14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrept la replică al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj

Drept la replică al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj

Urmare articolului „Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj care protestează împotriva OUG 7/2019 îşi pierd salariile”, publicat în data de 01.03.2019, în cotidianul „Gazeta de Sud”, sub semnătura jurnalistului Carmen Dumitrescu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, prin reprezentantul său legal şi prin purtătorul de cuvânt, formulează următorul drept la replică:
Autorul articolului a prezentat în mod denaturat realitatea faptică, întrucât purtătorul de cuvânt nu a declarat cele consemnate în cuprinsul articolului, în sensul că:“joi înainte de Adunarea Generală, am avut o şedinţă internă în care am vrut să stabilim cum să protestăm faţă de OUG 7. La această şedinţă nu am fost de la început, dar în momentul în care am ajuns am fost informată de colegii mei că prim-procurorul general Marin Rogoveanu ne-a anunţat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nu putem protesta. Acum cei care vor să protesteze o fac pe propria răspundere”.
Poziţia oficială a fost cea exprimată prin comunicatul emis la date de 01.03.2019, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, sub semnătura primului procuror şi a purtătorului de cuvânt, respectiv:
„La data de 28.02.2019, la solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost convocată adunarea generală cu privire la poziţia ce se va adopta faţă de prevederile OUG nr. 7/2019.
A fost respinsă cu majoritate de voturi propunerea privind suspendarea activităţii procurorilor, cu excepţia cauzelor urgente.
De asemenea, a fost respinsă cu majoritate de voturi propunerea de desfăşurare restrânsă a activităţii .
În unanimitate s-a hotărât ralierea la poziţiile exprimate de către colegii procurori, în sensul abrogării OUG nr. 7/2019, cu excepţie prevederilor referitoare la admiterea la INM şi sesizarea Avocatului Poporului cu excepţia de neconstituţionalitate a actului menţionat.
Întrucât în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora procurorilor nu li se vor plăti drepturile salariale în ipoteza suspendării activităţii, facem următoarele precizări:
Potrivit art. 181 din Legea nr. 62/2011, prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului.
În conformitate cu art. 202 din acelaşi act normativ, procurorii nu pot declara grevă.
De asemenea, potrivit art. 195 din Legea nr. 62/2011, pe durata participării la grevă, contractul individual de muncă sau raportul de serviciu este suspendat de drept.
Totodată, potrivit art. 49 alin. 2 din Legea nr. 53/2003, suspendarea contractului colectiv de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii şi a plăţii drepturilor de natură salarială.
În deschiderea adunării generale primul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a adus la cunoştiinţă procurorilor prezenţi dispoziţiile legale mai sus menţionate.
Precizăm de asemenea că fiecare procuror a votat potrivit propriei voinţe, nefiind exercitată nici o formă de constrângere.”
Faţă de cele arătate, în vederea respectării dreptului la corecta informare a opiniei publice, vă rugăm să publicaţi prezentul drept la replică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS