29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâți doljeni mai contribuie la Pilonul II

Câți doljeni mai contribuie la Pilonul II

În Dolj a scăzut numărul persoanelor care contribuie la Pilonul II de pensii, însă totalul contribuțiilor plătite în 2018 a fost mai mare decât în 2017. Numărul celor care contribuie poate să scadă doar din două motive: fie unii dintre cotizanți au plecat la muncă în străinătate, fie nu mai au loc de muncă.

Specialiștii spun că în 2030 – 2040 vor mai rămâne foarte puțini angajați în România care să cotizeze la sistemul public de pensii, astfel că atunci când se vor pensiona așa-numiții „decreței“ nu prea va avea cine să le mai plătească pensia sau pensia din sistemul de stat va fi destul de mică. Pe lângă decizia de economisire în perioada vieții active, fiecare persoană poate să ia în calcul și alte posibilități de venituri la bătrânețe, cum ar fi sistemul Pilonului II de pensii. Nu s-a pensionat nimeni până acum în România ca să spună ce pensie complementară privată încasează, însă fondurile de pensii administrate privat susțin că poate fi vorba de sume lunare de 120 – 450 de lei pe lună, în funcție de veniturile și de contribuțiile fiecăruia la sistem.
Numărul persoanelor care cotizează din contribuția la asigurările sociale la Pilonul II variază de la un an la altul, în funcție de locurile de muncă din țară. Din 2008, de când a intrat acest sistem de pensii administrate privat, în Dolj s-au înscris la Pilonul II aproximativ 250.000 de persoane. Însă numărul lor s-a redus în timp, din cauza mai multor factori. Niciunul dintre cotizanții la Pilonul II nu s-a pensionat până acum, pentru că nu avea cum să ajungă la vârsta de pensionare de la apariția sistemului de pensii administrate privat și până acum. Pe de o parte, mulți au plecat la muncă în străinătate, deci nu mai sunt contributori la sistemele de sănătate și de pensii din România, iar pe de altă parte alții au rămas fără locuri de muncă legale, ceea ce înseamnă că nu mai contribuie nici la Pilonul I (sistemul de pensii publice) și nici la Pilonul II. După toate aceste așezări ale pieței muncii, la finele lunii martie 2017 mai existau circa 108.427 de cotizanți la Pilonul II de pensii, iar sumele plătite de aceștia pe anul trecut la acest sistem de pensii administrate privat au fost de 11.602.889 de lei.
La sfârșitul lui martie 2018, numărul participanților la Pilonul II a scăzut în Dolj la 107.456 de persoane, iar contribuția totală a acestora este în creștere la suma de 12.750.665 de lei.
Se cunoaște faptul că până la sfârșitul anului 2017, din totalul contribuției la asigurările sociale, un procent de 5,1% se vira în conturile fondurilor administrate privat. Din 2018, procentul care ajunge la Pilonul II a scăzut și este de 3,75%. Deși procentul de contribuție la Pilonul II a scăzut, se observă că după transferul de contribuții de la angajator la angajat și după majorarea salariilor în anumite domenii de activitate, suma totală plătită la Pilonul II de pensii a crescut în Dolj.

În Dolj sunt 155.000 de angajați declarați

Potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii Dolj, în prezent există în județ 155.000 de angajați pentru care se depun declarații în Dolj. Aceste persoane sunt angajate la 14.400 de angajatori. Nu toți angajații doljeni au și obligația de a contribui la Pilonul II de pensii și nici nu au optat pentru a contribui la acest pilon.
Când a apărut sistemul alternativ de pensii administrate privat, adică Pilonul II, aveau obligația să contribuie persoanele angajate care aveau până în 35 de ani, iar persoanele până în 45 de ani puteau să contribuie la Pilonul II, acțiunea fiind opțională.
Banii cotizați la Pilonul II de pensii nu pot fi retrași pe perioada în care cotizantul este apt de muncă. Acele sume adunate în contul persoanei care cotizează la acest sistem alternativ de pensii pot fi retrase abia la data la care persoana împlinește vârsta standard de pensionare obligatorie prin sistemul public de pensii. Atunci ea poate decide dacă vrea banii într-o singură tranșă sau dacă vrea să primească o sumă lunară (pe 10 ani), care se adaugă la pensia de stat. Banii din pensia administrată privat mai pot fi primiți în cazul pierderii capacității de muncă a persoanei care contribuie la Pilonul II.
De asemenea, este bine de știut că banii cotizați la Pilonul II sunt proprietatea persoanei care contribuie la acest sistem de pensii administrat privat, iar în caz de deces al titularului, acei bani revin familiei, urmașilor legali. La sistemul public de pensii, în cazul decesului persoanei care a contribuit la CAS nu revine niciun ban urmașilor. În anumite situații, urmașii beneficiează de pensie de urmaș, plătită de la stat.
În România mai există și Pilonul III de pensii, care reprezintă pensii private facultative și pot cotiza persoanele care doresc să aibă un venit în plus la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS