Acasă Local Dolj Angajații penitenciarelor din Oltenia protestează, joi, în fața Penitenciarului Pelendava

Angajații penitenciarelor din Oltenia protestează, joi, în fața Penitenciarului Pelendava

-

Angajații din penitenciarele Pelendava, Craiova, Centrul de Detenție Craiova, Târgu Jiu și Drobeta Turnu Severin, membri ai sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, protestează joi, 27 septembrie, ora 10.00, în fața Penitenciarului Pelendava, iar în data de 3 octombrie vor fi prezenți la mitingurile organizate la Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ei au anunţat că dacă în urma acestor acțiuni de protest în stradă autoritățile nu vor reacționa, vor lua în calcul blocarea activității penitenciarelor, urmare a refuzului angajaților de a lucra in condițiile oferite de angajator referitor la siguranța personală și respectarea standardelor de personal în raport cu misiunile de indeplinit.

 Pe lista revendicărilor acestora se numără:

1.Condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru in penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. In schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
2.Plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 9 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi platite, nu s-a ținut de cuvânt.
3.Stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depașirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se află de mai bine de 2 luni in această situație.
4.Eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de aparare ordine publică  și siguranță națională incepând cu octombrie 2018.
5.Aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor in proiectele transmise prin forțarea procedurii de avizare la Parlament.
6.Încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, incepând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor si militarilor.
7.Plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută in Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS