16.3 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Local Dolj "Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate", a lui Horia Dulvac, laNaţionalul...

„Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate”, a lui Horia Dulvac, laNaţionalul craiovean

-

„Clubul Dramaturgilor Craioveni” revine cu prima întâlnire din acest an, miercuri, 6 februarie, de la ora 17.00. Horia Dulvac, scriitor și dramaturg, va fi prezent cu piesa „Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate”, premiată la Festivalul național de teatru “Mihail Sorbul”, Botoșani, 2017. Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba vor interpreta cele două roluri ale acestei piese într-un act la sala “Ia te uită!” a Teatrului Național Marin Sorescu.
Prezintă, Nicolae Coande, inițiator al Clubului Dramaturgilor Craioveni.

Horia Dulvac este eseist, prozator și dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Craiova, membru al ASPRO (Asociația Scriitorilor Profesioniști din România). În perioada studiilor universitare timișorene (199-1984) a fost redactor al revistei “Forum Studențesc”, membru al cenaclului “Pavel Dan” al Universității din Timișoara și prezență culturală activă, alături de generația mai vârstnică optzecistă a Banatului, reprezentată de scriitori timișoreni ca Daniel Vighi, Marcel Tolcea, Ioan T. Morar, Ion Monoran, Mircea Bârsilă ș.a.În această perioadă, câștigă numeroase premii literare pentru eseu şi proză la fazele naţionale ale “Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti”, primește premiul pentru proză la concursul naţional de proză “Zilele Liviu Rebreanu”, Bistriţa (președinte de juriu, Mircea Horia Simionescu).Debutează editorial cu volumul de proze “Femeia lui Ghidirmic” (Editura “Ramuri”, 1994), cu sprijinul “Fundației Soros pentru o societate deschisă”. Volumul cuprindea proze refuzate în manuscris la editura “Facla” din Timișoara și editura “Scrisul Românesc” din Craiova între anii 1985-1990. În anul 1997, editura “Marineasa” îl include în “Antologia Zona. Prozatori şi poeţi timişoreni din anii 80 şi 90”, iar în anul 2000 îi publică volumul de eseuri “Îngrijorări fără mandat”. Tot în anul 2000 este inclus în antologia “Scriitori români din anii 80-90”, autor Ion Bogdan Lefter (Ed. “Paralela 45”). Publică volumele de eseuri “Discursuri şi părţi” (2005, Ed. “Aius”), “Revanşe ale alterităţii” (2005, Editura “Grinta”), “Feluri de posibil” (2011, Ed. “Dacia xxi”), “Fața și cortina” (2013, Editura TipoMoldova), “Entropie și frumos, aplicație pe o floare a soarelui” (2016, Editura “Eikon”, Bucuresti, postfață de Ion Bogdan Lefter). În anul 2009 apare volumul de proză “Efect Doppler” (Ed. “Scrisul Românesc”), volum reeditat în anul 2016 (Ed. “Tracus Arte”), cu postfață de Ioan Es. Pop și Andrei Codrescu. Volumul fost recompensat cu premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (2010). Este inclus în antologia “Cele mai frumoase proze ale anului (Ed. “Adenium”, 2014). Este câștigător al mai multor premii literare: Premiul “Tiberiu Iliescu”, oferit de Fundația și revista Mozaicul (2009), revistă al cărei redactor și membru în colegiul de redacție a fost între anii 1997-2018, premiul pentru eseu al Editurii şi Fundaţiei “Scrisul Românesc” (2009) ș.a.

În anul 2017, piesa de teatru „Rigor mortis. O simplă criză de sațietate” a fost premiată la cea de-a XII-a ediția a Festivalului național de teatru „Mihail Sorbul”, Botoșani. În anul 2018, la ediția a XIII-a festivalului, piesa de teatru „Muzeul avortonilor” a primit marele premiu.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.