Acasă Local Dolj Craiova: Vernisajul expoziției itinerante ”Gorjul istoric și pitoresc”, la Muzeul Olteniei

Craiova: Vernisajul expoziției itinerante ”Gorjul istoric și pitoresc”, la Muzeul Olteniei

-

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și Consiliului Județean Gorj, și în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, va vernisa, miercuri, 20 martie, începând cu ora 12.00, expoziția itinerantă ”Gorjul istoric și pitoresc”, demers cultural dedicat aniversării Zilei Olteniei, 21 martie.
Expoziția temporară ”Gorjul istoric și pitoresc” reprezintă deopotrivă un omagiu adus distinsului dascăl, Alexandru Ștefulescu, și o valorizare patrimoniul Muzeului Județean Gorj, un moment de bucurie pentru gorjenii și oltenii de pretutindeni, cu ocazia aniversării Zilei Olteniei.
Aducând în atenția publicului craiovean secvențe memorabile ale istoriei Gorjului, printr-o prezentare mixtă, inedită, îmbinând diferite domenii culturale într-un mod armonios, bine documentat și cu o mare capacitate de sugestie, expoziția temporară aduce în Cetatea Băniei, microcosmosul țăranului gorjean, transpus cu grijă prin îmbinarea obiectului muzeal cu fotografia tematică.
De la frumusețile naturale, ale căror taine au fost temeinic descifrate de către geologul I. P. Voitești, până la diversitatea portului popular și continuitatea ocupațiilor, mergând din vechime (perioada romană) către meșteșugarii și artiștii zilelor noastre, povestea expozițională este, pe alocuri, străbătută de fiorul unor personalități istorice, precum: Gheorghe Magheru, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Arethia Tătărescu sau artistice: Iosif Keber, Constantin Brâncuși.
De asemenea, expoziția temporară va evoca una dintre cele mai importante personalități ale Gorjului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, institutorul și istoricul Alexandru Ștefulescu, al cărui nume este legat de înființarea Muzeului Gorjului, dar și de cea mai importantă monografie, sugestiv intitulată ”Gorjul istoric și pitoresc”.

ȘTIRI VIDEO GdS

Soţ şi soţie, după gratii pentru evaziune fiscală

Poliţiştii doljeni au dus la Penitenciarul Craiova doi craioveni, soţi şi soţie, condamnaţi definitiv la câte cinci ani şi jumătate de închisoare...

Primar condamnat pentru fraudarea fondurilor UE

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l condamne cu suspendare pe primarul comunei mehedinţene Devesel. În acelaşi dosar a fost condamnat, tot cu suspendare, şi şoferul primăriei. Cei doi inculpaţi au fost acuzaţi de fraudarea fondurilor APIA cu aproape un milion de lei.

Cum pot evita firmele să intre în vizorul Fiscului

„Riscul de evaziune“ este un indicator pe care îl calculează ANAF pentru toate firmele. Cu cât o firmă are riscul de evaziune mai mare, cu atât creşte probabilitatea de a fi verificată de Fisc. Iată care sunt paşii de urmat pentru a evita un control fiscal iminent.