14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce nu au primit toate handbalistele de la SCM Craiova titlul de "cetăţean de onoare"

De ce nu au primit toate handbalistele de la SCM Craiova titlul de „cetăţean de onoare”

Şedinţa de joi a Consiliului Local al municipiului Craiova a fost una cu scântei, în care contrele dintre consilierii din opoziţie şi executiv au fost la ordinea zilei. Scandalul a pornit încă de la enumerarea punctelor puse în ultimul moment peste ordinea de zi, contestate de consilierii din partea PNL, iar când s-a ajuns la punctele în care se vota conferirea titlului de cetăţean de onoare al Craiovei mai multor componente ale echipei feminine de handbal a Sport Club Municipal, pentru performanţa extraordinară din acest sezon (Cupa EHF şi locul doi în campionatul intern), spiritele s-au încins la maximum.

Motivul? Nu toate handbalistele au fost răsplătite cu acest titlu. Mai exact, de pe listă au lipsit Andreea Pricopi, Bobana Klikovac şi unul dintre antrenorii secunzi, Dumitru Berbece. Prin urmare, Adriana Ungureanu, consilier local PNL şi o susţinătoare înfocată a echipei de handbal feminin, a cerut explicaţii. „Handbalul este un sport de echipă, nu joacă o jucătoare sau două. Am înţeles că propunerile pentru cetăţeni de onoare au fost ale domnului antrenor, dar noi propunem să se acorde această distincţie şi domnişoarei Klikovac, chiar dacă părăseşte echipa, aşa cum se procedează cu Dumanska. Nu s-a vorbit cu ea de la început, nu a existat o discuţie clară, nu este vina ei. Andreea Pricopi a jucat mai mult de 70% din meciurile internaţionale şi ne-a făcut mândri pe noi, craiovenii, câştigând Cupa EHF. Nu văd de ce ne-am bate joc de aceste fete, să nu le acordăm şi lor titlul de cetăţean de onoare. De asemenea, nu înţeleg divergenţele care au fost la echipă între domnul antrenor secund Dumitru Berbece şi domnul antrenor Burcea, dar ar trebui să primească şi el titlul de cetăţean de onoare, pentru că este un mare om de handbal. Nu cred că este un sacrificiu aşa de mare pentru Craiova să le dea şi acestor trei oameni această distincţie”, a punctat Adriana Ungureanu.

Genoiu: Nu avem dreptul să ne amestecăm în felul în care se conduce o echipă

Răspunsul a venit de la primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a precizat că titlurile de cetăţean de onoare au fost conferite în urma unei propuneri venite din partea clubului, iar el, ca edil, doar a promovat rapoartele primite. „Nu este vorba că dăm sau nu dăm aceste titluri. Atributul meu este de a promova aceste rapoarte cu cetăţenii de onoare, dar în spatele fiecărei propuneri există, la rândul ei, o propunere a cuiva. Eu consider că nu avem dreptul nici unul dintre noi să ne amestecăm în felul în care se conduce o echipă. Lucrul acesta s-a văzut şi s-a demonstrat tocmai prin rezultatele care au fost şi la handbal, şi la fotbal. Nu cred că m-aţi auzit vreodată că mă implic în formarea vreunei echipe. Sub nici o formă. E o problematică pe care o consider strict a managerului”, a spus Genoiu.
„Felul în care apreciază antrenorul valoarea şi aportul fiecărui sportiv la câştigarea competiţiei este efectiv atributul lui. Faţă de această problemă, eu nu consider că este cazul să intervenim noi”, a adăugat edilul, dând de înţeles că un rol important în deciderea handbalistelor care au primit titlul de cetăţean de onoare l-a avut antrenorul principal Bogdan Burcea.

Ungureanu: Nu luau prime dacă nu câştigau cupa

Contrele dintre cei doi au continuat şi pe seama primelor încasate de handbaliste, după ce pe ordinea de zi s-a aflat şi un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 341.888 de lei pentru premierea jucătoarelor.

„Săptămâna trecută aveaţi o părere negativă asupra faptului că nu acordăm acele prime. V-am spus de atunci că este absolut normal să le oferim. De ce? Pentru că aveam încredere că se va câştiga această cupă. Dar dumneavoastră nici măcar aceste prime nu le votaţi, pentru că, nevotând bugetul (consilierii PNL s-au abţinut de la vot la toate punctele care vizau bugetul local – n.r.), automat, nu sunteţi de acord să li se acorde prime handbalistelor. Din moment ce nu vă asumaţi responsabilitatea acestor prime, ce pretenţii mai aveţi să ne amestecăm noi la echipă? Foarte bine, trecem pe post de antrenor şi atunci dispunem noi asupra a tot ceea ce se întâmplă acolo”, a deschis subiectul primarul Mihail Genoiu. „Nu luau prime dacă nu câştigau cupa, vă spun eu!”, a replicat Adriana Ungureanu. „Dacă sunteţi dumneavoastră vreun profet şi ştiţi ce s-ar fi întâmplat!”, a răspuns Genoiu.

În discuţie a intervenit Bianca Predescu, consilier local PSD, care a încercat să lămurească lucrurile. „Este foarte bine să spunem un lucru: participarea a fost diferită, ca rezultat (…) Din păcate, sunt jucătoare care nu au negociat în continuare participarea la această echipă şi au fost şi grupe valorice care au fost foarte bine cântărite. Oricum, valoarea tuturor din această echipă a crescut enorm după acest titlu şi este bine că am reuşit să negociem cu restul jucătoarelor rămânerea la această echipă. Să fim de acord cu acest proiect, recunoscând că ne umple sufletul de bucurie ceea ce au realizat aceşti oameni minunaţi”, a spus Bianca Predescu.

„Să nu transformăm un eveniment superb într-o urâţenie”

Ultimul cuvânt l-a avut primarul Genoiu. „Haideţi să nu transformăm un eveniment superb într-o urâţenie. Am spus şi o repet, un manager trebuie să aibă credibilitate şi trebuie să i se dea încrederea noastră. El ştie ce are la echipă, el ştie cum negociază cu fetele, ce are de făcut (…) Noi suntem administraţie publică locală, nu suntem managerii vreunei echipe. Hai să nu criticăm orice numai de dragul de a critica. Vă rog să nu întinăm succesul acestei echipe. Este o solicitare a clubului, atât pentru primă, cât şi pentru titlul de cetăţean de onoare, şi o solicitare a antrenorului pentru felul în care să se acorde”, a conchis edilul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS