10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColegiile ”Carol I” și ”Elena Cuza” la ceas aniversar

Colegiile ”Carol I” și ”Elena Cuza” la ceas aniversar


Zi festivă pentru două din colegiile centenare ale Craiovei. Colegiul Național ”Carol I” a marcat împlinirea a 192 de ani, iar Colegiul Național ”Elena Cuza” a sărbătorit 185 de ani de activitate. La aceste evenimente au participat reprezentanți ai autorităților locale, inspectori școlari dar și inspectorul școlar general Vasile Timiș din cadrul Ministerului Educației. La Colegiul Național ”Elena Cuza” invitată de onoare a fost Alteța Sa, Principesa Maria de România, care a premiat elevii și profesorii cu performanțe la olimpiadele școlare.

 

Elevi, profesori, inspectori școlari dar și reprezentanți ai administrației locale au fost prezenți astăzi, începând cu ora 9.00, în sala mare a Filarmonicii Oltenia pentru a participa la festivitatea aniversară a Colegiului Național ”Carol I” care a împlinit 192 de ani de la înființare. Colegiul ”Carol I” de azi a fost înființat în 1826, ca a a doua școală medie din Principate. În 1885, prin înalt Decret Regal, școala a primit numele Liceul „Carol I”. În anul 1948, cu ocazia centenarului revoluției pașoptiste, liceul a primit numele de Colegiul Popular „Nicolae Bălcescu”, dar în 1997 a revenit la titulatura care se păstrează până astăzi. De-a lungul timpului, colegiul a devenit cunoscut pe plan internațional prin rezultatele obținute de elevi la olimpiadele școlare. ”Au trecut 192 de ani în care timpul a avut și are răbdare cu noi. Timpul ne-a educat, înălțat, primenit. Colegiul Național ”Carol I” înseamnă vocație, har, bucurie. Avem elevi și profesori care obțin rezultate de excepție”, a spus Angel Stăiculescu, directorul Colegiului Național ”Carol I” din Craiova. În semn de recunoștință pentru continuarea tradiției performanței școlare, elevii și profesorii au fost premiați.

Principesa Maria a României a premiat elevii și profesorii de la Colegiul ”Elena Cuza”

Și la Colegiul Național ”Elena Cuza” din Craiova a fost sărbătoare. S-au marcat împlinirea a 185 de ani, iar la acest eveniment invitată de onoare a fost Alteța Sa, Principesa Maria de România, fiica cea mică a Regelui Mihai I. Alteța Sa a fost întâmpinată cu un mesaj de bun venit, rostit de elevii clasei a aII-a B. Principesa Maria vizitat unitatea școlară, s-a întâlnit cu elevii de clasa a XII-a de la specializarea filologie-bilingv engleză și a avut curiozitatea să afle ce opțiuni au în ceea ce privește specializările pe care le vor urma și universitățile spre care se vor îndrepta. Ulterior a participat la programul festiv din amfiteatrul colegiului, la care au venit oficialități locale, primarul Mihail Genoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cosmin Vasile, dar și reprezentanți ai Universității din Craiova, prorectorul prof.univ.dr Nicolae Panea și de decanul Facultății de Automatică, prof.univ.dr Dan Selișteanu. În cadrul festivității, Principesa Maria a înmânat diplomele elevilor care au făcut performanțe la olimpiadele școlare dar și profesorilor coordonatori. ”Cele mai multe premii sunt la olimpiadele naționale de limba germană, limba spaniolă și limba franceză. Avem însă premii și la olimpiadele de limba romnă, chimie, fizică și limba Latină”, a spus Liviu Cotfasă, directorul colegiului. Și elevii care studiază la specializarea filologie-bilingv germană au primit certificatele DSD care au fost înmânate tot de Principesa Maria. Alteța Sa a participat și la programul artistic pregătit de elevi, care a constat în momente muzicale dar și o piesă de teatru.
Principesa Maria și-a început programul în Craiova cu vizită la Universitatea din Craiova, fiind primită de prorectorul Nicolae Panea și rectorul Cezar Spînu. După discuții informative de câteva minute Alteța Sa a fost invitată  să vadă Sala Albastră, care de câteva luni se numește Aula Regele Mihai I al României, și pe care rectorul a prezentat-o ca fiind cea mai reprezentativă sală de festivități a universității.  Înainte de a-și continua programul, Alteța Sa a depus un buchet de crini albi la bustul Regelui Mihai I, amplasat în apropierea Universității din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS