o adresă fiecărei primării din Dolj prin care îi informează pe edili că se vor demara acţiunile de igienizare şi, totodată controalele. Astfel, edilii ştiu potrivit legilor în vigoare şi Manualului Primarului că au îndatorirea de a afectua curăţenie pe raza localităţii pe care o administrează. Există situaţii în care igienizarea se face împreună cu cei de la S.G.A Dolj, contribuind fiecare instituţie cu utilajele, materialele şi resursele umane necesare disponibile”.
Totodată, la nivelul Doljului, până la sfârşitul lunii aprilie 2019, se desfăşoară şi acţiunea de verificare a modului în care sunt salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunior de scurgere a apelor mari. Acţiunea se desfăşoară în toate judeţele din ţară, iar comisiile de verificare sunt coordonate de Prefecţi cu sprijinul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
Echipele de control din Dolj sunt formate din câte un reprezentant al S.G.A Dolj, Gărzii Forestiere, Gărzii de Mediu, ISU Dolj. Acestea vor verifica în principal cursurile de apă pe care s-au produs în anii anteriori blocaje care au condus la pagube materiale, precum şi localităţile în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării/neîntreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.
În cadrul acestor controale se va verifica modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul trecut, existenţa depozitelor de deşeuri şi material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite, verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii şi stadiul măsurilor şi lucărilor de remediere realizate.

S.G.A Dolj a început lucrările de Decolmatare pe râurile din judeţ

Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a demarat şi acţiunile de decolmatare şi reprofilare a albiilor. Astfe,l angajaţii Apele Române au început Decolmatarea şi Reprofilarea albiei pârâului Gemartalui din localitatea doljean

ȘTIRI VIDEO GdS