11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSfaturi pentru prevenirea infracţiunilor săvârşite prin metoda „accidentul”

Sfaturi pentru prevenirea infracţiunilor săvârşite prin metoda „accidentul”

Poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 2 Poliţie Craiova au desfăşurat marţi, 21 august, activităţi preventive în zona de responsabilitate.
Acestea au avut drept scop creșterea gradului de informare a cetățenilor, în special a persoanelor vârstnice și a celor care locuiesc singure, privind prevenirea victimizării acestora referitor la săvârşirea infracţiunilor de furt din locuințe, prin metoda distragerii atenției și de înșelăciune prin intermediul telefonului.
Activităţile au fost realizate în zona unor centre comerciale din Craiova, ocazie cu care au fost identificate persoane vârstnice, vulnerabile a deveni victime ale acestui gen de infracţiuni. Acestora le-au fost prezentate recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin metoda “accidentul” şi a furturilor din locuinţe prin distragerea atenţiei; de asemenea, au fost informate să sesizeze poliţia în cazul luării la cunoştinţă de săvârşirea unor astfel de fapte.

Pe această cale, poliţia vine în întâmpinarea cetăţenilor cu următoarele recomandări:
– Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
– Nu primiţi în locuinţă persoane care oferă spre vânzare diverse produse! Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din casa dumneavoastră.
– Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
– Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
– Nu permiteţi accesul în bloc persoanelor necunoscute care sună la interfon!
– Ţineţi usa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă!
– Evitaţi să vorbiţi despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare!
– Dacă sunteţi plecaţi de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, este indicat să apelaţi la o persoană de încredere pentru a ridica corespondenţa!
– Când lipsiţi de acasă, chiar şi pentru scurt timp, să nu lasaţi ferestrele deschise sau uşa neasigurată!
– Dacă încuietoarea a devenit nefuncţională sau cheia acesteia s-a pierdut, înlocuiţi-o rapid!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS