Craiova: Mihai Eminescu – pe înțelesul tinerilorBiblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a organizat marți, ieri, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe activități cu caracter cultural-educativ.

În prima parte a zilei s-au desfășurat două acțiuni de vizionare la care au participat zeci de elevi de la Colegiul Național „Elena Cuza”, respectiv Școala Gimnazială Terraveda din Craiova. Centrate pe vârsta, nivelul de înțelegere și interesul pentru lectură specifice ciclurilor primar și gimnazial, materialele audio-video au avut menirea de a transmite și consolida, într-o manieră informală, date și cunoștințele cu privire la Mihai Eminescu, pleiada scriitorilor clasici, respectiv valoarea patrimonială a culturii naționale. Producția regizată în anul 2000 de Anca Damian – „Eminescu: călătorie virtuală în absolut” a fascinat și generat emoții durabile. Vocile actorilor Ion Caramitru, Adrian Pintea și Dan Condurache au contribuit și ele la stârnirea interesului pentru sensibilitatea și mărturiile unui film document.

Alături de vizionarea filmelor documentare despre Mihai Eminescu, copiii s-au implicat în dezbateri și prezentări interactive și, cu ajutorul bibliotecarilor, au descoperit opera complexă a lui Mihai Eminescu, cuprinsă în cadrul expoziției de carte organizată special pentru marcarea Zilei Culturii Naționale. Contactul cu poeziile și proza scrise de Mihai Eminescu, o parte din corespondența purtată de-a lungul anilor, critica literară și mai multe cărți în ediție bilingvă a produs o impresie greu de șters în rândul elevilor. Entuziasmul tuturor a sporit considerabil în momentul descoperirii celei mai mari cărți din bibliotecă, dar și cu ocazia observării celor câteva opere olografe disponibile în expoziție, în formatele clasic și electronic.

Cea de-a treia acțiune i-a avut în prim-plan pe elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”. Pentru acești copii, participarea la acțiunile construite în jurul lui Mihai Eminescu are valoarea unui ritual. Obligați de numele școlii, dar privilegiați mulțumită unei asemenea rezonanțe, copiii s-au autodepășit și au fost proactivi, demonstrând cunoștințe solide în privința scriitorilor clasici. Au vizionat filmul artistic „Un bulgăre de humă” (1989), în regia lui Nicolae Mărgineanu, după scenariul semnat de Mircea Radu Iacoban și și-au completat informațiile cu privire la Mihai Eminescu în urma prezentărilor interactive pregătite și susținute de bibliotecari.


Dacă toți elevii care au marcat „Ziua Culturii Naționale” la bibliotecă au dat dovadă de agerime, curaj și dezinvoltură, adulții care au ales să viziteze expoziția de carte s-au arătat surprinși de bogăția operelor disponibile în colecțiile bibliotecii. Mihai Eminescu răzbate dincolo de veacuri și generații. Actual și necesar, Mihai Eminescu este nu doar poetul de geniu și actorul profund implicat în viața cetății; este mai mult de-atât. Este chiar puntea dintre vechi și nou, un impuls la reflecție și regăsire a culturii autentice.

„Cultura Națională a fost celebrată de-a lungul unei zile pline sub raportul acțiunilor și energiilor generate. Le mulțumim profesorilor care, într-o zi cu adevărat specială, i-au îndrumat și adus pe copii la bibliotecă. Alături de informațiile dobândite în urma activităților de predare-învățare, elevii au profitat de ocazia de a-și lărgi sfera de cunoștințe despre Mihai Eminescu și relevanța unei zile dedicate culturii naționale prin intermediul activităților informale. Într-un mediu primitor, alături de bibliotecari pregătiți și dedicați, cei mici au respirat Eminescu și și-au manifestat la scenă deschisă concepția și maniera proprie în care îl receptează pe poet. Impresiile au fost puternice, deopotrivă pentru noi și pentru cei mici. Lipsiți de inhibiții, cu voioșie și curaj, elevii au schimbat păreri, au discutat și și-au creat impresii durabile și memorabile datorită emoției și contextului dat. Le mulțumim copiilor și îi așteptăm în număr cât mai mare la bibliotecă. Anul curent este „Anul cărții”. Lectura, așadar, este principala noastră preocupare”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Ziua de 15 ianuarie a fost desemnată „Zi a Culturii Naționale” în baza Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010.Comenteaza acum

Alte stiri

13 aprilie 2019

Polițiștii mehedințeni, în dialog cu elevii

Polițiștii Compartimentelor de Analiză și Prevenire a Criminalității, respectiv Relații Publice s-au întâlnit astazi cu 25 de elevi de la unități de învățământ din județele Vaslui și Mehedinți. Activitatea se înscrie în cadrul Proiectului ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 20 aprilie 2019

Actualitate

» Tudorel Toader, “o simplă și prima clarificare” pentru Liviu Dragnea: Nu voi mai rămâne în stare de pasivitate
» Prima zi la Fed CUP. Halep, încrezătoare: Ştiu ce trebuie să fac, mâine o să dau totul
» Valcea: Accident cu victime in comuna Orlesti
» Un tren privat de marfă a deraiat între staţiile Năvodari şi Constanţa
» Cum profită Guvernul de cea mai mare inflație din Europa. Cifrele unui tablou economic sumbru
» Daea anunţă amenzi de cel puţin 2 milioane de euro pentru companiile care practică dubla calitate a produselor
» BOR: Slujba consacrată sărbătorii de Sfântul Gheorghe se mută de pe 23 aprilie în a doua zi de Paşti
» Fotografia devenită virala, după incendiul de la Catedrala Notre-Dame: Cei doi protagonişti au fost găsiţi
» Valcea: Accident la Caineni
» Valcea: Se circula pe un singur sens la Gura Vaii si Budesti
» Încă o viaţă pierdută pentru un selfie. O tânără a murit electrocutată pe un vagon de tren
» Festivalul florilor la Timisoara: Umbre colorate, demonstraţii florale şi „Aleea fericirii” pot fi admirate in centrul orasului
» Record: 17 milioane de turişti, pe câmpurile de flori olandeze
» Maine se serbeaza Ziua Mondiala a Circului
» Documentar. 180 de ani de la nasterea lui Carol I, domnitor si rege al Romaniei
» Carnea de porc şi de pasăre se scumpește din nou, cu 30-40%
» Intre 2014-2018, la DNA au fost aproape 1.500 de dosare vizând peste 2.000 de magistraţi
» Acţiune de amploare a Poliţiei Române: Sute de radare in toata tara si peste 10.000 de poliţişti vor fi prezenţi în stradă de Florii

Dolj

» Craiova (GALERIE FOTO): Show cu motoare turate la Centrul Multifuncțional

Sport

» Fotbal / Vali Mihăilă: Sunt fericit pentru acest gol
» Fotbal / Bancu: Data viitoare voi bate eu penaltiul!
» Fotbal / Concluziile lui Costel Enache și Corneliu Papură după Astra – „U“ Craiova, scor 0-1
» Fotbal / Victorie obținută cu forcepsul la Giurgiu. Papură a debutat cu bine
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (19-22 aprilie)

Bani & Afaceri

» Bănci si IFN-uri amendate pentru raportări abuzive la Biroul de Credite

Top