6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: George Popescu lansează o monografie critică despre opera lui Marin Mincu

Craiova: George Popescu lansează o monografie critică despre opera lui Marin Mincu

Scriitorul George Popescu lansează, joi, 14 iunie, de la ora 16,30, monografia critică Marin Mincu. Narcis între oglinzi complementare: literatura ca probă existențială (Ed. Tracus Arte, 2018). Italienistul George Popescu este unul dintre apropiații și confidenții marelui critic și teoretician literar Marin Mincu, dispărut prematur la doar 65 de ani.
Unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în literatura italiană, cu stagii profesionale îndelungate în Italia, Marin Mincu, laureat al Premiului Herder (1996) și al mai multor premii prestigioase din Peninsulă, a marcat, în opinia lui George Popescu, „indiscutabil confruntarea din miezul literaturii noastre din ultimele patru decenii de o manieră mai importantă decât unii care sunt dispuși să accepte”.
Lansarea cărții se va face la sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Scriitorii Mihai Ene, Horia Dulvac și Cătălin Ghiță vor prezenta lucrarea. Moderator al evenimentului – Nicolae Coande.

George Popescu s-a născut la 20 februarie 1948, în satul Georocu-Mare, comunca Bratovoieşti, judeţul Dolj, unde a urmat cursurile şcolii elementare. În 1966, devine student al Facultăţii de filologie a noi înfiinţatei Universităţi de stat din Craiova. Colaborează cu versuri şi articole la revista „Ramuri”.
Înfiinţează cenaclul literar „Lucian Blaga” al Facultăţii de filologie al cărei coordonator este. În 1968 participă la primul Festival al creaţiei studenţeşti, la Bucureşti, cu un grupaj de versuri intitulat „Epistole către păsări răzleţe” care s-a numărat printre creaţiile finaliste.

În 1980, la iniţiativa lui Marin Sorescu, începe să scrie cronică literară în paginile revistei „Ramuri”, al cărei redactor devine în 1985. Debutează în poezie, la Editura „Scrisul românesc”, cu volumul „Desprinderea de brumă”, în 1984. În 1990 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Un an mai târziu, intră prin concurs ca lector al Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, la departamentul de italienistică. În 1999, devine, prin concurs, conferenţiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS