12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAstăzi se sărbătoreşte Ziua Olteniei

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Olteniei

Ziua Olteniei este sărbătorită la 21 martie, marcând, astfel, data la care, în anul 1821, în timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu, acesta a intrat în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului.

Ziua Olteniei a fost instituită prin Legea nr. 65/2017, publicată în Monitorul Oficial la 19 aprilie 2017. Proiectul privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 1 noiembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor, forul decizional, la 21 martie 2017. A fost iniţiat de un grup de 27 de deputaţi şi senatori, din partea mai multor formaţiuni politice (PSD, PNL, Minorităţi, UNPR şi neafiliaţi).

În expunerea de motive a iniţiativei legislative se face referire la bogatul trecut istoric al Olteniei, marcându-se, printre altele, momentul primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu de la 1821. „Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului. Aşadar, se cuvine să marcăm ziua de 21 martie, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară Podul Calicilor, ca fiind ziua Olteniei”, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS