24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolju-n bucate“ face popas la Afumați, de Ziua comunei

Dolju-n bucate“ face popas la Afumați, de Ziua comunei

Consiliul Județean Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj și Primăria și Consiliul Local Afumați vă invită sâmbătă, 8 septembrie 2018, de la ora 15:30, la Ziua comunei, celebrată în zi sfântă, Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Pofta de joc și voie bună vine sâmbătă la Afumați cu o masă tradițională sub genericul „Dolju-n bucate“, la pregătirea căreia vor participa gospodine din comuna gazdă, dar și din localitățile Urzicuța, Carpen și Bârca. Ca și la edițiile anterioare ale proiectului „Dolju-n bucate“, fiecare comunitate rurală participantă la eveniment se va reprezenta prin preparate specifice acestui județ, pregătite ca-n vremea bunicilor, cu ce are omul satului în gospodăria proprie. Pentru prima dată după aproape 20 de ani, țestul tradițional va fi repus în valoare de comunitatea locală, atât prin proiecția filmului „Întoarcerea țăstului la vatră“, realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj cu sprijinul Primăriei Afumați, cât și prin folosirea lui pentru coacerea pâinii (azima mânjită cu roșii). Lângă bucate se vor așeza în expoziție frumoase covoare oltenești, păstrate încă în unele gospodării, moștenire de la generațiile trecute, din vremuri în care femeile aveau războaie de țesut, iar cât era iarna de lungă lucrau covoare și carpete fie pentru uz casnic, fie pentru zestre.
Oaspeții evenimentului Ziua comunei Afumați vor putea participa și la lansarea cărții „Divertismentul de week-end“ de Constantin Preda, iar de la ora 16:00 până spre miezul nopții se vor delecta cu muzica soliștilor Olguța Berbec, Sanda Argint, Marian Medregoniu, Gabriela și Soriana Mitre, Irina Iliescu, Camil Atanase, și a celebrei trupe Compact.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS