10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPremiul „Mihai Pătrașcu”, 2018

Premiul „Mihai Pătrașcu”, 2018

În perioada 3-10 mai 2018, sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Județean Argeș, s-a desfășurat la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, județul Argeș, cea de a doua tabără de pregătire a lotului național de informatică. Au participat membrii lotului național restrâns de seniori, format din 16 elevi, primii clasați după primele trei probe de baraj pentru selecția lotului de seniori. De asemenea au fost prezenți și membrii lotului restrâns de juniori, format din 8 elevi, primii clasați după primele două probe de baraj pentru selecția lotului de juniori.
În urma testelor au fost aleși elevii care vor reprezenta România la competițiile internaționale pentru anul 2018, respectiv: Olimpiada Internațională de Informatică, Olimpiada de Informatică a țărilor din Europa Centrală, Olimpiada Balcanică de Informatică, Olimpiada de Informatică pentru Juniori, Turneul de Informatică de la Shumen, Olimpiada Europeană de Informatică pentru juniori, Olimpiada pluridisciplinară Tuymaada.

În cadrul festivității de premiere a fost oferit și Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu” elevului Costin Andrei Oncescu, de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung.

Este al cincilea an consecutiv în care familia Pătrașcu, în memoria lui Mihai, acordă acest premiu elevului din lotul de seniori care a însumat cel mai mare punctaj la finalul tuturor testelor. Olimpicul Costin Andrei Oncescu obține în doi ani consecutivi (2017; 2018) Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu”, ceea ce reprezintă o premieră.

Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York), fost olimpic internațional (patru medalii de aur, trei medalii de argint), cercetător în informatică.

Mihai Pătrașcu este una dintre personalităţile care a adus glorie Craiovei şi României, fiind recunoscut, pe plan internaţional, ca un informatician de geniu.
Rezultatele obţinute la olimpiadele internaţionale de informatică i-au permis să fie admis la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. A fost printre cei mai buni studenţi pe care i-a avut, de-a lungul timpului, celebra universitate americană. Ca urmare, a primit premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada (2005) și premiul pentru cea mai bună teză de doctorat (2008).
A fost pasionat de a scrie algoritmi performanţi, iar unul dintre domeniile în care a excelat a fost cel al structurilor de date. Abia ajuns la MIT a reuşit sa rezolve ceea ce “era « problema nr 1» în data structures din 1989”. Acest rezultat i-a adus un premiu și invitația de a conferenţia despre soluţia găsită.
A conferenţiat la numeroase universităţi sau institute de cercetare din întreaga lume și a fost referent ştiinţific la jurnale și conferinţe de prestigiu.
Ca fost olimpic internaţional s-a implicat profund în organizarea olimpiadelor de informatică, fiind membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică (2011-2014), preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).
În anul 2012 a primit premiul Presburger al Asociației Europe de Informatică Teoretică, pentru „revoluționarea domeniului de structuri de date în care nu se mai înregistraseră progrese în ultimul deceniu”, acordat de Asociaţia Europeană de Informatică Teoretică EATCS.  În motivaţia juriului se arată că munca lui Mihai Pătraşcu „a doborât numeroase vechi bariere în ceea ce priveşte probleme de structură ale bazelor de date, nu doar revitalizând ci şi revoluţionând un domeniu tăcut pentru mai bine de un deceniu”.
A publicat peste 100 de articole în diferite reviste şi în volumele unor conferinţe internaţionale. Lucrările sale s-au bucurat de o apreciere deosebită în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, unele fiind premiate drept cele mai bune din cadrul unor manifestări ştiinţifice, precum conferinţele ICALP (2005) și FOCS (2008). La sfârşitul lunii aprilie 2018 lucrările lui Mihai acumulaseră 2726 de citări, opt dintre ele având fiecare peste 100 de citări.
În anul 2016, a apărut în SUA, Encyclopedia of Algorithms (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois) care are două capitole cu cercetările lui Mihai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS