Un om a murit astă-vară într-un șantier din Craiova, după ce a căzut de la o înălțime de 9 metri. Ce pot învăța firmele care oferă condiții dificile de muncă din această experiență?

Echipe mixte de control formate din inspectori de muncă cu atribuții în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă au efectuat, în primele trei săptămâni din luna mai, 77 de acțiuni de control la obiective din Craiova și împrejurimi în care se desfășurau activități de construcții.
În domeniul relațiilor de muncă au fost depistate 22 persoane ce desfășurau activitate fără a avea contract individual de muncă pentru 13 angajatori. Pentru utilizarea muncii nedeclarate precum și pentru alte deficiențe constatate inspectorii de muncă au aplicat 23 sancțiuni contravenționale, din care 16 amenzi, în valoare de 325.000 lei. Dintre cele mai frecvente deficiențe enumerăm:
– Neîncheierea CIM în formă scrisă
– Transmiterea cu întârziere în Revisal a modificărilor la contractele de muncă
– Absența copiilor de pe CIM ale lucrătorilor de la locul respectiv de muncă
– Nepunerea la dispoziția inspectorilor de muncă a documentelor solicitate în timpul controlului
În domeniul securității și sănătății în muncă au fost constatate următoarele deficiențe:
– Neinstruirea sau instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor
– Echipamente de muncă neconforme
– Nepurtarea echipamentului individual de protecție.
Pentru 7 schele neconforme inspectorii de muncă au dispus în 2 cazuri oprirea din funcțiune a schelei, iar pentru celelalte 5 situații au dispus sistarea activității respectivelor puncte de lucru.
De asemenea, pentru deficiențele constatate la un motostivuitor, ce puneau în pericol securitatea lucrătorilor deservenți, s-a dispus oprirea din funcțiune a acestuia.
În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au dispus 83 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, și au aplicat 74 de sancțiuni contravenționale, din care 20 amenzi, în valoare de 150.000 lei.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.