2018 a fost pentru 29 de copii abandonaţi anul în care şi-au găsit o familie. Unii dintre ei au aşteptat aproape şase ani să o descopere, şi nu pentru că ei ar fi avut vreo problemă, ci pentru că, pur şi simplu, în acest interval nu au apărut părinţii care le erau sortiţi lor. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj spun că, în medie, procesul de adopţie durează doi ani, iar persoanele care vor să adopte caută în special copii mici și sănătoși. Cu cât crește vârsta copilului, cu atât scad șansele lui de a-și găsi o familie. Deocamdată, propunerea pentru simplificarea Legii adopţiei încă se află în analiză la comisiile de la Camera Deputaţilor.În fiecare an, aproximativ 100 de copii ajung sub tutela Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj şi mai puţin de o treime părăsesc sistemul, adică îşi găsesc o familie. În 2018, 29 de copii abandonaţi au fost adoptaţi. 27 dintre aceştia provin din Dolj, iar restul din alte judeţe. Au vârste cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 10 ani şi 11 luni şi pe toţi îi unea aceeaşi dorinţă: să afle sensul cuvintelor mamă şi tată şi să petreacă sărbătorile alături de familia pe care nu au avut-o niciodată şi la care visau dintotdeauna. Cel mai dificil caz în anul 2018 a fost al unui băieţel care aştepta să fie adoptat de la vârsta de patru ani. Şi-a găsit o familie abia la zece ani, după şase ani de aşteptare, şi nu pentru că ar fi avut vreo problemă de sănătate, ci pentru că pur şi simplu în acest interval nu au apărut părinţii care să îl aleagă. Reprezentanţii DGASPC Dolj spun că procesul de adopţie durează, în medie, doi ani din momentul în care familia depune dosarul pentru evaluarea în vederea obţinerii atestatului pentru adopţie. Există însă şi excepţii. Au fost situaţii în care familiile au adoptat la două-trei luni de la depunerea dosarului, dar şi situaţii în care au adoptat după trei ani. „Dacă ne raportăm strict la copiii care devin adoptabili, media este relativă, fiind situaţii în care au fost adoptaţi la câteva luni, un an, doi ani, dar şi multe situaţii în care au trecut şi şapte ani până când au fost adoptaţi. Au existat însă şi copii care nu au fost adoptaţi niciodată. Pentru copiii cu vârste cuprinse între șase luni şi trei ani, clinic sănătoşi, cu părinţi biologici clinic sănătoşi, se identifică cel mai uşor familii adoptatoare. Pentru copiii cu vârste peste trei ani, care fac parte din grupe de doi sau mai mulţi fraţi, cu diverse probleme de sănătate, cu părinţi biologici bolnavi, se identifică destul de greu familii adoptatoare“, a spus Lidia Nicu, șefa Biroului Adopții în cadrul DGASPC Dolj.
Cele mai multe dintre cuplurile care adoptă preferă nou-născuţi sau bebeluşi, din dorinţa de a pierde cât mai puţin din creşterea lor, acest lucru fiind, din păcate, în detrimentul celor care sunt deja mai mari. Totuşi, există familii care îşi doresc un copil mai mare, poate pentru că nu se simt pregătite să treacă prin grijile pe care le presupune creşterea unui bebeluş.
Simplificările din Legea adopţiei, în analiză
Pentru simplificarea procedurilor, proiectul mai prevede extinderea duratei de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte. „Pentru a putea adopta un copil, familia trebuie să deţină un atestat care, în acest moment, este valabil doi ani, iar în urma modificărilor, va fi valabil cinci ani, dar cu posibilitatea de a verifica anual dacă au intervenit schimbări în familia respectivă“, a adăugat Lidia Nicu.
În acest moment, 123 de copii din cadrul DGASPC Dolj sunt adoptabili, iar 73 de familii deţin atestate.