22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA scăzut infracţionalitatea în ultimii 5 ani în Dolj

A scăzut infracţionalitatea în ultimii 5 ani în Dolj

Astăzi, 28 ianuarie, în amfiteatrul „General Ion Eugen Sandu” de la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, a avut loc analiza activităţii poliţiştilor doljeni în anul 2018.

Creşterea siguranţei cetăţenilor, asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor au reprezentat şi vor continua să reprezinte principalele obiective al poliţiei doljene, astfel că, toate activităţile si eforturile depuse de poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au avut drept scop realizarea acestora.

Și în anul 2018 poliţiştii doljeni s-au aflat, zi de zi, la datorie pentru a veghea la siguranţa comunităţii, întregul personal depunând eforturi considerabile din dorinţa de a oferi cetăţenilor un serviciu poliţienesc modern, la cele mai înalte standarde, guvernat de eficienţă şi fermitate.

De asemenea, întrucât anul 2018 a fost un an cu totul special prin prisma însemnătății istorice, fiind anul aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj a organizat şi a participat la numeroase activităţi prilejuite de această ocazie şi din care amintim doar câteva: ”O viață cât un centenar”, Congresul Mondial de Poezie ”Mihai Eminescu” 2018 și lansarea volumului ”Istoria Poliției din Județul Dolj”.

Principalul indicator statistic avut în vedere la evaluarea rezultatelor obținute de I.P.J. Dolj, îl constituie volumul criminalității sesizate, care reprezintă numărul total de fapte penale sesizate în perioada de referință.
Din acest punct de vedere se constată o tendință evidentă și constantă de scădere a infracționalității în județul nostru în ultimii 5 ani, de la 19.069 infracțiuni sesizate în anul 2014, indicatorul scăzând constant până la valoarea de 13.708, înregistrată anul trecut.

În ceea ce privește criminalitatea stradală, se remarcă confirmarea tendinței de scădere a infracțiunilor stradale sesizate înregistrate la nivelul I.P.J. Dolj în ultimii 5 ani, de la 823 de infracțiuni sesizate în anul 2014, indicatorul scăzând constant până la valoarea de 721 de infracțiuni stradale sesizate anul trecut.

O atenţie deosebită a fost acordată în cursul anului 2018 şi siguranței traficului rutier, datele statistice reliefând o reducere semnificativă a numărului persoanelor decedate în urma accidentelor de circulație, de la 79 de persoane decedate în cursul anului 2017, reușindu-se scăderea numărului acestora până la 62 de persoane decedate în accidente rutiere în anul 2018.

Această diminuarea considerabilă a indicatorului respectiv a fost posibilă și datorită faptului că, la începutul anului 2018, acest aspect a fost unul prioritar pentru conducerea Inspectoratului, motiv pentru care au fost dispuse și efectuate analize complexe cu privire la condițiile și cauzele care au favorizat producerea de accidente de circulație grave, concluziile rezultate stând la baza unor decizii manageriale, care, iată că și-au dovedit eficiența. Una dintre măsurile care au fost luate a fost aceea de a crește numărul și frecvența filtrelor rutiere strict pe tronsoanele de drum, dar și pe intervalele orare în care se produc cu preponderență accidente grave, ceea ce a condus la scăderea semnificativă a numărului persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere.

Acest succes profesional al polițiștilor de la formațiunile de poliție rutieră și de ordine publică este cu atât mai relevant cu cât, în decursul anului trecut, numărul autovehiculelor înmatriculate în județul nostru a crescut cu nu mai puțin de 20.158 autovehicule, per total, numărul autovehiculelor înmatriculate în județul Dolj fiind, în prezent de 246.862, în condițiile în care infrastructura rutieră nu a cunoscut extinderi sau îmbunătățiri relevante.

Totodată, numărul posesorilor de permise de conducere a crescut cu 4.616 persoane în anul 2018, ajungând în prezent la un total de 247.231 posesori de permise de conducere în județul Dolj.

Pentru a veni în întâmpinarea semnalelor și solicitărilor venite din partea societății civile, precum și în ideea de a îmbunătăți confortul cetățenilor, am luat decizia de a deschide câte un ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar la fiecare secție de poliție urbană din municipiul Craiova. Această decizie a micșorat considerabil timpul de așteptare pentru cetățeni, doar în cele cinci luni de la înființarea acestor ghișee fiind eliberate nu mai puțin de 4.342 de certificate, direct de secțiile de poliție din Craiova, numărul total de certificate de cazier judiciar eliberate către cetățeni în anul 2018 ridicându-se la 71.044.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS