Craiova: 22 de ani de fotografie pe Planeta ShakespeareMemoria vizuală a primelor zece ediții ale festivalului internațional Shakespeare de la Craiova într-o expoziție de fotografie eveniment găzduită de foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”

Într-o zi de aprilie din anul 1997, tot în preajma aniversării „Marelui Will”, Dorian Delureanu și Sean Hudson (1935-1997)* pregăteau prima expoziție de fotografie organizată la Craiova în cadrul Festivalului Shakespeare. Fotografiile realizate de cei doi la prima ediție a Festivalului Shakespeare, cea din anul 1994, au fost expuse în foaierul teatrului, iar cuvântul de deschidere la vernisajul expoziției a fost rostit de domnul Emil  Boroghină, director al festivalului.

În 2018 organizatorii festivalului au lansat ideea unei retrospective fotografice a primelor zece ediții. De această dată, Florin Chirea, actualul fotograf al teatrului, împreună cu Dorian Delureanu au avut misiunea de a descinde în arhiva de imagine a naționalului craiovean pentru a prezenta publicului cele mai reprezentative momente ale longevivului festival.

Fotografia de teatru a fost privită multă vreme în România doar ca accesoriu necesar, mai degrabă un meșteșug  folosit pentru realizarea caietelor program, a materialelor publicitare și a portretelor actorilor. Meritul Festivalului Internațional Shakespeare este acela că a inclus fotografia de teatru ca eveniment de sine stătător încă de la primele ediții ale sale, grație colaborării inițiale cu experimentatul fotograf britanic Sean Hudson.

Începând din anul 2000, Florin Chirea a reușit performanța de a fotografia toate edițiile festivalului Shakespeare, fiind astfel personajul principal al acestei expoziții aniversare. Florin Chirea este un om de teatru în adevăratul sens al cuvântului, el fiind  astăzi un fotograf experimentat care s-a perfecționat în mii de ore petrecute în culise, pe scenă sau în sala de spectacol.

Viața în imagini a festivalului a început însă pe peliculă, spune Dorian Delureanu, cel care a restaurat digital o parte din fotografiile de arhivă. „Am fost onorat când domnul Ilarian Ștefănescu, director al festivalului,  mi-a propus să mă ocup de organizarea acestei expoziții de fotografie. A fost o provocare, pentru că aveam la dispoziție mai puțin de 3 săptămâni până la deschiderea oficială a festivalului. O parte din fotografii erau realizate pe peliculă fotografică, aspect care a necesitat desfășurarea unor activități speciale de scanare, prelucrare, restaurare digitală. A fost emoționant să pot prelucra și aduce în expoziție fotografii realizate cu peste 20 de ani în urmă de mine sau de către alți fotografi și colaboratori ai teatrului precum Nicu Dan Gelep (1919-2008)*, Mihail Raul Pîrîianu. Este în primul rând meritul celor de la teatru pentru că au păstrat și conservat aceasta arhivă de negative fotografice și imagini digitale. Vedetele expoziției sunt desigur fotografiile realizate de Florin Chirea după anul 2000…. în era digitală” a declarat Dorian Delureanu, membru fondator Omnia Photo.


Expoziția este găzduită de  foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” în perioada 23 aprilie-6 mai 2018 și conține peste 60 imagini realizate 5 de fotografi craioveni, pe parcursul primelor zece ediții de Festival Shakespeare. Alături de fotografiile lui  Florin Chirea în expoziție au mai fost incluse fotografii realizate de  Dorian Delureanu, Emi Chirea, Nicu Dan Gelep, Mihail Raul (Muni) Pîrîianu.

*Sean Hudson- fotograf și cameraman britanic. Din anul 1980  a fost fotograful oficial al Festivalului Internațional Edinburgh. În perioada 1992-1997 Sean a fost în mai multe rânduri oaspetele naționalului craiovean realizând fotografii remarcabile la celebrele spectacole regizate de Silviu Purcărete la Craiova în anii 90. A fotografiat în București în toiul evenimentelor din 1989-1990. Una din fotografiile sale a fost publicată atunci pe prima pagină a cotidianului The Independent. Fotografii realizate de Sean Hudson pot fi accesate la această adresă: https://www.nationalgalleries.org/art-and-artists/artists/sean-hudson

*Nicu-Dan Gelep – pictor scenograf, fotograf, face parte dintr-o familie ce s-a dedicat scenei craiovene din 1875. El însuși și-a dedicat întreaga carieră profesională naționalului craiovean „Marin Sorescu” în care a jucat rolul de martor fotograf în peste 100 de reprezentații.

Fotografiile prezentate fac parte din Arhiva de imagine a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 25 aprilie 2019

Actualitate

» Preşedinţia a anunţat oficial care sunt cele două întrebări pentru referendumul din 26 mai
» (GALERIE FOTO) Ministrul Transporturilor solicită demiterea şefului aeroportului Otopeni
» Amenzi uriașe în Sănătate. Dezbaterea publică a acestui proiect până în luna iunie
» O nouă explozie a fost auzită într-un oraş din apropierea capitalei din Sri Lanka
» Un copil de 11 ani, olimpic la matematică, mort după ce a căzut de la etajul patru al unui hotel din Hunedoara
» Restricţii de circulaţie pe autostrăzile A1 şi A2
» Kim Jong-un şi Vladimir Putin, întâlnire în premieră la Vladivostok
» Patru răniţi, în urma unui carambol pe Autostrada A2 Bucureşti – Cernavodă. Circulaţia este deviată
» Reacţia Comisiei Europene după modificarea codurilor penale
» Daniel Barbu, fostul şef al AEP, urmărit penal de DNA în dosarul subvenţiilor de la PSD
» Modificarea Codurilor penale, adoptată
» Deficitul bugetar a fost de 3% din PIB, anul trecut, pe metodologia europeană
» Cresc RATELE!
» Bun-platnicii nu vor primi bonificația de 5%

Interviu

» Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie: „Echilibrul din post trebuie să continue şi în afara lui“

Publireportaj

» We Love Retro îi aduce şi pe Captain Hollywood Project la Craiova
» IT – De la idee la business. Creare incubator de afaceri sectorial în domeniul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor prin reabilitarea, extinderea și reconversia unui imobil neutilizat și dotarea acestuia cu active (corporale și necorporale)
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul “Construire gradiniță în comuna Ghidici, judeţul Dolj”

Local

» Ce spun colegii polițistului care ar fi amenințat-o pe ziarista Emilia Șercan
» Reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări

Dolj

» Craiova: Un fals instructor auto, prins de poliţişti
» Razie a poliţiştilor doljeni în Vinerea Mare
» Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Dolj
» Preţuri mai mari în supermarketuri faţă de pieţe
» Şoferul care a intrat cu maşina în Urgenţă, trimis în judecată

Gorj

» Gorj: Soţ şi soţie, agresaţi de un bărbat
» Școala de Bani pe Roți – Caravana FLIP, poposeşte în perioada 25 aprilie – 11 mai la Târgu-Jiu. Ateliere gratuite de educație financiară
» Gorj: Încă doi suspecţi anchetaţi în dosarul primarului din Vladimir
» Bal de Paşte la Polovragi
» Hora de Paşte de la Novaci, o tradiţie reînviată
» Program special la transportul în comun
» Controale ale DSVSA la toate produsele specifice Paştelui
» Scandal pe buget la Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: Circulaţie îngreunată pe DN 7

Sport

» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova a dezamăgit în primul joc cu Timișoara
» Bon caută formula câştigătoare pentru meciul cu Braşov
» Adrian Popescu: Trebuie să atacăm încontinuu
» Voleibaliştii luptă la Steaua
» Burcea: Voi fi pe bancă la Baia Mare!

Sanatate

» UNICEF a lansat o campanie globală de susținere a vaccinării

Magazin

» Ken Kercheval, cunoscut pentru rolul Cliff Barnes din serialul „Dallas”, a murit
» Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri
» Câştigător de Oscar, actorul Al Pacino, împlineşte 79 de ani
» Cum se fierb corect ouăle de Paşte. Greşeala pe care o fac toate gospodinele
» Cum faci friptura de miel perfectă. Cât se ţine la cuptor ca să fie delicioasă şi de ce se unge cu grăsime şi unt timp de o oră
» Mistere din subteranele României
» Povestea Iepuraşului de Paşte
» Horoscop
» Bancul zilei

Top