8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii protestează în Piaţa Mihai Viteazul împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Craiovenii protestează în Piaţa Mihai Viteazul împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Peste 120 de craioveni protestează la această oră, în Piaţa Mihai Viteazul din Bănie, împotriva riscurilor create de obiectivele nucleare de la Kozlodui pentru sănătatea comunități din Oltenia. Manifestanţii poartă pancarte şi bannere pe care se poate citi: „SOS. Dl Iohannis, Craiova vrea referendum aleșii locali ne refuză”, „15.000 au semnat. Vrem referendum”, „Dunărea in pericol”, „Legea ne susține. Respectați-o!”, „Atenție! Noul reactor de la Kozlodui este model Cernobîl!”, „Cernobîl -1986, Fukushima -2011. Oare nu învățăm nimic?”.
În faţa protestatarilor au luat cuvântul, Luminița Simoiu, Liana Babic şi Lucian Săuleanu.

Mitingul organizat de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova, cele patru ONG-uri locale membre ale Platformei Civice, face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate centrala nucleară și de megadepozitul de deșeuri radioactive. Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut.
350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România, durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS