Craiova: Lansare “Albumul România în Primul Război Mondial”la Muzeul OltenieiCu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, şi-a propus să marcheze acest eveniment crucial din istoria României, prin realizarea unui Album cu imagini reprezentative din timpul participării armatei române la Primul Război Mondial, autori Otilia Gherghe și Camelia Slabu.

Din bogăţia şi diversitatea de mărturii existente în patrimoniul Muzeului Olteniei, au fost selectate fotografii, documente, brevete, ordine, decoraţii şi insigne care stau mărturie eroismului de care au dat dovadă ostaşii români, în timpul dramaticelor încleştări din anii 1916-1917.

Albumul a fost conceput pe mai multe capitole. Sub titlul România în Primul Război Mondial este prezentată o radiografie a evenimentelor de la declanşarea războiului la 15/28 iulie 1914, neutralitatea României (1914-1916), intrarea ţării noastre în război alături de Antantă (14/27 august 1916 când România declară război Austro-Ungariei), prin care poporul român săvârşea pasul necesar pentru eliberarea fraţilor noştri din Transilvania şi efortul întregului popor pentru realizarea visului de veacuri, Unirea. Marele istoric Nicolae Iorga a subliniat strălucit intrarea României în război alături de Antantă, „A sosit ceasul în care cerem lumii cinstit, cu arma în mână, cu jertfa a tot ce avem, ceia ce alte naţiuni, mai fericite, au de multă vreme, dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu mai da nimănui rodul ostenelilor noastre”.

Pe baza documentelor, sunt redate faptele de arme şi eroismul soldaţilor români atât în Campania din 1916 cât şi în cea din anii 1917-1918, ceea ce a trezit admiraţia oamenilor politici ai vremii, jurnaliştilor, istoricilor interni şi externi. „Soldaţii români luptă admirabil. Sunt la înălţimea celor mai viteji apărători”, consemna şeful misiunii militare a S.U.A. în Franţa la 23 septembrie 1917.

În plan politic, este prezentată lupta dusă, atât în interior cât şi în exterior pentru înfăptuirea unităţii statale.

Hotărârea poporului român, pronunţată fără echivoc, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, a încheiat un proces lung şi ireversibil, precesul înmănuncherii într-un singur organism statal unitar a tuturor provinciilor istorice româneşti, a tuturor energiilor creatoare de bunuri naţionale şi spirituale.

Pe baza documentelor şi fotografiilor existente în colecţiile Muzeului Olteniei sunt prezentate faptele de arme, sacrificiul suprem al ostaşilor români, pentru realizarea visului secular al Unirii Întregii Ţări, condiţiile inumane ale prizonierilor români în lagărele din Ungaria şi Germania. Sunt prezentate de asemenea, eforturile poporului român pentru susţinerea războiului şi anii grei sub ocupaţia Puterilor Centrale.

Un capitol special este dedicat Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, având în vedere importanţa deosebită a evenimentului.


Muzeul Olteniei deţine în colecţiile sale un Album intitulat Alba Iulia în 1 Decembrie 1918 cu fotografii realizate de Samoilă Mârza zis şi fotograful Unirii, album care a fost înmânat colonelului Vasile Gagiu, comandantul Regimentului 5 Vânători din Craiova, prima unitate a Armatei Române care a intrat în Alba Iulia, la data de 19 decembrie 1918. Consiliul Naţional Român a organizat o intrare triumfală Regimentului 5 Vânători, eveniment imortalizat în fotografiile din Album.

Albumul are o valoare deosebită şi datorită faptului că între cele mai multe exemplare de albume realizate de către Samoilă Mârza, înmânate unor personalităţi ale vremii, în prezent, se ştie de existenţa doar a încă trei exemplare: cel al episcopului Iuliu Hossu, existent la Episcopia Greco-Catolică din Cluj, cel al lui Nicolae Iorga, aflat la Biblioteca Academiei Române şi cel al lui Iuliu Maniu, aflat la Arhivele Naţionale ale României.

Un alt capitol a fost dedicat Cultului Eroilor. Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară preciza Mihai Eminescu.

Albumul se încheie cu reproduceri după brevetele, ordinele, decoraţiile şi medaliile, româneşti şi străine, existente în colecţiile Muzeului Olteniei, cu care au fost distinşi ostaşii români pentru vitejia şi curajul de care au dat dovadă în timpul luptelor.

Albumul România în Primul Război Mondial este un omagiu adus tuturor celor care s-au jertfit pentru împlinirea visului secular al întregirii ţării, Unirea tutoror provinciilor românești într-un singur stat, România.

Dupa 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, România de azi este, în mare parte, ceea ce s-a votat la Alba Iulia, semn al statorniciei unui proiect realist de ţară.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 mai 2019

Actualitate

» Alegeri europarlamentare. Câți bani au cheltuit partidele pentru publicitatea pe Facebook
» Românii din Diaspora se solidarizează, înaintea alegerilor: Șoferi voluntari vor să-i ajute pe cei care nu au cum să ajungă la secția de votare
» Numărul total de alegători așteptați duminică la vot este de 18.968.840 de persoane
» Iranul amenință din nou SUA. Oficial militar: “Putem scufunda navele de război americane”
» Cum și-au scos unii primari comunele din noroaie, cu fonduri europene
» Dambovita: DN 72 Târgovişte-Ploieşti, blocat dupa ce o cisterna s-a rasturnat
» Vaslui: O ambulanta s-a impotmolit in noroi. Pacientul a decedat
» Dolj: Scandal cu iz electoral la Secu
» Directia pentru Evidenta Persoanelor Craiova elibereaza sambata si duminica acte de identitate
» Vulcanul Agung din Indonezia a erupt din nou. Mai multe zboruri, anulate
» Cartoful dulce câştigă teren în patria lubenitelor de la Dăbuleni
» După şapte ani de lucrări: Ştrand nefuncţional, deşi a fost inaugurat inainte de europarlamentare
» Bugetul alocat Programului Rabla pentru electrocasnice, epuizat in prima zi. Au “topit” 40 de milioane de lei
» Situaţie paradoxală într-un spital din România: Secţie de terapie intensivă, nefolosită de cinci ani, deşi a fost complet modernizată
» ALERTĂ ANM: Ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Care sunt zonele afectate
» Statele Unite: Un judecator blocheaza finantarea pentru zidul lui Trump
» DNA: 59 de inculpati au fost condamnati in aprilie pentru coruptie
» Cum poti vota la alegerile europarlamentare si la Referendum
» Europarlamentare 2019: Sambata sunt alegeri in Malta, Letonia si Slovacia

Dolj

» Craiova: Absolvenţi de acum 60 de ani, în băncile de la Colegiul “Carol I”
» Arie nouă de lucru la Urgenţa SJU Craiova
» Craiova: Strada Arieş se închide pentru reparaţii, timp de trei nopţi
» Craiova: Se închid mai multe străzi, duminică seara, pentru preluarea buletinelor de vot
» Nu călca iarba, plimbă pisica în lesă – reguli în parcurile Craiovei
» Dotări care salvează vieţi la Spitalul „Filantropia“ (Galerie Foto)
» Ghinion. Nu au început lucrările la drumul expres, ci la drumul tehnologic

Sport

» Fotbal / FC Viitorul a câştigat Cupa României și i-a deschis drumul Craiovei în Liga Europei

Top