Acasă Local Dolj Circ politic la Moţăţei: Viceprimar dat afară de două ori

Circ politic la Moţăţei: Viceprimar dat afară de două ori

-

În 2018, viceprimarul Bibian Bărbulescu de la PMP a fost dat jos din funcţie de consilierii PSD şi PNL. După ce a câştigat în justiţie războiul pentru reintegrarea pe funcţie, a fost dat jos din nou. Viceprimarul s-a adresat iar justiţiei. „USL a înviat!“, acuză şeful PMP Dolj, Dan Păloiu, care spune că în loc să facă opoziţie, liberalii colaborează cu pesediştii în mai multe localităţi din Dolj.Scandal politic la Consiliul Local (CL) Moţăţei. Consilierii PSD şi PNL şi-au dat mâna pentru a-l schimba din funcţie pe viceprimarul Liviu Bibian Bărbulescu, membru PMP. Invocând că viceprimarul nu ar fi susţinut proiectele executivului – aspect care ar fi dus la „blocaje în derularea proiectelor comunei“, cei 11 consilieri locali semnatari (șase de la PSD şi cinci de la PNL) l-au dat jos din funcţie, în mai 2018. Imediat, acesta a deschis un proces în care a cerut suspendarea executării hotărârii până la data pronunţării instanţei pe fondul cauzei, precum şi reintegrarea pe funcţia de viceprimar. Bibian Bărbulescu a obţinut suspendarea executării hotărârii CL printr-o hotărâre definitivă a instanţei, dar şi anularea ei, pe fond. CL nu a mai făcut recurs, dar la două săptămâni după ce viceprimarul câştigase definitiv reintegrarea pe funcţie l-a dat din nou jos. În consecinţă, în ianuarie 2019, circul a reînceput cu noi procese. Viceprimarul Bărbulescu a câştigat procesele pentru că CL şi-a motivat vag hotărârea de a-l schimba din funcţie, recurgând la argumentul majorităţii. În speţă, consilierii s-au bazat pe Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale (art. 57), care spune că viceprimarul poate fi înlocuit din funcţie cu votul a două treimi din numărul consilierilor în funcţie. În instanţă, viceprimarul a argumentat că trebuia respectată şi Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, care prevede foarte clar (art. 69) că viceprimarul poate fi eliberat din funcţie doar pentru „abateri grave şi repetate“. Dar şi atunci trebuie parcurse gradual mai multe tipuri de sancţiuni, cum ar fi mustrarea, avertismentul şi diminuarea indemnizaţiei cu 5-10% pe una-trei luni. Consilierii ar fi omis să invoce legea privind statutul aleşilor locali tocmai pentru că nu aveau dovada că au parcurs paşii enumeraţi mai sus.

Păloiu: „USL a înviat!“

Instanţa a observat că din raportul aferent hotărârii de CL lipseşte o propunere motivată, libertatea de apreciere a consiliului fiind „absolută“. Or, acest lucru este de neacceptat „nu doar faţă de cadrul local incident, ci şi faţă de principiile generale ale statului de drept“, care interzic discreţionarul în relaţiile dintre părţi. În consecinţă, instanţa a apreciat că „există o îndoială puternică în ceea ce priveşte legalitatea hotărârii a cărei suspendare se solicită“. Interesantă este şi situaţia politică din CL Moţăţei. PNL şi PSD au fiecare câte şase consilieri locali, în timp ce PMP are trei. PSD şi PNL pot face majoritate, fiecare în parte, împreună cu PMP. Cum a ajuns Bibian Bărbulescu viceprimar, din moment ce PMP avea doar trei consilieri? L-a propus primarul (Constantin Enea – PSD), iar social-democraţii l-au votat. Acum însă, lucrurile s-au schimbat. „După ce m-au dat jos, au pus în locul meu un consilier de la PSD. Eu propusesem pe cineva de la PNL, dar la vot a ieşit cel de la PSD. Inclusiv dintre liberali au votat pentru el“, ne-a precizat Bibian Bărbulescu. Totuşi, care ar fi motivul real de la care a pornit acest conflict? Viceprimarul susţine că popularitatea sa, care era în creştere. „Au făcut un sondaj atât cei de la PSD, cât şi cei de la PNL, şi au văzut că le luam faţa, pentru că mă ocupam de proiectele cu fonduri europene“, a afirmat acesta. Şeful PMP Dolj, Dan Păloiu, a denunţat alianţa PSD-PNL de la Moţăţei. „După ce a fost tămâiat câţiva ani, USL a înviat. Este inadmisibil ca un partid de opoziţie cum este PNL să declare că se luptă cu PSD, dar în realitate colaborează fructuos, încercând să omoare orice idee de opoziţie. La Moţăţei, viceprimarul ar fi putut să fie de la PNL sau PMP, dar liberalii au ţinut morţiş să fie de la PSD“. Păloiu susţine că spiritul USL trăieşte nu numai la Moţăţei, ci şi în alte localităţi din Dolj. GdS a încercat să obţină puncte de vedere în legătură cu această situaţie, însă şefii organizaţiilor judeţene ale celor două partide, Ştefan Stoica (PNL) şi Claudiu Manda (PSD), nu au răspuns până la ora redactării acestui material.
Bogdan GROȘEREANU
Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.