16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzvan Stoica şi vioara Stradivarius „The Queen” revin la Craiova

Răzvan Stoica şi vioara Stradivarius „The Queen” revin la Craiova


Filarmonica „Oltenia” va prezenta, vineri, 22 iunie, de la ora 19.00, un Concert Mendelssohn-Bartholdy/Mozart, dirijor şi solist fiind Răzvan Stoica. La pian se va afla Andreea Stoica.
În program: Vasile Filip/Boris Kosak: Poem pentru orchestră (primă audiție), Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul în Mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64, Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră, K. 488.

Răzvan Soica este violonist și din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan a obținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câștigat această distincție. Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța și colaborează cu dirijori de renume.

De asemenea, în anul 2017 Răzvan Stoica a absolvit și studiile masterale de dirijat ale Universității de profil din Riga. Vioara Stradivarius „The Queen” a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini. H. w Ernst. La rândul său violonist de marcă și pasionat de „mitul lui Paganini”, îl urmărea pe acesta în turneele sale. Se spune că, într-una dintre întâlnirile celor doi, maestrul incontestabil al viorii a împrumutat instrumentul lui Ernst pentru un concert în Italia. Cei care ascultă vioara Stradivarius „The Queen” în concert mărturisesc o experiență specială sub aura celor trei violoniști de exceptie, Ernst, Paganini, Stoica.

Andreea Stoica este semnatară a „Celui mai bun CD pentru lucrări pianistice”; considerată de mulți copil-minune, a debutat la numai cinci ani pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonică, interpretând concertele de Mozart. Andreea este pianistă și în cariera solistică a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Asia, SUA. De-a lungul timpului a adunat diverse premii sau critici pozitive cu fiecare apariție. De asemenea, pianista dovedește tehnica impecabilă și muzicalitatea prin abordarea unui repertoriu divers, interpretarea sa fiind perfect adaptată stilului componistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS