Acasă Local Dolj A murit actorul Ilie Gheorghe

A murit actorul Ilie Gheorghe

-

Actorul Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat reprezentanţi ai Festivalului „Shakespeare” de la Craiova, scrie Agerpres.

Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului. „A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe”, a spus Boroghină.

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete – printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se „Faust” – Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile „Vreme trece, vreme vine …” după Mihai Eminescu şi „Oratorii pisicilor turbate” după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum „Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi „Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler. În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Ilie Gheorghe s-a născut în septembrie 1940, în Giubega, județul Dolj. A fost un actor de teatru și film și regizor de teatru român absolvent al Institutului de Teatru și Film în 1967 și a fost angajat al Teatrului Național din Craiova. Începând din anul 1966 a fost profesor la Departamentul de Teatru al Facultății de Litere, în cadrul Universitatății din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS