10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea unui flagrant cu metoda „Accidentul“

Povestea unui flagrant cu metoda „Accidentul“

Înşelăciunea prin metoda „Accidentul“ este una dintre cele mai utilizate de hoţii din România, pentru a încasa sume frumoase de bani profitând de slăbiciunea emoţională a oamenilor care le cad în plasă. Însă, un astfel de plan diabolic a fost dejucat, joi noaptea, pe 18 mai, de un craiovean care nu s-a pierdut cu firea şi i-a dat pe hoţi pe mâna poliţiei.

Joi, 18 mai, ora 02.00 noaptea. Telefonul fix din camera unei craiovence în vârstă sună. Aceasta răspunde, iar la celălalt capăt al firului o voce de bărbat, care i se adresează cu „mamă“, îi spune că a suferit un grav accident şi că o să fie operat, dar că are nevoie de bani pentru ca intervenţia să fie posibilă. Coincidenţa neferictă a făcut ca femeia să aibă doi fii, iar povestea să se potrivescă la fix, şi a crezut totul imediat. A intrat în stare de şoc şi era dispusă să dea orice sumă de bani numai să i se salveze fiul. Însă, a avut noroc. Craioveanca se afla acasă la celălalt fiu, care a auzit când a sunat telefonul şi şi-a dat seama imediat că este vorba despre o înşelătorie. „La 02.00 noaptea, a sunat telefonul fix, care este la mama în cameră. Eu, din camera alăturată, am auzit-o pe maică-mea zicând <<Da, domnule doctor!>>. Atunci mi-am dat seama că nu avea cum să sune un doctor la ora aceea. Deja mama era în stare de panică. O voce de bărbat îi spusese: mamă, sunt eu, am avut un accident de maşină. Mama a crezut că este vorba despre fratele meu. I-a spus că intră în operaţie, că este în stare foarte gravă şi că i-l dă pe doctor la telefon. Mai departe, cineva s-a dat doctor şi i-a spus mamei că fratele meu este foarte grav rănit la coloană şi că are nevoie de o intervenţie complicată în timpul căreia i se va pune o tijă la coloană. Apoi i s-a spus că este nevoie de bani, care se vor deconta prin CAS, dar că trebuie plătită tija dinainte. I s-a mai zis că este o chestiune de viaţă şi de moarte. Apoi am luat eu telefonul şi mi-a dat o fată la telefon, care s-a prezentat ca asistentă la spital. M-a întrebat cine sunt şi eu am intrat în jocul lor pentru că îmi dădusem deja seama despre ce este vorba. Le-am spus că sunt fratele şi că am 17 ani. Mi s-a transmis că mă pune în legătură cu un alt doctor din Craiova, care la rândul lui mă va pune în legătură cu un angajat de la CAS cu care va trebui să mă întâlnesc să îi dau banii, adică 20.000 de lei şi el îi va vira într-un cont. Eu le-am spus că nu am atâţia bani, ci că am doar 17.000 de lei. Mi-au spus că e bine şi atât şi că mâine trebuie şi restul. M-au pus să număr banii în timp ce vorbeam cu ei şi să le spun seriile de pe bancnote. Eu, bineînţeles, nu aveam toţi banii aceştia acasă, dar le-am spus câteva serii. Apoi mi-au indicat să îi pun într-un plic şi să mă duc neapărat să mă întâlnesc cu aşa-zisul angajat de la CAS pentru că fratele meu trenuie să intre urgent în operaţie. Le-am spus: gata, cum să nu?“, a povestit craioveanul.

„Te ţin non-stop la telefon să se asigure că nu suni pe cineva“

Hoţii au o tactică clară, de la care nu se abat. Planul este gândit în aşa fel încât cel cu care vorbesc la telefon să nu aibă timp să poată vorbi cu altcineva care le-ar putea da peste cap jaful. Însă, craioveanul a avut prezenţă de spirit şi a făcut în aşa fel încât hoţii să fie prinşi. „Mi-au cerut numărul de mobil şi m-au sunat imediat cu număr necunoscut şi au început să îmi dea indicaţii cu privire la locul unde să ne întâlnim. Mi-au spus să ne vedem la Liceul de Chimie, pe strada Paşcani, şi să mă îmbrac să plec. Atunci am prins momentul în care am lăsat telefonul jos din mână, pe motiv că mă îmbrac, pentru că altfel te ţin non-stop la telefon să se asigure că nu suni pe cineva, şi m-am dus în dormitor şi am sunat de pe telefonul soţiei la 112. În 20 de minute am ajuns pe strada Paşcani şi i-am zis celei din telefon să mă întâlnesc, totuşi, cu cel de la CAS la Liceul Adventist. A fost de acord, însă mi-a zis să las plicul cu bani în poarta liceului şi să îl acopăr cu o haină, iar apoi să plec repede acasă că mă vor suna cei de la CAS pe numărul de fix. Am pus un plic gol în gard şi l-am acoperit cu tricoul de pe mine. După aceea m-am prefăcut că plec şi am văzut un bărbat care s-a dus să ia plicul. Atunci am sărit pe el şi l-am pus la pământ şi imediat a venit şi poliţia şi i-a pus cătuşele. Soţia mea le-a dat indicaţii tot timpul la telefon, pentru că ea mă aştepta într-o maşină, în apropiere.
Celui care venise să ia banii i-au găsit în portofel peste 4.000 de lei. În noaptea respectivă mai avusese încă două „încasări“. Se pare că el împreună cu o femeie se ocupau cu acest lucru. Ambii sunt din Vâlcea şi se cazaseră în Craiova la o pensiune. Au prins-o şi pe ea, iar în camera de hotel au mai găsit încă 10.000 de lei. Ei au metode speciale şi se pare că apelul iniţial a fost dat din penitenciar. Am înţeles că aceasta este metoda. Totul este pus la cale de oameni aflaţi în închisoare, iar cei care se ocupă de restul sunt doar intermediari care primesc instrucţiuni la telefon“, a mai adăugat craioveanul.

Bărbatul s-a ales doar cu dosar penal, iar femeia a scăpat

După flagrant, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Craiova l-au audiat pe bărbat. Este vorba despre Valerian Andrei Bîrsan, din judeţul Vâlcea. „În ziua de 18 mai, în jurul orei 04.40, poliţiştii au fost sesizaţi de către un bărbat de 36 ani din Craiova, cu privire la faptul că, o persoană necunoscută de sex maculin a apelat-o atât pe telefonul fix cât şi pe telefonul mobil, pe mama sa în vârstă de 68 ani. Bărbatul s-a recomandat ca fiind doctor, i-a spus femeii că fiul său a suferit un accident de mașină, este internat în spital și trebuie operat de urgență, solicitând suma de 20.000 lei pentru achiziționarea unei tije metalice. În urma sesizării primite, la locul indicat s-au deplasat poliţiştii, care au reușit prinderea în flagrant a persoanei care venise să ridice suma de bani conform înțelegerii stabilite. Bărbatul a fost identificat de poliţişti, stabilindu-se că este vorba despre un tânăr de 21 ani, din comuna Lădești, judeţul Vîlcea.Din cercetări s-a stabilit faptul că în cursul nopţii de 17-18 mai, bărbatul a mai înşelat, folosind acelaşi mod de operare, o femeie de 88 de ani din Craiova, de la care a primit suma de 9950 lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate. Pe numele bărbatului s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune, au declarat reprezentanţii IPJ Dolj.
Deocamdată, despre femeia aflată la hotel cu bărbatul poliţiştii nu au precizat nicio informaţie, precizând doar că în acest dosar este cercetat, deocamdată, doar tânărul de 21 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS