12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe riscuri sunt pentru elevii care abandonează şcoala

Ce riscuri sunt pentru elevii care abandonează şcoala

Cadre didactice,psihologi, părinţi, elevi și reprezentanți ai administrației publice au participat vineri , la Liceul Tehnologic ,,Petrache Poenaru“ Bălceşti din judeţul Vâlcea la o dezbatere  cu tema ,, Importanţa parcurgerii învăţământului minim obligatoriu şi a constrângerilor care decurg din părasirea timpurie a  şcolii”. Dezbaterea face parte dintr-o serie de evenimente care vor avea loc și in viitor având în vedere că în prezent foarte mulţi copiii abandonează şcoala înaintea obţinerii unei calificări.  La nivel naţional, rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în zonele rurale, 17,4% în oraşe mici şi suburbii şi scade la 6,2% în municipii conform ultimelor statistici la nivel național.

Campaniile de informare a părinţilor, elevilor si societatii civile  cu privire la riscurile la care sunt expuşi copiii care abandonează şcoala fac parte din  proiectul european „Acces egal la învăţământ de calitate la Liceul Tehnologic Petrache Poenaru din Balcești” implementat de Asociaţia,,Societatea de Cercetare Leadership, Management, Marketing şi Cultură Organizaţională”, Asociaţia Regională de Consultanţă Oltenia şi Liceul Tehnologic ,,Petrache Poenaru‘’ din Bălceşti, judeţul Vâlcea. În prezent, parcursul elevilor este în pericol de fragmentare, într-o multitudine de moduri, ceea ce conduce la rezultate nesatisfăcătoare şi chiar la abandon şcolar. Tranziţia între cicluri şi tipuri de şcoli poate reprezenta un moment în care se manifestă problemele, dar poate evidenţia şi simptomele altor chestiuni. În cazul multor tineri chiar şi accesul la educaţie reprezintă o problemă. Cel mai adesea în mediul rural lipsiţi de motivaţie, mulţi dintre elevii claselor gimnaziale renunţă în primii ani de studiu, rămânând să dea o mână de ajutor în gospodăriile proprii sau chiar muncind ca zilieri la oamenii mai avuţi din satele respective. Elevii care abandonează şcoala  sunt cei care s-au făcut remarcaţi pentru absenteism şi alte dificultăţi de comportament, pentru care au fost sancţionaţi în repetate rânduri în şcoală. Acest abandon este cu atât mai grav cu cât are loc şi la nivelul formelor terminale de învăţământ, căci până a ajunge acolo societatea a cheltuit cu persoana respectivă o grămadă de resurse. Chiar şi cel în cauză a fost nevoit să depună anumite eforturi. Abandonul şcolar reprezintă o problemă gravă cu care se confruntă societatea contemporană; şcoala a ajuns să fie abandonată, înainte de toate, pentru că în ziua de azi nu contează în ierarhii, nu e percepută ca valoare în sine; atât copiii, cât si elevii nu mai consideră şcoala un viitor.
„Este foarte importantă atitudinea familiei în raport cu şcoala.      Totodata trebuie sa depunem eforturi comune şi sa  identificam sursele de posibile tensiuni sau blocaje manifestate în raport cu cariera şcolară a tinerilor în prevenirea abandonurilor.Cei care abandonează şcoala nu au nici calificarea profesională indispensabilă integrării socio-economice, nici formaţia morală şi civică necesară exercitării rolului de părinte şi celui de cetăţean al unei comunităţi. În al doilea rând, neavând o calificare, cei care abandonează şcoala sunt viitorii şomeri şi reprezintă, pe termen mediu şi lung, o sursă de dificultăţi sociale şi de pierderi, care depăşesc investiţia cerută de formarea iniţială “, a precizat dl. Aleca Constantin primarul orasului Balcesti.
Un moment emotionant l-a constituit intervenția in cadrul evenimentului a elevului Crisu Radu Andreicu rezultate foarte bune la învățătură care a impartașit povestea lui si eforturile  pe care le depune impreuna cu familia pentru a continua studiile si  pentru a  urma o facultate de elita in Bucuresti.
Prin urmare, cei care implementează proiectul „Acces egal la învăţământ de calitate” vor continua campaniile care au rolul de a sublinia implicarea şcolii, a părinţilor şi a societăţii civile în educaţia copiilor, in dezvoltarea acestora şi  reducerea abandonului şcolar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS