11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComunicat de presă: Depozitul Ecologic de la Mofleni are porțile deschise și recepționează deșeuri din tot Județul Dolj

Comunicat de presă: Depozitul Ecologic de la Mofleni are porțile deschise și recepționează deșeuri din tot Județul Dolj

Depozitul Ecologic Mofleni este o investiție privată realizată din fondurile proprii ale Companiei Eco Sud S.A. și este unul din primele centre de management al deșeurilor realizate în România în conformitate cu normele de mediu ale Comunității Europene.

Dacă în urmă cu câțiva ani, înainte de inaugurarea Depozitului Ecologic Mofleni, când în Municipiul Craiova și în Județul Dolj deșeurile erau depozitate liber, necontrolat, natura reușea să le primească cu daune mari pentru mediul înconjurător, astăzi ele reprezintă o mare problemă atât pentru natură, pentru sănătate și confortul oamenilor cât și pentru administrațiile publice și edilii localităților din Județul Dolj, obligându-i să adopte soluții de depozitare controlată a deșeurilor, la costuri care să acopere toate cheltuielile cu siguranțarea acestor deșeuri și cu protejarea mediului înconjurător.

Orașul Craiova și Județul Dolj au intrat încă din anul 2005 pe harta ecologică a Comunității Europene prin investițiile făcute de Compania Eco Sud S.A. la Depozitul Ecologic Mofleni realizat în conformitate cu cele mai exigențe norme de mediu comunitare, ocazie cu care deșeurile nu au mai fost depozitate liber și necontrolat, trecându-se în acest fel la era depozitării ecologice a deșeurilor, cu toate consecințele benefice pentru sănătate și confortul populatiei din Municipiul Craiova și Județul Dolj.

Încă din prima zi de activitate, aria de deservire a Depozitului Ecologic Mofleni în conformitate cu contractul de delegare încheiat cu Primăria Municipiului Craiova și cu Autorizațiile de Mediu obținute acoperă întreaga suprafață a Județului Dolj și toți furnizorii de deșeuri din aceasta zonă.

În prezent Compania Eco Sud S.A. depozitează deșeuri provenite atât din Municipiul Craiova cât și din Județul Dolj respectiv: Albesti , Almaj, Bailesti, Bechet, Bucovat, Calafat, Calopar, Carcea, Cetate, Cosoveni, Craiova, Facai, Filiasi, Ghercesti, Motoci, Isalnita, Izvorul Rece, Lazu, Leu, Malu Mare, Mischii, Pielesti, Podari, Poiana Mare, Preajba, Sarbatoarea, Segarcea, Simnicul De Sus, Valea Stanciului, Varvor, în baza contractelor încheiate cu cu operatorii de salubritate din aceste zone, acoperind practic majoritatea ariei de deservire a cetățenilor din Județul Dolj.

În urma articolelor de presă și a unor declarații făcute de diverși funcționari publici din Județul Dolj privind managemenetul deșeurilor în acest județ, Compania Eco Sud S.A. a avut o întâlnire cu reprezentanții ADI ECODOLJ în data de 28.01.2019 în vederea clarificării acestor informații apărute în spațiul public în ultima perioadă.

A fost analizată informația conform căreia Depozitul Ecologic Mofleni nu primește deșeurile din Județul Dolj și numai pe cele provenite de pe raza teritorială a Municipiului Craiova. Această informație s-a dovedit a fi falsă, Compania Eco Sud S.A discutand cu această ocazie despre contractele încheiate pentru preluarea deseurilor din localitățile: Albesti , Almaj, Bailesti, Bechet, Bucovat, Calafat, Calopar, Carcea, Cetate, Cosoveni, Craiova, Facai, Filiasi, Ghercesti, Motoci, Isalnita, Izvorul Rece, Lazu, Leu, Malu Mare, Mischii, Pielesti, Podari, Poiana Mare, Preajba, Sarbatoarea, Segarcea, Simnicul De Sus, Valea Stanciului, Varvor, care acoperă o mare parte a ariei de deservire a cetățenilor din Județul Dolj.

De asemenea, Compania Eco Sud S.A. și-a declarat disponibilitatea de a încheia noi contracte cu orice oraș, comună din Județul Dolj sau orice alt furnizor de deșeuri din acest județ care dorește să aducă deșeuri în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni.

Compania Eco Sud S.A. comunică pe această cale tuturor furnizorilor de deșeuri din Județul Dolj disponibilitatea de a primi imediat cantitățile de deșeuri pe care aceștia doresc să le depoziteze, cu respectarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniul deșeurilor.

În continuarea întâlnirii Companiei Eco Sud S.A. și ADI ECODOLJ a fost analizată respectarea de către ADI ECODOLJ și a Unităților Administrativ Teritoriale componente, a OUG 74/2018, publicată la data de 17.07.2018, având că scop modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Conform acestei ordonanțe toate UAT-urile inclusiv ADI ECODOLJ aveau obligația de a aprobă și a introduce contribuția pentru economia circulară în tariful de operare în conformitate cu ordonanța.

Concluzia acestei analize a fost că ADI ECODOLJ nu a aprobat această contribuție conform obligațiilor legale care îi reveneau încă din anul 2018 și nu a putut face nicio dovadă a respectării legislației în vigoare și a ordonanței, iar deșeurile provenite de la ADI ECODOLJ sau operatorii desemnați de aceasta nu pot intra în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni fără aprobarea de către ADI ECODOLJ a acestei contribuții pentru economia circulară.

De asemenea, a fost analizată posibilitatea depozitării deșeurilor provenite de la ADI ECODOLJ la Depozitul Ecologic Mofleni iar ADI ECODOLJ nu a putut să facă dovadă până în acest moment a cantităților de deșeuri ce ar putea să fie preluate la Depozitul Ecologic Mofleni din întreg județul pentru perioada următoare, cantități esențiale în dimensionarea necesarului de funcționare a depozitului (număr angajați, utilaje, condiții de epurare a levigatului), a costurilor de operare și în consecință a tarifului de depozitare.

A fost evidențiat faptul că ADI ECODOLJ, înainte de a deveni furnizor de deșeuri la Depozitul Ecologic Mofleni trebuie să între în legalitate și să adopte contribuția pentru economia circulară conform OUG 74/2018, fiind printre puținele asociații din țară care nu a adoptat această contribuție în conformitate cu Ordonanța 74/2018.

În această ședință a mai fost analizată și informația potrivit căreia în Județul Dolj ar există o stare de urgență privind depozitarea deșeurilor, informație vehiculată de funcționari publici ai Județului Dolj.

Compania Eco Sud S.A. a demonstrat cu documente statistice și grafice cantitățile generate de populație și depozitate în lunile și în anii trecuți în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni. Rezultatul analizei acestor date a relevat faptul că aceste cantități de deșeuri depozitate sunt în creștere față de lunile din anii precedenți luate ca reper statistic. Concluzia fiind că s-a mărit gradul de colectare al deșeurilor și deșeurile nu rămân pe străzi.

Acesta informație falsă a fost vehiculată cu scopul de a manipula atât cetățenii cât și alte autorități din Municipiul Craiova și din Județul Dolj.

Publicarea în presă a unor fotografii cu containere pline de gunoaie și adăugându-se lângă acestea un titlu mare “Criza deșeurilor” fără a se apela la un punct de vedere al Companiei de Salubrizare Craiova, al Companiei Eco Sud S.A. sau la alte date statistice relevante este dovadă clară că vorbim despre iresponsabilitate.

A mai fost, de asemenea, analizată posibilitatea introducerii deșeurilor provenite de la ADI ECODOLJ în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni prin dispoziția sau ordinul unor autorități județene și invocarea stării de urgență privind depozitarea deșeurilor.

Concluzia a fost că introducerea acestor deșeuri în cadrul Depozitului Ecologic Mofleni fără un plan prealabil de management al acestora ar duce la o blocare totală a acestui depozit și imposibilitatea primirii deșeurilor atât din Municipiul Craiova cât și din majoritatea localităților din Județul Dolj.

Niciun funcționar public și nicio autoritate din Județul Dolj sau din România nu pot dispune acest blocaj care ar avea consecințe extrem de grave pentru mediu, pentru Municipiul Craiova, pentru județ și pentru sănătatea oamenilor.

În final a fost analizată situația existent, respectiv faptul că la ora actuală Depozitul Ecologic Mofleni primește toată cantitatea de deșeuri generată de Municipiul Craiova și din foarte multe localități ale Județului Dolj.

ADI ECODOLJ solicită ca Eco Sud S.A. să renunțe la depozitarea deseurilor din toate localitățile mai sus enumerate în favoarea ADI ECODOLJ, care deși nu a intrat în legalitate cu OUG 74/2018 privind contributia pentru economia circulară, totuși dorește să preia aceste contracte din localitățile Județului Dolj privind depozitarea deșeurilor.

La acest punct Compania Eco Sud S.A. a propus lărgirea ariei de deservire a localităților din Județul Dolj și invită pe aceasta cale toate primăriile și comunele din județ să transporte deșeurile la Depozitul Ecologic Mofleni cu toate consecințele benefice pentru sănătatea și confortul populației din județ, respectând dispozițiile legale aplicabile în domeniu.

Depozitul Ecologic Mofleni este situat în str. Banu Stepan nr. 106, Craiova fiind deschis pentru toți generatorii de deșeuri din județul Dolj.

Compania Eco Sud S.A. este lider de piață în tratarea și eliminarea deșeurilor produse de populație în diverse zone din România dispunând de depozite ecologice, infrastructuri pentru protecția mediului, instalații, platforme de transfer, stații de sortare și compost, de importantă majoră și esențială pentru gestiunea deșeurilor provenite de la populație și agenți economici.

Cu o experiență de peste 20 ani și bazându-se pe cei mai buni specialiști din Comunitatea Europeană, Compania Eco Sud S.A. tratează zilnic o cantitate de peste 3.000.000 kg de deșeuri produse de populație, deține o suprafață ecologică pentru tratarea deșeurilor de peste 2.000.000 de m2, deține investiții private pentru protecția mediului și sănătatea populației iar activitatea desfășurată este de importantă ambientală majoră pentru populație, comunități și autorități locale, contribuind în manieră decisivă la managementul integrat al deșeurilor cât și la realizarea țintelor de mediu stabilite de Comunitatea Europeană pentru România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS